BACK

Χωριάτικη παντζαρόπιτα

Ένα χωριάτικο φύλλο βάζει τα μωβ του με την βοήθεια του παντζαριού

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2 (1 vote)

Συστατικά:

Για το φύλλο
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
½ ποτήρι χυμό παντζαριών ή νερό
½ κουταλάκι αλάτι
3 κουταλιές ξίδι

Για τη γέμιση
7-8 κεφάλια μεγάλα παντζάρια βρασμένα με τα φύλλα τους
2 κρεμμύδια φρέσκα
1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
250 γρ. φέτα
250 γρ. μυζήθρα ανάλατη ή ανθότυρο
ελαιόλαδο
λίγο ξίδι
αλάτι & πιπέρι"

Οδηγίες:

Ετοιμάζετε πρώτα το φύλλο, γιατί καλό είναι να μένει λίγο μέχρι να το ανοίξουμε. Παίρνετε μια λεκάνη, ρίχνετε το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνετε μέχρι να καθαρίσει η λεκάνη και τα τοιχώματά της. Φτιάχνετε το ζυμάρι αφράτο και ροζ. Αφήνετε στην άκρη και ετοιμάζετε τη γέμιση.

Βράζετε τα παντζάρια με τα φύλλα τους. Ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τα σοτάρετε στο αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να μαραθούν.

Ανακατεύετε σε μπολ τα δυο τυριά τριμμένα, ρίχνετε και τα κρεμμυδάκια μέσα και ανακατεύετε. Στραγγίζετε τα παντζάρια και τα φύλλα τους. Κόβετε τα παντζάρια σε ροδέλες. Ανοίγετε το φύλλο λεπτό και αρκετά μεγάλο, ώστε να καλύπτει τα τοιχώματα του ταψιού. Λαδώνετε το ταψί και στρώνετε μέσα το φύλλο, προσέχοντας να εξέχει απ’ τα πλαϊνά. Στρώνετε τα χόρτα των παντζαριών και από πάνω τις ροδέλες μέχρι να καλύψετε όλη την επιφάνεια. Ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και ξίδι. απλώνετε στη συνέχεια τα τυριά και από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα και τα παντζάρια.

Ανοίγετε και το δεύτερο φύλλο και το στρώνετε από πάνω. Κόβετε αυτά που περισσεύουν από τα φύλλα, στρίβετε γύρω γύρω, αλείφετε με ελαιόλαδο και ψήνετε για τρία τέταρτα στους 180° C σε προθερμασμένο φούρνο.

 

Tips

Αν κοκκίνησαν τα χέρια σας κατά το καθάρισμα μπορείτε να τα τρίψετε με βρεγμένο αλάτι και λεμόνι.