BACK

Ριζότο με κολοκυθάκια και σαφράν

Η απλούστατη αλλά και ιδιοφυής ιδέα του ριζότο είναι η εξής: Δε σταματάμε ποτέ ν’ ανακατεύουμε, ανανεώνοντας κάθε τόσο το ζωμό που ρουφάει το ρύζι - φουσκώνοντας ολοένα, για χάρη μας. Στα 20 λεπτά περίπου επάνω θα "σκάσει" και θα χυλώσει - είναι η στιγμή που περιμέναμε υπομονετικά για να το βγάλουμε από τη φωτιά. Ένα πολύ νόστιμο ριζότο που μπορείτε να σερβίρετε για ελαφρύ βραδυνό ή προσεγμένο συνοδευτικό.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2 (2 votes)

Συστατικά:

2 φλ. ρύζι (κατά προτίμηση από τις ιταλικές ποικιλίες Vialone ή Carnaroli)
5-6 φλ. ζωμό λαχανικών (ή κύβο)
2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 φλ. λάδι ελιάς
1 ποτηράκι άσπρο κρασί
1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο ανάλατο
3 κολοκυθάκια κομμένα σε μπαστουνάκια/σπιρτόξυλα
5-6 κλωστίτσες κρόκο Κοζάνης
αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες:

1. Σε καυτό λάδι ροδίζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και το ρύζι.

2. Μόλις αρχίζουν να παίρνουν ξανθωπό χρώμα, βρέχουμε με ½ φλιτζάνι ζεστό ζωμό. Αφήνουμε το ρύζι να πιει όλο σχεδόν το υγρό, ανακατεύοντας διαρκώς σε μέτρια, πια, φωτιά.

3. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε εκ νέου λίγο ζωμό μέχρι αν το πιει και συνεχίζουμε έτσι μέχρι το τέλος.

4. Στα μέσα της διαδικασίας ρίχνουμε στην κατσαρόλα το σαφράν.

5. Λίγο πριν το τέλος,γύρω στα 5 λεπτά πριν από το τέλος, ρίχνουμε αντί για το ζωμί το ποτηράκι λευκό κρασί.

6. Προσθέτουμε και τα κολοκυθάκια Ολοκληρώθηκε το εικοσάλεπτο και βεβαιωνόμαστε ότι το ρύζι μας έχει χυλώσει για τα καλά.

7.Όταν πια το ρύζι έχει χυλώσει καλά προσθέτουμε το φρέσκο βούτυρο κι ανακατεύουμε, για τελευταία φορά.

8. Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με λινή πετσέτα για 2-3

Μαύρο πιπέρι φρσκοτριμμένο από πάνω και αν προτιμάμε λίγη καλή τριμμένη παρμεζάνα.

Προέλευση:
Κύριο συστατικό: 
Ειδικές κατηγορίες: