BACK

Γαύρος μαρινάτος με λεμόνι, σκόρδο και μάραθο

Μία παραλλαγή του νοστιμότατου ουζομεζέ με το σκόρδο να τον απογειώνει! Για τις ηλιόλουστες ανοιξιάτικες μέρες, αλλά και για τα καλοκαιριάτικα μεσημέρια!
 

 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.8 (8 votes)

Συστατικά:

650 γρ. γαύρο
ξίδι (όσο χρειάζεται)
χυμό από 2-3 λεμόνια
3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 φλ. άγριο μάραθο ψιλοκομμένο ή ξυσμένη μαραθόριζα ανακατεμένη με 2 κ.σ. μαραθόσπορο φρεσκοαλεσμένο
παρθένο ελαιόλαδο (όσο χρειάζεται)

Οδηγίες:

  • Βρέχουμε με ξύδι το γαύρο και αφήνουμε για 2-3 λεπτά.
  • Πιάνουμε το κεφάλι του γαύρου και με το δάκτυλο προσεκτικά ξεκολλάμε τη ραχοκοκαλιά, προχωρώντας προς την κοιλιά για αφαιρέσουμε τα εντόσθια μαζί με το κεφάλι.

1. Ανοίγουμε στη μέση το ψάρι σαν βιβλίο, και κόβουμε τη ραχοκοκαλιά κάπου κοντά στην ουρά και την πετάμε.

2. Ξεπλένουμε τα ψάρια σε τρεχούμενο νερό, στραγγίζουμε και τα απλώνουμε σε τριπλό χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν.

3. Τα βάζουμε ανοιχτά, σε γυάλινο ταψί ή σε ανοξείδωτο (όχι αλουμίνιο), κάνοντας μια στρώση.

4. Περιχύνουμε με χυμό λεμόνι, σκόρδο και μάραθο.

5. Συνεχίζουμε κάνοντας δεύτερη και τρίτη σειρά, βρέχοντας με λεμόνι και πασπαλίζοντας με σκόρδο και μάραθο.

6. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο, πιέζοντας να καλύψει τα ψαράκια.

7. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο 2-3 ώρες (ανάλογα με το μέγεθος).

8. Βγάζουμε να μείνουν 5-10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, γιατί το λάδι στερεοποιείται στο ψυγείο.

Διατηρούνται σε σταθερή ψύξη 6-7 μέρες.

 


 

Tips

Με τον ίδο τρόπο θα μαρινάρουμε και σαρδέλες. Ίσως όμως χρειαστεί να μείνουν λίγο περισσότερο στο ξύδι, για να ξεκολλά η ραχοκοκαλιά.