BACK

Γιορτινή Γαλοπούλα τυλιγμένη σε μπέικον

Το μπέικον βοηθάει το κρέας της γαλοπούλας να μείνει ζουμερή μέχρι την στιγμή που θα σερβιριστεί στο τραπέζι.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2 (1 vote)

Συστατικά:

1 γαλοπούλα περίπου 3 κιλά
Νερό, αλάτι και ζάχαρη για το μαρινάρισμα της γαλοπούλας

Για τη γέμιση
500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
3 κ.σ.  βούτυρο
150γρ. ρύζι
250γρ. κάστανα ψημένα και ξεφλουδισμένα
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα 
1 φλ.  κρασί  λευκό, ξηρό
80 γρ. κουκουνάρι
20 φέτες μπέικον
250 ml ζωμό κότας
μπόλικο βούτυρο, ανακατεμένο με ρίγανη (για την επάλειψη)
λίγο κορν φλάουερ για τη σάλτσα
αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες:

Ετοιμάζουμε μια μαρινάδα με αναλογίες: 3 λίτρα νερό, 30 γρ. ζάχαρη και 20 γρ. αλάτι. Τα ανακατεύουμε καλά σε μεγάλο καθαρό κουβά και  βάζουμε μέσα την γαλοπούλα. Την βάζουμε στο ψυγείο όλο τα βράδυ να μαριναριστεί. Την επομένη, πριν την γεμίσουμε, την βγάζουμε από το νερό την ξεπλένουμε και την στεγνώνουμε καλά.


Λιώνουμε το βούτυρο σε μεγάλο τηγάνι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τον κιμά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το ρύζι, τα κάστανα, το κουκουνάρι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το ζωμό. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιεί τα υγρά του. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Γεμίζουμε την γαλοπούλα και την ράβουμε ή κλείνουμε με λαστιχάκια σιλικόνης.  Την αλείφουμε με την αρωματισμένη ρίγανη και το βούτυρο. Την τυλίγουμε με το μπέικον. 


Την βάζουμε μέσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Ψήνουμε την γαλοπούλα για δύο ώρες περίπου. Όταν θα είναι έτοιμη, την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε μισή ώρα να αποροφηθούν τα υγρά της πριν την κόψουμε.
Για τη σάλτσα, παίρνουμε τα υγρά από το ταψί και τα σουρώνουμε. Λιώνουμε λίγο βούτυρο σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε λίγο κορν φλάουερ .  Ρίχνουμε το ζωμό της γαλοπούλας, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει η σάλτσα

Προέλευση:
Κατηγορία:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: