BACK

Παραδοσιακό μαστέλο Σίφνου

Το μαστέλο είναι η παραδοσιακή συνταγή της Σίφνου για αρνί ή κατσίκι στον ξυλόφουρνο απλή και απίθανα γευστική.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.7 (7 votes)

Συστατικά:

3 κιλά αρνάκι γάλακτος ή κατσίκι

1 λίτρο λευκό ξηρό κρασί περίπου

2 μεγάλα ματσάκια άνηθο ή μάραθο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

​κληματόβεργες

αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα για να σκεπάσετε το μαστέλο

Οδηγίες:

Απόγευμα Σαββάτου καθισμένοι μπροστά στον ξυλόφουρνο που μόλις άναψε ο Γιώργος από την Φάρμα Ναρλή στην Σίφνο ακούμε ιστορίες για καθημερινές συνταγές για τα άνυδρα μποστάνια για τους δύσκολους χειμώνες περιμένωντας να πέσει η φωτιά από τα ξύλα και να φτάσουν οι ρεβιθάδες και τα μαστέλα από την γειτονία για να ψηθούν στον μεγάλο ξυλόφουρνο της Φάρμας Ναρλή.

Το πρώτο μαστέλο έφτασε και δεν άντεξα ζήτησα αμέσως να το ανοίξω να δω πως είναι μέσα και φυσικά ζήτησα αμέσως την συνταγή.

 

 

Με μεγάλη χαρά ο Γιώργος μου είπε ... γράφε και σε τρία λεπτά είχα την συνταγή μαγνητοφωνημένη στο κινητό!!!

 

Τι τόσο απλή μόνο τόσα λίγα υλικά αναρωτήθηκα...

Αυτό είναι το περήφημο μαστέλο μου είπε τρία υλικά και ο ξυλόφουρνος.

Η συνταγή βασίζεται στο καλό τοπικό κρέας, μου είπε εμπιστευτικά, και φυσικά στον ξυλόφουρνο με το αργό ψήσιμο...

Το αρνί ή το κατσίκι να είναι χεράκια και μπουτάκια κομμένα σε μερίδες μεγάλα κομμάτια περίπου 300-400 γραμμάρια και το κρασί λευκό γιατί με το κόκκινο που βάζουν οι άλλοι μαυρίζει το κρέας και δεν μου αρέσει μου είπε πάλι εμπιστευτικά!!!

Βάζουμε το κρέας σε μία λεκάνη και ρίχνουμε το κρασί αφήνοντας σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο για ένα βράδυ.

Την επομένη βγάζουμε το κρέας και αλατοπιπερώνουμε καλά.

Απλώνουμε στον πάτο του μαστέλο κληματόβεργες να σχηματίσουν μία σχάρα για να ακουμπήσει το κρέας επάνω.

Οι κληματόβεργες δεν είναι για να μην πιάσει το φαί στον πάτο αλλά γιατί έχουν την μαγική ιδιότητα να μαλακώνουν το κρέας στο ψήσιμο.

Βάζουμε από πάνω μία στρώση κρέας ρίχνουμε τον άνηθο ή τον μάραθο, εδώ στην συνταγή χρησιμοποιήσαμε μάραθο από το μποστάνι του Γιώργου, μετά άλλη μία στρώση κρέας και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να μπουν όλα τα υλικά στο μαστέλο στο τέλος ρίχνουμε και το κρασί της μαρινάδας.

Κλείνουμε με αλουμινόχαρτο.

Ο φούρνος μετά από μία ώρα αναμονή ετοιμάστηκε η φλόγα έφυγε και μείναν μόνο κάρβουνα.

Η θερμοκρασία είχε φτάσει 400 βαθμούς τα κάρβουνα μπήκαν στην μπάντα και τα τσικάλια με τις ρεβιθάδες ξεκίνησαν να μπαίνουν σιγά σιγά στο βάθος.

Δεκαπέντε ρεβιθάδες χώρεσαν και στο τέλος έξω έξω που δεν έχει τόσο δυνατή φωτιά μπήκαν και τα πέντε μαστέλα!!!

Ο φούρνος σφραγίστηκε ήπιαμε τα υπόλοιπα κρασιά και δώσαμε ραντεβού για το πρωί...

Μην αργήσεις και χάσεις το άνοιγμα μου φώναξε φεύγοντας.

Την επομένη το πρωί κατά τις εννέα πριν τελειώσει η Κυριακάτικη λειτουργία άνοιξε ο ξυλόφουρνος.

Σε λίγο άρχισαν να έρχονται μία μία και οι κυράδες από την εκκλησία για να πάρουν την ρεβιθάδα τους, βγήκαν τα μαστέλα και οι ρεβιθάδες πήραν τον δρόμο για το Κυριακάτικο τραπέζι.

 

Έφτασε η μεγάλη στιγμή !!!!

 

Ιεροτελεστία βγήκε το φρέσκο ζυμωτό ψωμί μανούρα γιλωμένη γέμισε η κανάτα με το ντόπιο λευκό κρασί και άνοιξε το μαστέλο.

Μία μυρωδιά από μάραθο και κρασί ξεχύθηκε στην ατμόσφαιρα, τα μάτια του Γιώργου έλαμπαν από ικανοποίηση και τα δικά μου από λιγούρα.

Το κρέας ψημένο τέλεια έλειωνε μόλις το ακούμπαγες και ξεκόλλαγε από τα κόκαλα δείγμα του καλού αργού ψησίματος όπως μου είπε ο μάστορας Γιώργος.

Πρώτη φορά στην ζωή μου έφαγα στις έντεκα το πρωί μεσημεριανό αρνάκι...

Πρώτη φορά στην ζωή μου ο ουρανίσκος μου ζούσε αυτή την μοναδική εμπειρία που η γεύση σε πηγαίνει τόσο μακρυά...

Το κρέας έλιωνε στο στόμα μου και τα απλά αρώματα από το κρασί τον μάραθο πλημμύριζαν τον ουρανίσκο μου.

 

Τσουγκρίσαμε πολλές φορές τα ποτήρια μας ευχόμενοι υγεία αλλά στο μυαλό μου έμεινε η μεγάλη καρδιά και η φιλοξενία που τόσο απλόχερα μου έδωσε αυτός ο υπέροχος άνθρωπος.

 

Όσοι περάσετε από την Σίφνο είναι το μέρος που πρέπει να επισκεφθείτε να φάτε να συζητήσετε να ακούσετε ιστορίες να ψωνίσετε από το μποστάνι και να φύγετε γεμάτοι από τις γεύσεις και την φιλοξενία αυτού του ανθρώπου!!!

Προσοχή δεν είναι εστιατόριο ή κάποιο είδος ταβέρνας ....

 

Είναι χώρος γνώσης παραδοσιακών γεύσεων και εμπειριών !!!

 

Φάρμα Ναρλής Κάτω Πετάλι Τηλ.  6979778283

 

Όλα αυτά συνέβησαν στο 10ο φεστιβάλ Νικόλαος Τσελεμεντές που είμαστε καλεσμένοι.

Tips

Μπορείτε φυσικά και στην κουζίνα του σπιτιού σας να φτιάξετε μαστέλο. Εάν ψήσετε σε γάστρα πήλινη δεν πρέπει να προθερμαίνετε τον φούρνο σύμφωνα με την οδηγία του αγγειοπλάστη Γιάννη Αποστολίδη. Στην αρχή ψήνετε για δύο ώρες στο φουλ και μετά κατεβάζετε στους 140-150 βαθμούς για 5 ώρες περίπου. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο αλλά θα πάρετε μία δόση από την γεύση του υπέροχου αυτού φαγητού. Αν ψήσουμε το φαγητό σε ηλεκτρικό φούρνο σε μεταλλικό σκεύος το βάζουμε να ψηθεί για μία ώρα στους 220 βαθμούς και μετά συνεχίζουμε στους 140-150 βαθμούς για πέντε ώρες περίπου. Επίσης, στον ηλεκτρικό φούρνο αντί να το σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα χωρίς να την τρυπήσουμε!
Προέλευση:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: