BACK

Περσικό κοτόπουλο με αρώματα πορτοκαλιού, σαφράν και ξηρούς καρπούς

Αυτό το κοτόπουλο, αν το σερβίρετε με ένα ανατολίτικο ρύζι, θα σας ενθουσιάσει. Η γεύση του είναι σύνθετη αλλά ελαφριά. Η αρχαία Περσία είχε τεράστια και πολύ σημαντική γαστρονομική παράδοση που επηρέασε όλη την περιοχή. Τα σημερινά περσικά πιάτα είναι εξέλιξη αυτών των αρχαίων προγόνων, που μαρτυρούν την ιστορία και τον πολιτισμό που τα παρήγαγε.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2.4 (5 votes)

Συστατικά:

1 μικρό κοτόπουλο κομμένο χωρίς την πέτσα
3-4 κ.σ. λάδι
4 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
4 καρότα κομμένα σε ζάρια
1 κοφτή κ.σ. αλεύρι
1 κοφτό κ.γλ. ζάχαρη
20 ίνες κρόκο Κοζάνης
3 μεγάλα πορτοκάλια
1/2 φλ. καθαρισμένα φιστίκια Αιγίνης καβουρντισμένα στο φούρνο
1/2 αμύγδαλα ασπρισμένα και κομμένα καβουρντισμένα στο φούρνο

Οδηγίες:

1. Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο και το κρεμμύδι. Αλατίζουμε ελαφρά, προσθέτουμε νεράκι και τα καρότα και χαμηλώνουμε τη φωτιά να βράσει.

2. Στο μεταξύ βγάζουμε τη φλούδα των πορτοκαλιών με το ειδικό εργαλείο ή με το μαχαίρι όσο μπορούμε πιο λεπτά, χωρίς να βγάζουμε και τον άσπρο ιστό που πικρίζει.

3. Στύβουμε τα πορτοκάλια και βάζουμε σ’ ένα κατσαρολάκι το χυμό, το φλούδι, τη ζάχαρη και το σαφράν κομμένο μαζί με ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό. Βράζουμε λίγο για να μαλακώσει το φλούδι.

4. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ανακατεύουμε το αλεύρι μέσα σ’ αυτή τη σάλτσα. Χτυπάμε καλά, να διαλυθεί χωρίς να κάνει κόμπους.

5. Προσθέτουμε τη σαλτσούλα αυτή στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο και σκεπάζουμε για να βράζουν μαζί, τουλάχιστον για 40 λεπτά. Ελέγχουμε το αλάτι. Κουνάμε συχνά την κατσαρόλα και ανακατεύουμε με προσοχή για να μη διαλυθούν τα κομμάτια του κοτόπουλου.

6. Όταν το κοτόπουλο είναι μαλακό και η σάλτσα δεν έχει πια νερά, είναι έτοιμο.

Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό για λίγο (περίπου 20 λεπτά) πριν σερβίρουμε για να μαριναριστεί και να δέσει η γεύση του.