BACK

Πως θα φτιάξετε χειροποίητα φρέσκα ζυμαρικά

Μια συνταγή για να φτιάξουμε φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά, με αλεύρι και αυγά.

Μπορείτε να μην προσθέσετε τίποτε άλλο μετά το βράσιμο παρά μόνο λίγο λιωμένο βούτυρο για να μοσχοβολήσει ο τόπος!  Διαφορετικά τα σερβίρετε με όποια συνοδευτική σάλτσα προτιμάτε.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3 (10 votes)

Συστατικά:

400 γρ.  αλεύρι 00 
4 αυγά
ελάχιστο νερό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
λίγο αλάτι

Εναλλακτικά

300 γρ. αλεύρι 00

100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

Οδηγίες:

Από μικρό με θυμάμαι δίπλα στην γιαγιά και μετά μαζί με την μητέρα μου να φτιάχνουμε τα φρέσκα ζυμαρικά για το Κυριακάτικο τραπέζι.

Άλλοτε σπαγγέτι και άλλοτε ταλιατέλες μερικές φορές γεμίζαμε και κάποιο ραβιόλι με σπανάκι και πολλές φορές φτιάχναμε και τα αγαπημένα μου νιόκι πατατας.

Όλα αυτά τα συνοδεύαμε με απλές εύκολες σάλτσες με αρχηγό την μπολονιέζ και υπαρχηγό την απλή γλυκιά Νάπολη. 

Και πάντα από πάνω μία κεφαλογραβιέρα ένα πεκορίνο και στην καλύτερη μία λεπτοτριμμένη παρμεζάνα.

 

Πολλές φορές η γιαγιά έφτιαχνε την πιο απλή αλλά θεϊκή al burro όπου εκεί έμπαινε μόνο παρμεζάνα και μας έλεγε πάντα την ιστορία με τα Fetuccine Alfredo και το μαγαζί στην Ρώμη που την κάνει τόσο τέλεια.

 

Πάντα θα υπολογίζετε 100 γρ. αλεύρι και ένα αυγό ανά μερίδα.

Πολλές φορές η γιαγιά αντικαθιστούσε το 1/4 από το αλεύρι με ψιλό σιμιγδάλι.

Το έκανε για να κρατάει καλύτερα στο δόντι μας έλεγε ...

 

Να θυμόσαστε πάντα να ζητάτε την βοήθεια των παιδιών, γιατί έτσι δεν θα είναι μία αγγαρεία αλλά ψυχαγωγία, για εσάς και τα παιδιά σας, θα έρθετε ακόμα πιο κοντά τους και θα αποκτήσουν εμπειρίες που θα τους μείνουν για πάντα.

 

Εκτέλεση

 

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μία λακκούβα στην μέση και ρίχνουμε τα αυγά, το αλάτι και το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε στην αρχή όλα τα υλικά με ένα πιρούνι και όταν ενωθούν ζυμώνουμε ελαφρά με τα χέρια για 2-3 λεπτά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί και να ξεκολλάει από το μπολ. 

 

 

Απλώνουμε στον πάγκο λίγο ρυζάλευρο, ή λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε καλά για 10 λεπτά την ζύμη μας με το χέρι διπλώνοντας και ξανά απλώνοντας το ζυμάρι με το κάτω μέρος της παλάμης μέχρι το ζυμάρι μας να γίνει λείο.

Φτιάχνουμε μία μεγάλη μπάλα και αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί για μισή ώρα περίπου.

Όταν η ζύμη μας ξεκουραστεί φτιάχνουμε τον τύπο ζυμαρικού που θέλουμε.

Αν δεν έχουμε μηχανή ανοίγουμε με τον πλάστη λεπτά φύλα τα διπλώνουμε πολλές φορές και κόβουμε με ένα μαχαίρι λωρίδες λεπτές πάχους περίπου 1/2 εκατοστού για να φτιάξουμε ταλιατέλες.

 

  

 


Αν έχουμε μηχανή ανοίγουμε το ζυμάρι μας σε λεπτά φύλλα περνώντας το από την σχισμή και κάθε φορά μειώνοντας το πάχος μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό πάχος στο φύλο του ζυμαριού..

Όταν ανοίξουμε τα λεπτά φύλλα μπορούμε να τους δώσουμε πολλά σχήματα με τα εξαρτήματα της μηχανής περνώντας τα από τις ειδικές υποδοχές που κόβουν σπαγγέτι και ταλιατέλες γρήγορα και εύκολα. 

 

  

 

Με τα ανοιγμένα λεπτά φύλλα μπορούμε να φτιάξουμε γεμιστά ραβιόλια και τορτελίνι με ότι γέμιση αγαπάμε. 

Το βράσιμο των φρέσκων ζυμαρικών γίνετε σε νερό με αρκετό αλάτι και σύμφωνα με το πάχος τους από 2 μέχρι 5 λεπτά και πάντα al dente!

Συνήθως τα φρέσκα ζυμαρικά μπαίνουν κατευθείαν στο διπλανό τηγάνι με την αγαπημένη σας σάλτσα χωρίς να τα σουρώνουμε και να τα κρυώνουμε.

Δοκιμάστε τα με μία υπέροχη Νάπολη αλλά φτιάξτε και μία αυθεντική καρμπονάρα θα βρείτε μεγάλη διαφορά στην γεύση.

Αν τα κόψουμε πολύ λεπτά θα φτιάξουμε τα γνωστά λιγκουίνι που υπέροχα θα δέσουν με το κλασσικό Πέστο Genovese με φρέσκο βασιλικό δίνοντας μας την φανταστική Λιγκουίνι αλ πέστο.

Αν φτιάξουμε μεγάλη ποσότητα μπορούμε να τα κρατήσουμε στο ψυγείο για 2 ημέρες αλλά και στην κατάψυξη τυλιγμένα για τουλάχιστον 3 μήνες.

Υπολογίστε όταν αν είναι από κατάψυξη ο χρόνος βρασμού θα είναι διπλάσιος.