BACK

Στο Φούρνο του Σπιτιου Μας, μια συνταγή του J.Lahey

Το μεγαλείο του ψωμιού βρίσκεται στην απλότητα και την ταπεινότητα των υλικών του και τον εντυπωσιακό τρόπο που μετουσιώνονται σε αυτό που αποτελεί το σύμβολο της διατροφής, ακόμα και της ζωής, εδώ και αιώνες.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 1 (1 vote)

Γενική Περιγραφή: Το μεγαλείο του ψωμιού βρίσκεται στην απλότητα και την ταπεινότητα των υλικών του και τον εντυπωσιακό τρόπο που μετουσιώνονται σε αυτό που αποτελεί το σύμβολο της διατροφής, ακόμα και της ζωής, εδώ και αιώνες. Το ψωμί ως παρασκευή είναι η επιτομή της μαγείας που συμβαίνει με όλες τις συνταγές: από ξεχωριστά υλικά, που δε δείχνουν με κανέναν τρόπο σε τι μπορεί να εξελιχθούν, προκύπτει ένα αποτέλεσμα που είναι πολλά περισσότερα από το απλό άθροισμα των συστατικών του. Στη συγκεκριμένη συνταγή αυτό συμβαίνει με το λιγότερο δυνατό κόπο. Όλα γίνονται από το συνδυασμό του αλευριού με το νερό και τη μαγιά και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο χρόνος. Χρειάζεται να περιμένεις πολύυυυ. Από 12-20 ώρες. Αλλά δε χρειάζεται να κάνεις σχεδόν τίποτε άλλο. Τα πράγματα γίνονται σχεδόν από μόνα τους όσον αφορά το φούσκωμα της ζύμης. Στη συνέχεια το στοίχημα παίζεται στον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεσαι το ζυμάρι σου και στις θερμοκρασίες του φούρνου σου. Χρειάζεται ταχύτητα, αλλά και τρυφερότητα. Υψηλές θερμοκρασίες, προσοχή και απαλότητα.

Εντυπώσεις φαγητού: Είναι ένα κανονικό ψωμί, όπως θα το αγοράζατε από το φούρνο. Δε διαλύεται, δε γίνεται ψίχουλα. Έχει κόρα τραγανή και νόστιμη, έχει ψίχα ωραία, απορροφητική.
Είναι το ψωμί που θέλεις να φας για πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό και βραδινό.
Είναι σαν χωριάτικο, αλλά μυρίζει προζύμι.


Τιμή ανα άτομο: ανεκτίμητη (0,60€)
 

 

Στο Παρασκήνιο: Ο Jim Lahey πρώτη φορά προσπάθησε να φτιάξει ψωμί για να εντυπωσιάσει ένα κορίτσι όταν ακομα ήταν φοιτητής σε κολλέγιο Καλών Τεχνών. Το κορίτσι δεν ξέρουμε τι απέγινε όμως ο Jim μετά από αυτή την αποκαλυπτική εμπειρία αποφάσισε να ασχοληθεί με το αλεύρι και το ψωμί. Ταξίδεψε στην Ιταλία, μαθήτευσε κοντά σε πραγματικούς τεχνίτες του ψωμιού και συνέχισε να επιστρέφει πολύ τακτικά στη "μητέρα της ζύμης". Εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από την απλότητα του τρόπου με τον οποίο δημιουργείται το ψωμί και της ταπεινότητας της μεθόδου που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια θεσπέσια φρατζόλα. Το καλύτερο συνοδευτικό του ψωμιού σύμφωνα με τον ίδιο είναι ένα καλό ελαιόλαδο και χοντρό θαλασσινό αλάτι και μ' αυτόν ακριβώς το προσφέρει στις δοκιμές και τις εκθέσεις φαγητού που διοργανώνονται σχεδόν συνέχεια στο Μανχάταν και το Μπρούκλυν.
Από τότε άνοιξε το Sullivan Street Bakery, στον ομώνυμο δρόμο της Νέας Υόρκης, το οποίο σήμερα, αφού έχει εντυπωσιάσει με τις παρασκευές του κοινό και κριτικούς, λειτουργεί στη 47η οδό στην περιοχή Hell's Kitchen. Το πιο πρόσφατο δημιούργημά του, η πιτσαρία Co. (από το company, που ετυμολογικά σημαίνει con-pane, με ψωμί, αυτοί που μοιράζονται το ψωμί τους), είναι ένας εντυπωσιακά απλός χώρος που θυμίζει περισσότερο μπαρ για δοκιμές ψωμιού, παρά πιτσαρία, καθώς οι ζύμες, τα αλεύρια και τα φρατζολάκια έχουν την τιμητική τους!

 

Tips

Προτάσεις:
Αυτό το ψωμί μπορούν να το φτιάξουν όλοι, ακόμα κι αν δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις με την κουζίνα τους.
Ξεπεράστε αναστολές και φόβους, μπείτε στην κουζίνα - θα είναι μόνο για λίγο- δε χρειάζεστε αρτοπαρασκευαστές, δε χρειάζεστε μίξερ, δε χρειάζεστε δύναμη στα χέρια.
Είναι απλό και επαναστατικό.
Και όπως όλες οι επαναστάσεις, θέλει το χρόνο του.
 

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις