BACK

Μαρινάτο χταπόδι σουβλάκι με ντομάτα και μαϊντανό

Νόστιμο και αρωματικό νηστίσιμο πιάτο με χταπόδι, που μπορούμε να το απλαύσουμε είτε νηστεύουμε είτε όχι! Με ωραία παρουσίαση, ιδανικό να αποτελέσει τον πρωταγωνιστή σε ένα τραπέζι με καλοκαιρινούς, θαλασσινούς μεζέδες!

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4 (5 votes)

Συστατικά:

1 μετρίου μεγέθους χταπόδι, γύρω στο 1,5 κιλό
2 φύλλα δάφνης
3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες

Για τη Μαρινάδα
1/2 φλ.  ζωμό από χταπόδι (που βράζουμε αρχικά, βλ. οδηγίες συνταγής)
1/2 φλ. ξηρό κόκκινο κρασί
3 κ.σ.  ξίδι μπαλσάμικο
1 κ.γλ.  κοπανισμένο μαύρο πιπέρι
1 κοφτή κ.σ. ξερή μαντζουράνα

Για τη Γαρνιτούρα
1 μέτρια ώριμη και σφιχτή τομάτα, κομμένη σε κυβάκια και χωρίς τους σπόρους
2 κ.σ. φρέσκος πλατύφυλλος μαϊντανός, κομμένος

Οδηγίες:

  •  Κρατάμε το χταπόδι από το κεφάλι, στο σημείο όπου ξεκινούν τα πλοκάμια, και κόβουμε τη κουκούλα
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι, αφαιρούμε το μυτερό κομματάκι όπου βρίσκεται το στόμα.
  • Ξεπλένουμε το χταπόδι πολύ καλά

1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι να βράσει με νερό, δάφνη και τις σκελίδες σκόρδο σε πολύ χαμηλή φωτιά με κλειστό το καπάκι για 45 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα προφυρό χρώμα, αλλά να μη μαλακώσει υπερβολικά. 

2. Βγάζουμε στη συνέχεια το χταπόδι από την κατσαρόλα μαζί με το ζουμί, το οποίο φυλάμε ξεχωριστά.

3. Τεμαχίζουμε το χταπόδι σε 8 κομμάτια ξεχωρίζοντας δηλαδή τα πλοκάμια.

4. Αναμειγνύουμε σε ένα ανοξείδωτο δοχείο μισό φλιτζάνι από το ζουμί της κατσαρόλας με τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας.

5. Μαρινάρουμε τα πλοκάμια στο μείγμα αυτό για τουλάχιστον 2 ώρες ή για ολόκληρο βράδυ.

Ανάβουμε το γκριλ του φούρνου
.

6. Παίρνουμε 8 καλαμάκια στα οποία περνάμε καθένα από τα πλοκάμια.

7. Τα βάζουμε πάνω σε σχάρα που στερεώνουμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε σε απόσταση περίπου 10-15 εκ. από το πάνω μέρος του φούρνου. Με τη βοήθεια ενός πινέλου, τα περνάμε με τη μαρινάδα κάθε λίγα λεπτά και τα γυρνάμε μια φορά για να ψηθούν κι από τις δύο μεριές. Συνολικά, τα ψήνουμε για περίπου 12-15 λεπτά.

8. Τοποθετούμε τα σουβλάκια του χταποδιού σε μια πιατέλα και γαρνίρουμε με την ντομάτα και το μαϊντανό.

Σερβίρονται ζεστά.
 

Προέλευση:
Κύριο συστατικό: 
Ειδικές κατηγορίες: