BACK

Βασιλόπιτα Σμυρνέϊκη

Το μαχλέπι δίνει ένα ιδιαίτερο άρωμα σ' αυτή τη συνταγή. Αν έχετε μίξερ χρησιμοποιείστε το ανακατεύοντας με το φτερό, όχι το σύρμα. Εμείς είμαστε με την παράδοση και σας συνιστούμε να δοκιμάσετε να ζυμώσετε με το χέρι. Μπορεί να κουραστείτε λίγο παραπάνω αλλά μια φορά το χρόνο και μια βασιλόπιτα σμυρνέικη το αξίζει!

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3 (8 votes)

Συστατικά:

½ φλ. γάλα
2/3 φλ. ζάχαρη
1κ.γλ.  αλάτι
1/2 φλ. βούτυρο λειωμένο
1/2 φλ. χλιαρό νερό
1 κ. σ. ζάχαρη (για τη μαγιά)
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
3 αβγά χτυπημένα
6-7 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. μαχλέπι κοπανιστό

Οδηγίες:

1. Ζεσταίνουμε το γάλα και ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό με μια κουταλιά ζάχαρη. Διαλύουμε τη μαγιά. Το αφήνουμε για 10-15 λεπτά.

3. Ανακατεύουμε το γάλα στο μείγμα της μαγιάς και ρίχνουμε τα αβγά. Προσθέτουμε αργά και ανακατεύουμε 3 φλιτζάνια αλεύρι. Χτυπάμε το μείγμα δυνατά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσει.

4. Προσθέτουμε το μαχλέπι και σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι.

5. Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια επιφάνεια που έχουμε αλευρώσει ελαφρά και ζυμώνουμε μέχρι να μαλακώσει, 10 περίπου λεπτά.

6. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ που έχουμε αλείψει με βούτυρο. Σκεπάζουμε με ένα πανί και αφήνουμε τουλάχιστον δύο ώρες να φουσκώσει ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

7. Μόλις η ζύμη φουσκώσει ζυμώνουμε ξανά ελαφρά.

8. Χωρίζουμε σε δύο κυκλικά μέρη 22 εκ. περίπου και βάζουμε ένα νόμισμα στον πάτο κάθε μέρους.

9. Βάζουμε τη ζύμη σε δύο φόρμες για κέικ ή σε ένα ταψί, καλύπτουμε με ένα πανί και αφήνουμε να φουσκώσει άλλη μία ώρα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

10. Αλείφουμε το πάνω μέρος της ζύμης με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με μαύρο σουσάμι ή το φιλέ αμυγδάλου.

11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (190° C) για 45 περίπου λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα και από κάτω.

 

 

Tips

Αφήνουμε να κρυώσει καλά πάνω σε σχάρα με κενό από κάτω ώστε να μην πανιάσει.
Προέλευση:
Κύριο συστατικό: