BACK

Γλυκό κουσκούς με αμύγδαλα, ροδόνερο και αποξηραμένα φρούτα

Ένα από τα πιο εμπνευσμένα Μεσογειακά γλυκά είναι το Γλυκό κουσκούς με αμύγδαλα, ροδόνερο και αποξηραμένα φρούτα

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

250 γρ. κουσκούς
1 λίτρο ζωμός λαχανικών
100 γρ. φρέσκο βούτυρο
100 γρ. ελαιόλαδο
150 γρ. ζάχαρη άχνη
λίγο αλάτι
τριμμένη κανέλα
4-5 ξύλα κανέλας
1 λίτρο νερό
400 γρ. ζάχαρη
50 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσια
50 γρ. σταφίδες (μισές άσπρες, μισές μαύρες)
50 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα
50 γρ. δαμάσκηνα
50 γρ. αμύγδαλα καθαρισμένα
2 κουταλιές της σούπας ανθόνερο

Οδηγίες:

Στη βάση της κουσκουσιέρας βάζουμε να βράσει ο ζωμός των λαχανικών. Από πάνω βάζουμε το καλάθι μαζί με το κουσκούς, το οποίο προηγουμένως έχουμε "σπάσει" (ανάμειξη με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι). Το ανακινούμε και το αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 30’. Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε να βράσει ένα λίτρο νερό με 3-4 ξύλα κανέλας και 400 γρ. ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα, τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου ΙΟ' και μετά αφαιρούμε τα φρούτα, τα βάζουμε σε μπολ και αφήνουμε να δέσει ο ζωμός, βράζοντας τον ακόμα για 15 λεπτά. Περιχύνουμε με το σιρόπι αυτό τα φρούτα και αρωματίζουμε με λίγο ροδόνερο. Η σάλτσα αυτή συνοδεύει το κουσκούς. Βγάζουμε το κουσκούς από την κουσκουσιέρα και προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια, τη ζάχαρη άχνη και την τριμμένη κανέλα, δουλεύοντας το συνέχεια. Το βάζουμε σε φόρμα, το τοποθετούμε σε πιάτο και το συνοδεύουμε με τη σάλτσα των αποξηραμένων φρούτων, τριμμένη κανέλα και ζάχαρη.

Κουσκουσιέρα και tangine μπορείτε να βρείτε σε μεγάλα καταστήματα με σκεύη μαγειρικής. Διαφορετικά θα χρησιμοποιήσετε μια απλή κατσαρόλα και το ειδικό τρυπητό σκεύος για μαγείρεμα στον ατμό (αντί για κουσκουσιέρα) και μια πήλινη γάστρα με κωνικό καπάκι (αντί για tangine).

 

Κατηγορία:
Πιάτο: