BACK

Χοιρινό μελωμένο με πορτοκάλι

Το μελωμένο χοιρινό με πορτοκάλι θα σας μαγέψει με τα αρώματα και την υπέροχη φρουτώδη γεύση του.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.2 (19 votes)

Συστατικά:

4 κιλά μπούτι χοιρινό με το λίπος του
αλάτι & πιπέρι
2 πορτοκάλια σε φέτες
1 ξινόμηλο σε φέτες

 

Για τη μαρινάδα
χυμός δύο πορτοκαλιών
½ φλ.μέλι
1 φλ. κρασί σαμιώτικο
1 φλ. κρασί άσπρο
1 φλ. νερό
2 ξυλαράκια κανέλας
10 γαρίφαλα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά δενδρολίβανο

Οδηγίες:

Σε αυτή τη συνταγή τη δουλειά την κάνουν οι χρόνοι!

Αν μπορέσετε να μαρινάρετε το κρέας για 24 ώρες το αποτέλεσμα θα είναι πολύ διαφορετικό.

Επίσης το σιγανό ψήσιμο θα κάνει τους χυμούς του πορτοκαλιού και του μήλου να μελώσουν και να ενωθούν με το ζωμό του χοιρινού.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα καλό κόκκινο κρασί!

 

Πλένουμε καλά το χοιρινό και το αλατοπιπερώνουμε.

Αναμειγνύουμε καλά τα υλικά της μαρινάδας.​

Τοποθετούμε το κρέας μέσα στη μαρινάδα, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο γα 24 ώρες.

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 ºC.

Βάζουμε το κρέας σε μια λαμαρίνα, το περιχύνουμε με τη μαρινάδα και προσθέτουμε λίγο νερό.

Σκεπάζουμε με τις φέτες του πορτοκαλιού και του μήλου.

Καλύπτουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε για περίπου 3,5 με 4 ώρες.

Κατά διαστήματα το γυρίζουμε και περιβρέχουμε με το ζουμί του.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο κρασί.

Προς το τέλος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο γυρνάμε το κομμάτι με το λίπος επάνω και αφήνουμε το χοιρινό να ροδίσει.

Tips

Όταν σερβίρετε διακοσμείστε το πιάτο με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού. Συνοδέψτε το με ψητή κολοκύθα !!!