BACK

Σάλτσα με Ωμή Ντομάτα, Κάππαρη και Σκόρδο

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

"2 1/2 φλιτζάνια (αρκετή για 1/2 κιλό ζυμαρικά)

1 κιλό κόκκινες σφιχτές καλοκαιρινές ντομάτες
Αλάτι
2-3 σκελίδες, ή όσο θέλετε, σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3 κουταλιές κάππαρη, στραγγισμένη
1 φρέσκια καυτερή πιπεριά, ή μπόλικο φρεσκοτριμένο μαύρο πιπέρι
1 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο ή 1 φλιτζάνι μαϊντανό και 1/2 φλιτζάνι φρέσκο κόλιανδρο
Μερικά φύλλα μαϊντανό για στόλισμα
1 1/2 φλιτζάνι τυρί φέτα, λειωμένη με το πηρούνι (αν σερβίρετε με ζυμαρικά)
"

Οδηγίες:

Η φρέσκια αυτή σάλτσα ταιριάζει ιδανικά στα καλοκαιρινά ζυμαρικά, αλλά και σε ψητό ή βραστό ψάρι και σε κοτόπουλο ή κρέας ψημένο στα κάρβουνα. Μπορείτε επίσης να τη σερβίρετε σαν μεζέ με παξιμαδάκια και τσιπς, ή να την απλώσετε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, με ή χωρίς τυρί.  

 

Βγάλτε το φλούδι και ψιλοκόψτε τις ντομάτες.  Βάλτε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, πασπαλίζοντας με λίγο αλάτι, σε σίτα που θα τοποθετήσετε πάνω από γαβάθα για να μαζέψετε το νοστιμότατο ζουμί, και κρατήστε τες σκεπασμένες στο ψυγείο. 

(Για τη σάλτσα χρειαζόμαστε μόνο τα κομματάκια, αλλά το ζουμί της ντομάτας είναι θαυμάσιο αναψυκτικό, με ή χωρίς βότκα).

Περίπου 30 λεπτά προτού να σερβίρετε τη σάλτσα, ανακατώστε σε γαβάθα τις ψιλοκομμένες ντομάτες με το σκόρδο, το ελαιόλαδο, την κάππαρη, την καυτερή πιπεριά ή το πιπέρι, το μαϊντανό και το κόλιανδρο.

 

Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση. Συνήθως η κάππαρη είναι αρκετά αλατισμένη και δεν χρειάζεται αλλο αλάτι.

Ανακατώστε με βρασμένα ζυμαρικά, μόλις τα σουρώσετε, προσθέτοντας και τη λειωμένη φέτα.

 

 

Αγλαΐα Κρεμέζη, από το βιβλίο Συνταγές & Ιστορίας για Μάγειρες με Ανησυχίες, Ανοιξη- Καλοκαίρι (εκδόσεις Πατάκη)

 

 

 

 

Προέλευση:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: 
Ειδικές κατηγορίες: