Αυθεντικό Ιταλικό τιραμισού με εσπρέσο και Marsala
Το Ιταλικό γλυκό που σε ανεβάζει σέ όλα τα επίπεδα και σου φτιάχνει γλυκά την διάθεση.
Όλα ξεκίνησαν όταν ανακάλυψα χαμένο σε ένα παλιό μπαούλο της μαμάς μου ένα εμαγιέ παραλληλόγραμμο ταψάκι.
Όι μνήμες ξεπήδησαν ο ουρανίσκος μου πλημμύρισε με γεύσεις και μνήμες από το τιραμισού της γιαγιάς.
Όλες οι περιοχές της Ιταλίας διεκδικούν την πατρότητα του τιραμισού και κάθε μία έχει την δική της συνταγή με παραπλήσια υλικά και διαφορετικές τεχνικές.
Μερικοί με λιγότερα ίσως αυγά ή με προσθήκη κρέμας γάλακτος ή λικέρ καφέ.
Άλλοι μουλιάζουν πολύ τα σαβαγιάρ "lady fingers" και άλλοι τα προτιμούν να τα "ακούνε" όπως λένε στο δόντι.
Μερικοί το φτιάχνουν και με παντεσπάνι αντί για σαβαγιάρ και άλλοι χωρίς καθόλου αυγά... και μερικοί βάζουν και σαντιγί ???
Πολλοί για να κάνουν την κρέμα πιο ανάλαφρη προσθέτουν την χτυπημένη μαρέγκα από τα αυγά.
Όλοι όμως μα όλοι ισχυρίζονται ότι φτιάχνουν την αυθεντική συνταγή...
Η γιαγιά μου όμως μου έλεγε...
Giorgio caro mio για κάθε 100 γρ. τυρί θα βάζεις ένα αυγό, για κάθε αυγό μία κουταλιά ζάχαρη και για κάθε κουταλιά ζάχαρη ένα ριστρέτο!!!
Έτσι είναι η συνταγή γραμμένη στο τετράδιο και προέρχεται από την Β. Ιταλία και συγκεκριμένα από την Τεριέστη - Trieste - όπου ζούσε η γιαγιά Μαριούτσι.
Από εκεί και πέρα όλα είναι εύκολα και απλά και πάντα θα έχεις το καλύτερο τιραμισού...
Αυτό εφαρμόζω από τότε και πάντα έχω την επιτυχία σίγουρη και την ψυχική απογείωση δεδομένη...
Το τιραμισού έχει μια ιδιαίτερη δύναμη, αν γευθείς μία κουταλιά από αυτό το θεϊκό γλυκό, θα σου ανεβάσει την διάθεση, το συναίσθημα, τους χτύπους της καρδιάς... γενικά θα σε απογειώσει!
Συστατικά:
2 πακέτα σαβαγιάρ
5 κρόκους από φρέσκα αυγά
500 γρ. τυρί κρέμα Mascarpone
5 κουταλλιές σούπας ζάχαρη
1 στικ βανίλια ή 2 βανιλίνες
6 φλιτζάνια καφέ εσπρέσο
λίγο γάλα
2 ποτηράκια του εσπρέσο γλυκό κρασί Marsala ή λικέρ καφέ
2 κουταλιές κακάο σκόνη για το γαρνίρισμα
Οδηγίες:
Η γιαγιά το έκανε με τον παλιό κλασσικό τρόπο δηλαδή με μπε-μαρί.
Σήμερα βλέπω τις περισσότερες συνταγές χωρίς αυτή την μέθοδο αλλά απλά με ένα ανακάτεμα των υλικών.
Πιστεύω όμως οτι με το μπεν-μαρί εξασφαλίζεστε καλύτερα γιατί οι κρόκοι των αυγών ψήνονται και αποστειρώνονται καλύτερα.
Φτιάχνουμε 6 φλιτζάνια εσπρέσο, ρίχνουμε λίγο γάλα το κρασί ή το λικέρ καφέ ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε λοιπόν μία κατσαρόλα με λίγο νερό στην φωτιά να βράζει χαμηλά και προσαρμόζουμε από πάνω ένα μεταλλικό μπολ, το γνωστό πλέον μπεν-μαρί.
Ρίχνουμε στο μπολ την ζάχαρη τα αυγά και την βανίλια και ανακατεύουμε με το σύρμα ή με το μίξερ χειρός, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
Το κατεβάζουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγη ώρα.
Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να γίνει μία λεία κρέμα.
Παίρνουμε ένα πυρέξ ή το κλασσικό παραλληλόγραμμο βαρύ κεραμικό ταψί που συνήθως φτιάχνουμε το παστίτσιο.
Το γιγιαδίστικο τιραμισού πάντα σερβιριζόταν θυμάμαι σε ένα παραλληλόγραμμο μεταλλικό εμαγιέ ταψί χτυπημένο στις άκρες από τον χρόνο.
Η γιαγιά ισχυριζόταν ότι εκεί γίνεται πολύ καλύτερο απο όλα τα άλλα καινούργια ταψιά και πάντα χρησιμοποιούσε αυτό...
Βουτάμε τα μπισκότα στον καφέ μία γρήγορη φορά από την μία πλευρά και στρώνουμε με το βουτηγμένο μέρος προς τα επάνω την πρώτη στρώση.
Στρώνουμε μια δόση κρέμας πάνω από τα μπισκότα.
Επαναλαμβάνουμε με ακόμα μία στρώση μπισκότα.
Τελειώνουμε στρώνοντας το τελικό στρώμα της κρέμας.
Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες να σφίξει.
Λίγο πριν σερβίρουμε βάζουμε το κακάο σε ένα μικρό σουρωτήρι και ρίχνουμε αχνιστά πάνω στη κρέμα, όπως στους κουραμπιέδες την άχνη.
Η γιαγιά Μαριούτσι θυμάμαι το σερβίριζε στον παππού μαζί με ένα εσπρέσο από την παλιά αλουμινένια μηχανή εκχύλισης ξέρετε αυτήν που μπαίνει επάνω στο μάτι.
Όσο πιο γρήγορα φαγωθεί τόσο το καλύτερο γιατί η κρέμα του τιραμισού είναι πολύ ευαίσθητη.
Εάν θέλετε ακόμη πιο αφράτη κρέμα χτυπήστε και τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα με τέσσερις κουταλιές ζάχαρη και ανακατέψτε ελαφρά στο βασικό μείγμα.