BACK

Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος - Η Διαδρομή των Θεών του Ολύμπου

Φυσικό όριο για την πρώτη διαδρομή των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, τη "Διαδρομή των Θεών του Ολύμπου" αποτελεί η κοιλάδα των Τεμπών.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2.6 (7 votes)

Σε αυτή τη διαδρομή θα συναντήσουμε το οινοποιείο της Ε. Τσάνταλη Α.Ε. στη Ραψάνη ενώ επόμενο σταθμό μας αποτελεί το Κτήμα Κατσαρού στην Κρανιά Ολύμπου.

Ραψάνη


Τη συναντάμε σκαρφαλωμένη στα 800 μέτρα, στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου.

Η Ραψάνη, δημιουργήθηκε σαν οικισμός για πρώτη φορά κατά το 10ο μ.Χ. αιώνα.

Πόλη εμπορική  με παράδοση στην αμπελουργία, έως την εισβολή της φυλλοξήρας, στις αρχές του 20ου αιώνα.

Την εγκατάλειψη των αμπελώνων τότε, διαδέχθηκε η αναμπέλωση που ξεκινά μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Συνέπεια της φήμης που είχε αποκτήσει το κρασί της Ραψάνης, ήταν η αναγνώρισή του το 1971, ως Ονομασία Προελεύσεως Ραψάνη Ανωτέρας Ποιότητος.

Χαρακτηρίζονται έτσι οίνοι ερυθροί ξηροί που παράγονται από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο, Σταυρωτό και Κρασάτο, και παλαιώνουν τουλάχιστον για ένα χρόνο σε δρύινα βαρέλια.

Ο σημερινός αμπελώνας εκτείνεται στις βουνοκορφές του Προφήτη Ηλία. Ξεκινά από τα 200 και φτάνει τα 700 μέτρα ενώ καταλαμβάνει συνολικά 3100 στρέμματα.

Το μικροκλίμα της περιοχής ιδανικό, λόγω της συνύπαρξης ορεινού όγκου του Ολύμπου και του Αιγαίου πελάγους, βοηθά στην παραγωγή ερυθρού οίνου με ρουμπινένιο χρώμα, κρασί στρογγυλό, μεστό, που με τη διαδικασία της παλαίωσης, αποκτά ένα σύνθετο μπουκέτο.

Εδώ δραστηριοποιείται η εταιρεία Ευάγγελος Τσάνταλης, διατηρώντας οινοποιείο στη διασταύρωση με την εθνική οδό.

Δοκιμάστε: Ραψάνη και Επιλεγμένος Ραψάνη, της εταιρείας Τσάνταλη, δύο κρασιά Ο.Π.Α.Π. Ραψάνη, από Ξινόμαυρο, Σταυρωτό και Κρασάτο.

 

 

Κρανιά

 

Ακολουθώντας την ανατολική πλευρά του Κάτω Ολύμπου και σε 9 χιλιομέτρα όπως επισημαίνει η σχετική πινακίδα, θα συναντήσουμε ένα μικρό, γραφικό χωριό, την Κρανιά, στα 700 μέτρα υψόμετρο.

Εδώ η αμπελοκαλλιέργεια γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τη βυζαντινή περίοδο, για να ξεχαστεί, όπως ήταν φυσικό, τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και να αναβιώσει τα χρόνια της απελευθέρωσης.

Το μικροκλίμα και εδώ ιδανικό - δροσερό καλοκαίρι, αραιές βροχοπτώσεις, θαλασσινή αύρα και αέρας Ολύμπου. Δύο χιλιόμετρα ψηλότερα από το χωριό, θα συναντήσουμε τον αμπελώνα της οικογένειας Κατσαρού. Ογδόντα περίπου στρέμματα στα οποία ο γιατρός Δημήτρης Κατσαρός επέλεξε να φυτέψει κοσμοπολίτικες ποικιλίες, όπως οι Cabernet Sauvignon, Merlot και Chardonnay.

 

 

Από αυτές παράγονται οι τοπικοί οίνοι Κρανιάς, ένα βαθύχρωμο ερυθρό κρασιού παλαίωσης με πυκνό άρωμα, καλή δομή και γευστικό πλούτο, αλλά και ένα λευκό, με έντονο φρουτώδες άρωμα και ισορροπημένη γεύση.

Μην παραλείψετε, αν σας δοθεί η ευκαιρία, να δοκιμάσετε τις μαγειρικές επιδόσεις της συζύγου του Στέλλας Κατσαρού, συνοδεύοντας τα κρασιά με ξεχωριστές τοπικές συνταγές.

Δοκιμάστε: Κτήμα Κατσαρού Chardonnay 2003, από 100% Chardonnay και Κτήμα Κατσαρού ερυθρό 2001,από Cabernet Sauvignon και Merlot, δύο Τοπικούς οίνους Κρανιάς.

Παρόμοιες συνθήκες, με αυτές της Ραψάνης για το 2004, αργή ωρίμανση, αναμένεται να δώσουν εξαιρετικά ερυθρά κρασιά και στην Κρανιά

Πριν αφήσετε τη Διαδρομή των Θεών του Ολύμπου

 

 

 

  • Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε ντόπια τυριά και κρέατα ξεχωριστές χωριάτικες πίτες, και το ιδιαίτερο "πλατσάρο", μια ιδιαίτερη χορτόπιτα με τυρί, αυγά και καλαμποκίσιο αλεύρι.
  • Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τον γραφικό οικισμό της Ραψάνης, τα Τέμπη, το ιστορικό χωριό, τα Αμπελάκια, το κάστρο του Πλαταμώνα και τις όμορφες παραλίες του, τον Παλαιό και Νέο Παντελεήμονα, τον αρχαιολογικό χώρο Δίον, δείγμα αρχαίας Μακεδονικής αρχιτεκτονικής, τη Λεπτοκαριά, και το Λιτόχωρο, σημείο εκκίνησης για την ανάβαση στην κορυφή της Ελλάδας.

Κείμενο της οινολόγου Κατερίνας Λεγάκη

* Φωτογραφίες Heinz Troll, από το αρχείο της ΕΝ.Ο.Α.Ε.Β

 

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις