BACK

Αρνάκι με χαρόνια (μαυρομάτικα) και πιλάφι

Χαρόνια ονομάζουν στην Αρκαδία τα μαυρομάτικα φασόλια γιατί έχουν αυτό το μαύρο στίγμα. Φτιάξτε αυτό το φαγητό με τα χαρόνια μια φορά και κάποια άλλη στιγμή με φακές ή ρεβύθια ή με γίγαντες. Καθένα έχει τη νοστιμιά του. Φυσικά μπορείτε να το φτιάξετε και με ζυγούρι ή ακόμα και με μοσχάρι.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.4 (5 votes)

Συστατικά:

500 γρ. αρνί μπούτι ψαχνό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
χυμό μισού λεμονιού
4-5 κλωστές κρόκο Κοζάνης
1 κ.σ. κοφτή άσπρο αλεύρι
1 ξυλάκι κανέλα
2 κ.σ. λάδι
200 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
2 κ.σ. γιαούρτι
αλάτι και πιπέρι

1 δόση ρύζι ανατολίτικο

Οδηγίες:

1. Καθαρίζουμε το κρέας από πέτσες και λίπη και το κόβουμε σε κομμάτια μικρά σαν άσπαστα αμύγδαλα.

2. Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το κρέας. Ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα να καβουρδιστεί απαλά.

3. Σβήνουμε με το λεμόνι, και προσθέτουμε την κανέλα, τον κρόκο, αλάτι, πιπέρι και λίγο βραστό νερό. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά.

4. Εν τω μεταξύ σε αλατισμένο νερό βράζουμε τα χαρόνια για 20 λεπτά.

5. Όταν είναι αρκετά μαλακά αλλά όχι βρασμένα, σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στο αρνάκι να βράσουν μαζί. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό. (Αν έχουμε επιλέξει μοσχάρι, αφήνουμε να βράσει περισσότερο γιατί είναι πιο σκληρό.)

6. Σε ένα τηγανάκι βάζουμε το αλεύρι μόνο του και ψήνουμε ανακατεύοντας διαρκώς για να μην καεί.

7. Όταν ροδίσει κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε με το γιαούρτι και λίγο νερό, έτσι που να γίνει ένας αραιός, λεπτός χυλός.

8. Όταν το φαγητό είναι βρασμένο, δοκιμάζουμε για να προσθέσουμε αλάτι και πιπέρι και ρίχνουμε το μείγμα γιαουρτιού στην κατσαρόλα.

9. Κουνάμε τη κατσαρόλα για να ανακατευτεί το φαγητό και να ζεσταθεί το γιαούρτι. Θέλουμε να είναι ζουμερό, οπότε αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο βραστό νερό.


Σερβίρουμε με το ανατολίτικο ρύζι.

Tips

Κατσικι επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Προέλευση:
Κατηγορία:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: