BACK

Λημνιακές χορτόπιτες

Η ποικιλία από χορταρικά αλλά και ντα υπέροχα αλεύρια από την Λήμνο μας δίνουν υπέροχες πίτες που κρύβουν όλη την Αιγαιοπελαγίτικη νοστιμιά.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

 

Για τη ζύμη

 

750 γρ αλεύρι
200 γρ βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
αλάτι
λίγη μαστίχα κοπανισμένη (2 κρυστάλλους)
ξύσμα από 1 λεμόνι
νερό χλιαρό (όσο πάρει)
 

Για τη γέμιση


1 κιλό σπανάκι
½ κιλό σέσκουλο
2 ματσάκια καυκαλήθρες
1 ματσάκι μυρώνια
1 ματσάκι τσουκνίδα
1 ματσάκι από μαϊντανό και φρέσκο κόλιαντρο
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
2 πράσα
½ κιλό φέτα
αλάτι & πιπέρι
ελαιόλαδο της αρεσκείας σας

 

Οδηγίες:

 

Βάζουμε το αλεύρι σ’ ένα μπολ. Αλατίζουμε και ρίχνουμε τη μαστίχα και το ξύσμα.

Κόβουμε το βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, σε μικρά κομμάτια και το τρίβουμε μαζί με το αλεύρι.

Ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό μέχρι να γίνει μια ζύμη σκληρή. Την αφήνουμε για περίπου μία ώρα. Καθαρίζουμε όλα τα χορταρικά και τα ψιλοκόβουμε.

Τα αλατίζουμε, τα στύβουμε και τα αφήνουμε σ’ ένα τρυπητό για μία-δύο ώρες. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μπαλάκια και την ανοίγουμε με το συνηθισμένο τρόπο, με τον πλάστη.

Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες πλάτους μίας παλάμης. Ανακατεύουμε τα χόρτα με το τυρί, το οποίο έχουμε τρίψει. Δοκιμάζουμε για αλάτι και πιπέρι.

Ρίχνουμε λάδι. Δεν πρέπει να είναι στεγνή η γέμιση.

Κόβουμε την κάθε λωρίδα ζύμης σε 3-4 κομμάτια και ρίχνουμε μία κουταλιά γέμιση.

Γυρίζουμε τη ζύμη για να κλείσει και στη συνέχεια τη στρίβουμε σαν σαλιγκάρι για να σχηματίσουμε τις πίτες.

Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουμε.

Ψήνουμε τις πίτες σε λαδωμένο ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και σερβίρουμε.