BACK

Χιούνκαρ Μπεγιεντί

Αυτή η κλασική Τουρκική  συνταγή μέ μελιτζάνα  Hünkar Begendi  μεταφράζεται κυριολεκτικά  και σημαίνει « Άρεσε στόν Μεγαλειότατο ".
Η κρεμώδης  μελιτζάνα κάτω από τα νόστιμα κομμάτια του κοκκινιστού αρνιού    είναι η απόλυτη νοστιμιά.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4 (6 votes)

Συστατικά:

Γιά το κοκκινιστό κρέας

1 ½ κιλό μπούτι από αρνί  ή μοσχάρι σπάλα, σε κύβους
50 ml ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
400 γρ ντομάτες, ξεφλουδισμένες και  πολτοποιημένες
100 γρ πελτέ ντομάτας
150 ml κόκκινο κρασί
½  κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
2 φύλλα δάφνη
½ κούπα μαιντανό ψιλοκομμένο
αλάτι  -  πιπέρι  με δοκιμή
1  κ.σ.  ζάχαρη

 

Για τόν πουρέ μελιτζάνας


2 κιλά  μελιτζάνες φλάσκες   (περίπου 4-5 τεμάχια)
1000 ml γάλα
100 γρ βούτυρο
100 γρ  αλεύρι
150 γρ κασέρι  τριμμένο
½  κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
Αλάτι  -  πιπέρι με δοκιμή

Οδηγίες:

Παρασκευή του κοκκινιστού
Ζεσταίνουμε  καλά λίγο λάδι στήν κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας σιγά σιγά μέχρι να ροδίσει καλά απ έξω, το αφαιρούμε  ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε  το κρεμμύδι μέχρι να γιαλίσει  να μαλακώσει και να καραμελώσει.
Προσθέτουμε  το κρέας και  σωτάρουμε  για ακόμη λίγα λεπτά και σβήνουμε  με  το κρασί.
Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά,  ρίχνουμε ζεστό νερό να τα σκεπάσει και ανακατεύουμε  καλά. Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει μία βράση και μετά κατεβάζουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου μία ώρα ή μέχρι η σάλτσα να δέσει και να φύγουν τα πολλά υγρά.

 

Παρασκευή  του πουρέ μελιτζάνας
Ψήνουμε  τις μελιτζάνες στά κάρβουνα η σε εστία με γκάζι μέχρι να καούν εξωτερικάκαι να μαλακώσουν . Όταν μαυρίσουν και μαλακώσουν  τις  ξεφλουδίζουμε  αφαιρούμε  τους σπόρους και τις βάζουμε μέσα σε νερό με λεμόνι για να μήν μαυρίσουν. Οταν τελειώσουμε το καθάρισμα  τις στίβουμε καλά και τις βάζουμε σε ένα μπόλ και μα το σύρμα τίς χτυπάμε να γίνουν ένας χοντροκομμένος πουρές.
Λιώνουμε  το βούτυρο σε μία κατσαρόλα,  προσθέτουμε  το αλεύρι και ανακατεύουμε μέ το σύρμα μέχρι να ψηθεί τό αλεύρι περίπου 10 λεπτά. Ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά, ανακατεύοντας  συνεχώς μέχρι η σάλτσα μας να αρχίζει να πήζει. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο,  αλάτι,  πιπέρι, το τριμμένο κασέρι  και τόν πουρέ μελιτζάνας.
Ανακατεύουμε καλά  μέχρι το μείγμα να γίνει  ομοιόμορφο.

 

Συνταγή από το Pandeli Restaurant

 

Tips

Tip : Αφήνουμε το κοκκινιστό κρέας γιά την επόμενη ημέρα ειναι σαφώς γευστικότερο γιατι δένουν όλα τα αρώματα μαζί.