BACK

Χιώτικος τραχανάς με γιαούρτι και ντομάτα

Παραδοσιακή συνταγή για να φτιάξετε τον τραχανά σας που θα έχετε για όλο το χρόνο με αρωματικά όπως κρεμμύδι, θρούμπι και υλικά που τον κάνουν γευστικό και ακαταμάχητο όπως ντομάτες και γιαούρτι.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.9 (14 votes)

Συστατικά:

2 κιλό ώριμες ντομάτες κομμένες στα τέσσερα
1 κιλό χοντροκομμένα κρεμμύδια
1 κ.σ.τριμμένο ξερό θρούμπι ή 100 γρ. ξερό τραχανόχορτο
1 1/2 κιλό ψιλό σιμιγδάλι
αλάτι
450 γρ. πλήρες γιαούρτι πρόβειο ή στραγγιστό
750-1000γρ.  αλεύρι για ψωμί (6-8 φλιτζάνια)

Οδηγίες:

1. Αναμειγνύουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το θρούμπι ή το τραχανόχορτο και τα βράζουμε με νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα λαχανικά, για περίπου 35 λεπτά.

2. Αν χρησιμοποιούμε τραχανόχορτο, το αφαιρούμε.

3. Αλέθουμε τα λαχανικά με τον πολυκόφτη.

4. Βάζουμε τον πουρέ των λαχανικών σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε σιμιγδάλι, αλάτι και ανακατεύουμε. Σκεπάζετε το μείγμα με μια πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε να "ξεκουραστεί" για 30 λεπτά.

 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100°C.

5. Τοποθετούμε 2 ταψιά με αλουμινόχαρτο.

6. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τον πουρέ και βάζουμε όσο αλεύρι χρειάζεται για να έχουμε μια σφιχτή ζύμη, η οποία θα πρέπει να είναι αρκετά κολλώδης.

7. Βάζουμε τη ζύμη πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την πλάθουμε μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 15 λεπτά, προσθέτοντας κι άλλο αλάτι, αν η ζύμη κολλάει υπερβολικά.

8. Χωρίζουμε σε 10 κομμάτι και τα πιέζουμε με τις παλάμες έτσι ώστε να έχουν πάχος 1 εκ. και τα βάζουμε στο ταψί.

9. Βάζουμε στο φούρνο να στεγνώσουν για 2-3 ώρες. (Σε φούρνο με γκριλ απαιτείται λιγότερη ώρα.)

10. Γυρνάμε τα κομμάτια και τα αφήνουμε άλλη μια ώρα να στεγνώσουν ή μέχρι να γίνουν τόσο σκληρά ώστε να θρυμματίζονται.

11. Σπάμε σε κομματάκια και συνεχίζουμε να τα αποξηραίνουμε στο φούρνο μέχρι να γίνουν αρκετά σκληρά.

12. Χτυπάμε σε δόσεις τα ζυμαρικά στον πολυκόφτη.

13. Ξαναβάζουμε τα τρίμματα στα ταψιά και τα αφήνουμε για άλλες 2-3 ώρες στο φούρνο, μέχρι να σκληρύνουν πολύ. (Ο απαιτούμενος χρόνος γι' αυτή τη διαδικασία είναι σχετικός.) Πού και πού ελέγχουμε τα τρίμματα και τα ανακατεύουμε.

14. Αφήνουμε τον τραχανά να στεγνώσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια μπορούμε να τον φυλάξουμε σε αεροστεγείς σακούλες ή βάζα. Διατηρείται αναλλοίωτος για πάνω από ένα χρόνο.