BACK

Στη Τσαγκαράδα για κυνήγι Άγριων μανιταριών

Η Ελλάδα διαθέτει τεράστια ποικιλία μανιταριών, αλλά οι Έλληνες δεν είχαν μέχρι πρόσφατα εκτιμήσει αυτόν τον μεγάλο θησαυρό του δάσους.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Μια εκδρομή στην Τσαγκαράδα στο υπέροχο βουνό του Πηλίου, αρκεί για να γίνετε κι εσείς ένας ορκισμένος μανιταρόφιλος.
Ο ξενώνας Αμανίτα, ο οποίος διαθέτει έξι μόλις σουίτες, μόλις βραβεύτηκε από το TRIP ADVISOR μέσα στα καλύτερα 25 μικρά ξενοδοχεία της χώρας μας. Είναι φτιαγμένος με το μεράκι του Φιλάρετου Ψημένου που αν και η ορίτζιναλ δουλειά του ήταν το marketing, αποφάσισε και «πήρε τα βουνά» του Πηλίου. Εκεί με κόπο κατάφερε επάξια να γίνει η επιτομή του καλού ξενοδόχου επικεντρώνοντας το "θέμα" του ξενοδοχείου στο χόμπυ που είχε για χρόνια πολλά, τα Μανιτάρια. Όλοι στον  Ξενώνα  ΑΜΑΝΙΤΑ, στην Τσαγκαράδα Πηλίου, λατρεύουν τα άγρια μανιτάρια και θέλουν να μυήσουν και τους καλεσμένους τους στα μυστικά τους.  Αφού χαρείτε λοιπόν το απίθανο σπιτικό πρωινό τους και πάρετε την πρέπουσα δύναμη, ο Φιλάρετος θα σας οδηγήσει σε μία εκδρομή στο δάσος από αυτές που θα διηγείστε στα εγγόνια σας κάποτε. Όλος ο εξοπλισμός δηλαδή καλαθάκια , σουγιαδάκια , αδιάβροχα , μπότες και γενικά ένδυση που να ταιριάζει στο βουνό για βροχερή ημέρα καλό θα είναι να έχει περιληφθεί στην βαλίτσα σας. Κι αυτό μέρος του fun είναι.

μανιταροκυνηγι τσαγκαραδααμανιτα πηλιο

Θα κάνετε ανάβαση στο βουνό, θα περπατήσετε στο δάσος της καστανιάς και της οξιάς και θα ψάξετε μαζί κάτω από δέντρα και θάμνους με στόχο να βρείτε, να αναγνωρίσετε και να φωτογραφήσετε όσο περισσότερα είδη μανιταριών γίνεται. Μανιτάρια σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και χρώματα θα εμφανιστούν. Θα γεμίσετε τα καλάθια σας μόνο με τα φαγώσιμα. 


κυνηγι αγριων μανιταριων πηλιο
 

Ο Φιλάρετος μας τονίζει να μην μαζεύουμε ποτέ μανιτάρια που έχουν διάμετρο καπέλου κάτω από 5 εκατοστά. Εκτός του ότι δεν αξίζουν γαστρονομικά, υπάρχει κίνδυνος να είναι δηλητηριώδη. Αν δεν είμαστε σίγουροι για κάποιο μανιτάρι κι αν δεν έχουμε κάποιον έμπειρο μανιταροσυλλέκτη μαζί μας να το δείξουμε, επιβάλλεται να μην το φάμε.



Μας θυμίζει, σαν καλός δάσκαλος, την ιστορία της Αμανίτα Μουσκάρια για να μας το κάνει ξεκάθαρο. Η Αμανίτα Μουσκάρια είναι το παραισθησιογόνο μανιτάρι που ξεκλειδώνει τις πύλες της ψυχής, επιτρέποντας στους αγγέλους και τους δαίμονες -που κρύβονται εκεί- να βγουν στο φως του συνειδητού. Ο ιερός μύκητας που μασούσαν οι αρχαίοι σαμάνοι για να μπουν στον κόσμο των πνευμάτων. Η Αμανίτα Μουσκάρια ήταν η αιτία που ξεκλήρισε μια ολόκληρη διμοιρία ανταρτών στη Μακεδονία το 1943.

Στα Σαββατοκύριακα μανιταρογνωσίας στο Αμανιτα στο Πήλιο θα γνωρίσετε πολλών ειδών μανιτάρια,  τα καλογεράκια, τις βασίλες, τις γουργουλιάνες, τα νεραντζάκια μέχρι και τα τα ζουρλομανίταρα. Όμως τώρα που ο χειμώνας φεύγει και σιγά σιγά  τα χιόνια λιώνουν, εμφανίζονται και τα γαστρονομικά αριστουργήματα με το όνομα «αρτσιμπούρτσι». Τι σημαίνει «ατσιβούρτσι» ή «αρτσιμπούρτσι» μας επεξηγεί  ο Φιλάρετος.

Είναι μια ιστορία, που ανάγεται στη βυζαντινή εποχή και έχει να κάνει με μια νηστεία των Αρμενίων Χριστιανών. Στα νεώτερα χρόνια κατέληξε να σημαίνει «το ακατανόητο, το χωρίς συνοχή».
Αυτή τη λέξη διάλεξαν οι παλιοί Πηλιορείτες για να ονομάσουν τα μανιτάρια του γένους Μορχέλα (Morchella). Ταιριαστό όνομα για ένα μανιτάρι τόσο διαφορετικό από τα υπόλοιπα, καθώς είναι πρώιμα ανοιξιάτικο (αρχές Μάρτιου έως Μάιο), με μορφή κωνική και κυψελωτή, κούφιο εσωτερικά με ένα υπέροχο άρωμα. Είναι από τα πιο ακριβά επίγεια μανιτάρια. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι ωμό είναι δηλητηριώδες, μαγειρεμένο είναι υπέροχο. Οι απανταχού Γάλλοι gourmet έχουν αληθινό πάθος για τις Morilles τους (η γαλλική ονομασία).  Γιατί είναι λοιπόν τόσο περιζήτητα τα περίεργα αυτά «αρτσιβούρτσια»; Μα για το άρωμα και τη γεύση τους. Μπορούν να σταθούν επάξια δίπλα σε οποιοδήποτε υλικό στη μαγειρική και να το κατακλύσουν με το άρωμά τους.

Όσο περνάει ο καιρός και θα ζεσταίνει κι άλλο, μπορεί να βρείτε και λίγα μανιτάρια γέρικα, κάπως μαραμένα. Αυτά, διαβάζω στο blog του ξενοδοχείου, μπορούν να αποξηρανθούν. Τα τρίβουμε να γίνουν σκόνη στο multi. Η σκόνη αυτή χρησιμοποιείται σαν ενισχυτικό γεύσης σε σούπες, σάλτσες, ακόμα και σε μείγμα κιμά για κεφτέδες.


Την γαστρονομική απόλαυση του μανιταροκυνηγιού θα την γευτείτε στην επιστροφή. Το βράδυ, όλα σας τα δώρα του βουνού θα μαγειρευτούν και θα τα απολαύσετε στον ξενώνα δίπλα στο τζάκι με ντόπιο κρασί ή τσίπουρο. Θα ενθουσιαστείτε με την γεύση καθώς το άγριο μανιτάρι είναι σαφώς πιο νόστιμο.
Πιστέψτε με, αλλιώς είναι η ευχαρίστηση της τροφής όταν έχεις κοπιάσει για να τη βρεις μόνος σου.

Tips

Αν «κολλήσετε» κι εσείς το μικρόβιο του ευκαιριακού μανιταροσυλλέκτη, ευτυχώς μανιτάρια δεν φυτρώνουν μόνο στο Πήλιο, αλλά σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και στα νησιά μας.

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις