Σκληρό τυρί, σε σχήμα μικρού κεφαλιού, βάρους 1 κιλού. Ωριμάζει και συντηρείται μέσα στο λάδι. Έχει χρώμα ελαφρώς κιτρινωπό και είναι διάσπαρτο από μικρές ακανόνιστες τρυπούλες. Κατασκευάζεται αποκλειστικά στο νησί της Λέσβου από πρόβειο γάλα ή μίγμα πρόβειου και κατσικίσιου. Το γάλα μπορεί να είναι παστεριωμένο ή και μη παστεριωμένο. Ο ελληνικός νόμος το κατοχυρώνει από το 1988 ενώ από το 1996 είναι Π.Ο.Π. (DOC). Σήμερα παραφινώνεται για λόγους διακίνησης ενώ μέρος μόνο της ωρίμανσης του γίνεται στο λάδι.
Links
[1] http://www.gourmed.gr
[2] http://www.gourmed.gr/glossary/all
[3] https://twitter.com/share
[4] //pinterest.com/pin/create/button/?url=http://www.gourmed.gr/glossary/ladotyri-mytilinis&media=https://www.gourmed.gr/sites/default/files/styles/recipe_image_large/public/ladotyri.jpg?itok=X2an88Hg&description=Λαδοτύρι Μυτιλήνης
[5] http://www.gourmed.gr/user
[6] http://www.gourmed.gr/glossary/lavrida
[7] http://www.gourmed.gr/glossary/laim
[8] https://www.gourmed.gr/syntages/oles-oi-syntages/patates-ntofinoyaz
[9] https://www.gourmed.gr/syntages/oles/tiganito-psomi-me-myzithra
[10] https://www.gourmed.gr/syntages/grigores/spaggeti-me-spanaki-myrodika-kai-fresko-tyri-krema-philadelphia-light
[11] https://www.gourmed.gr/syntages/ygieines-syntages/hoirino-me-selino-apo-tin-limno
[12] https://www.gourmed.gr/syntages/ospria-fava-me-karamelomena-prasa-roka