BACK

Ντολμαδάκια με μπακαλιάρο σταφίδα και σως ντομάτας με τσίπουρο

Τα ντολμαδάκια με μπακαλιάρο και τσίπουρο είναι μία κλασσική συνταγή από την Μάνη αλλά λίγο πειραγμένη με την σταφίδα και το τσίπουρο. 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3 (2 votes)

Συστατικά:

400 γρ. κληματόφυλλα από βάζο

500 γρ. μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο

100 ml ελαιόλαδο

1 φλ. ρύζι μπασμάτι

1 φλ. μαύρη σταφίδα

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο

2 καρότα στον τρίφτη

2 μεγάλες ντομάτες στον τρίφτη

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

Χυμό από 2 λεμόνια

100 ml τσίπουρο

Αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1/2 λίτρο περίπου ζεστό ζωμό λαχανικών

Οδηγίες:

Ξεπλένουμε καλά τον μπακαλιάρο και αφαιρούμε αν έχει τα αγκάθια και στην συνέχεια τον ξεφτίζουμε σε μικρά κομματάκια.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για λίγο μέχρι να μαραθούν το ξερό κρεμμύδι, τον μπακαλιάρο και τελικά το ρύζι.

Τα βάζουμε όλα σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο, την μισή τριμμένη ντομάτα και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το χυμό των λεμονιών και το ζωμό λαχανικών.

Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για δέκα λεπτά να κρυώσει και να αναμιχτούν όλα τα υλικά μαζί και να ανταλλάξουν τα αρώματα τους.

Βγάζουμε τα αμπελόφυλλα από το βάζο και τα ξεπλένουμε καλά και προσεκτικά για να μην τα σπάσουμε.

Γεμίζουμε τα αμπελόφυλλα τυλίγοντας σε μικρά ρολά όχι πολύ σφιχτά με μία ή δύο κουταλιές από την γέμιση, ανάλογα με το μέγεθος του φύλου.

Κρατάμε τα κατεστραμμένα και τα στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας μας.

Βάζουμε τα ντολμαδάκια μας μέσα στην κατσαρόλα σε στρώσεις προσεκτικά να μην διαλυθούν  και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό από τα λεμόνια, την υπόλοιπη ντομάτα, το τσίπουρο και τον ζεστό ζωμό λαχανικών μέχρι να καλυφθούν τα ντολμαδάκια.

Βάζουμε από πάνω το κλασσικό πιάτο με ένα βάρος και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20-30 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί καλά το ρύζι μας.

Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε για λίγο να τραβήξουν τα πολλά υγρά.

Τα σερβίρουμε περιχύνοντας με την ελαφριά σάλτσα ντομάτας με την γεύση του τσίπουρου.