BACK

Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος - Η Διαδρομή των Λιμνών

Διαδρομή του κρασιού των Λιμνών

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 1.5 (2 votes)

Συνεχίζουμε την αμπελοοινική μας περιπλάνηση στη Δυτική Μακεδονία, στη διαδρομή Αμυνταίου  - Βελβεντού.       (πατήστε το χάρτη)

 

Τα οινοποιεία που συναντάμε  στη Διαδρομή του κρασιού των Λιμνών είναι  τα εξής: Κτήμα Στεργίου,  Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου,  Κτήμα  Kυρ-Γιάννη στον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου,  Κτήμα Άλφα στη Βεγόρα Αμυνταίου και τέλος  Κτήμα Βογιατζή στο Βελβεντό Κοζάνης.

 

Ξεκινάμε από το οροπέδιο του Αμυνταίου, η ζώνη Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας του οποίου εκτείνεται σε ένα υψόμετρο 570-750μ. και καταλαμβάνει περίπου 5.500 στρέμματα αμπελώνων.

Εδώ θα συναντήσουμε και τις δύο λίμνες, Βεγορίτιδα και λίμνη των Πετρών, με πιο γνωστή την πρώτη και την περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα .

Σε απόσταση 23 χιλιομέτρων από το Αμύνταιο, θα συναντήσουμε το παραδοσιακό Νυμφαίο και τον ξενώνα «La Moara», ενώ εδώ εδρεύει και ο «Αρκτούρος», ένας μη  κερδοσκοπικός οργανισμός  για τη προστασία απειλούμενων ειδών και του φυσικού περιβάλλοντος.

Στο Νυμφαίο, όπως επίσης και στο χωριό Σκλήθρο,  στους πρόποδες του Βιτσίου, θα συναντήσει κανείς, συνεργαζόμενα μέλη των Δρόμων, εστιατόρια, ξενοδοχεία και ταβέρνες της περιοχής, που προσφέρουν τοπικά, παραδοσιακά πιάτα.

Η διαδρομή μας θα τερματίσει με το γραφικό Βελβεντό, 33 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κοζάνης, δίπλα στη λίμνη του Πολυφύτου, σε ένα μοναδικό τοπίο των Πιερίων .

 

ΚΤΗΜΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

 

Τον αμπελώνα της  οικογένειας Στεργίου τον συναντάμε σε υψόμετρο 680μ.,  στους πρόποδες του όρους Βιτσίου, στη νότια πλαγιά απέναντι από τη λίμνη της Καστοριάς.

 Εκτείνεται σε 45 στρέμματα, στα οποία καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας, οι ποικιλίες Merlot, Cabernet Sauvignon, Ginsaut, Sauvignon Blanc, Ροδίτης, Ξινόμαυρο και Riesling.

Μέσα στον αμπελώνα, βρίσκεται και το σύγχρονο επισκέψιμο οινοποιείο της οικογένειας.

 

Το συναντάμε στη Μεταμόρφωση Καστοριάς.

  

 

Ε.Α.Σ. ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ 

 

Με μία ιστορία που ξεκινά από το 1960, ένα από τα πρώτα συνεταιριστικά οινοποιεία στην Ελλάδα,  η Ε.Α.Σ. Αμυνταίου, παράγει κρασιά από την κυρίαρχη βορειοελλαδίτικη ποικιλία , το Ξινόμαυρο.Στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου, στην άκρη της πόλης,  παράγεται και ο μοναδικός ροζέ αφρώδης οίνος Ο.Π.Α.Π. στην Ελλάδα. 

Η καθιέρωση της ζώνης Αμυνταίου το 1972,  σαν ζώνη Ο.Π.Α.Π. για την παραγωγή ερυθρών Ο.Π.Α.Π κρασιών αλλά και ροζέ Ο.Π.Α.Π. αφρώδη και  ήρεμου, βοήθησε στην εξέλιξη του οινοποιείου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου.

Το συναντάμε στο 1ο χλμ. Αμυνταίου – Φλώρινας, στο Αμύνταιο. 

 

 

ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ 

 

Το Κτήμα Άλφα ιδρύθηκε το 1998, από τον  οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη και τον αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη, οι οποίοι και δανείστηκαν το αρχικό γράμμα της περιοχής του Αμύνταιου, για να ονομάσουν το Κτήμα.

Ο ενιαίος, ιδιόκτητος αμπελώνας του κτήματος εκτείνεται σε 325 στρέμματα στην περιοχή Ράστο του Αμυνταίου, και σε αυτόν καλλιεργούνται εκτός από Ξινόμαυρο και Μαυροδάφνη, ποικιλίες λιγότερο γνωστές όπως οι Τannat, Barbera, αλλά και Μerlot, Syrah, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Geẅurztraminer.

 Το κτήμα παράγει λευκό και ερυθρό, πληθωρικά, νεοκοσμικά κρασιά.

Το συναντάμε στο 2ο χλμ. Αμυνταίου – Φλώρινας στο Αμύνταιο. 

 

 

ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ - ΓΙΑΝΝΗ - Οινοποιείο Αμυνταίου 

 

Το οινοποιείο της Κτήμα Κυρ – Γιάννη Α.Ε. βρίσκεται στον οικισμό του Άγιου Παντελεήμονα, στο Αμύνταιο, κτισμένο σε ιδιωτικό οικόπεδο 11 στρεμμάτων.

 Η επιμονή του Γιάννη Μπουτάρη στη φύτευση ξενικών, λευκών ποικιλιών στο Ντρούμο, οδήγησε στα:-Σαμαρόπετρα, λευκός Τοπικός οίνος Φλώρινας - Chardonnay, λευκός Τοπικός οίνος Φλώρινας -Sauvignon Blanc, λευκός Τοπικός οίνος Φλώρινας- 4 Λίμνες, λευκός Τοπικός οίνος Φλώριναςενώ επίσης παράγονται-Παράγκα, ερυθρός Μακεδονικός Τοπικός οίνος-Ακακίες, ροζέ, Αμύνταιο Ο.Π.Α.Π.,

Σε απόσταση 150 χλμ από τη Θεσσαλονίκη,  στον ορεινό όγκο του Βιτσίου και στα 1,350μ. υψόμετρο, συναντάμε το Νυμφαίο,  ένα ιδιαίτερο, ορεινό χωριό,  αναγνωρισμένο ως παραδοσιακός  οικισμός .

Έργο του Γιάννη Μπουτάρη, η ανάδειξη της περιοχής, με τη δημιουργία του  «La Moara», ενός πρότυπου ξενώνα, στο Νυμφαίο, σε ένα τοπίο ξεχωριστό, απαράμιλλης ομορφιάς.

 Η   οικολογική του ευαισθησία, τον οδήγησε στην υλοποίηση του ’Αρκτούρου’, στην περιοχή, ενός φορέα που προσφέρει καταφύγιο και προστασία, στις υπό εξαφάνιση καφέ αρκούδες αλλά και σε άλλα  απειλούμενα είδη.

Το συναντάμε στον Αγιο Παντελεήμονα, στο Αμύνταιο.

 

 

 

 

ΚΤΗΜΑ ΒΟΓΙΑΤΖΗ

 

Το Κτήμα Βογιατζή ιδρύθηκε το 1997, από τον οινολόγο Γιάννη Βογιατζή, στο Βελβεντό Κοζάνης.

Η οικογένεια Βογιατζή διατηρώντας παράδοση στο οινεμπόριο από τις αρχές του αιώνα, δημιουργεί ένα νέο, ιδιόκτητο αμπελώνα, συνολικής έκτασης σήμερα, 30 στρεμμάτων.

Βρίσκεται κοντά στη λίμνη Πολυφύτου, στην είσοδο του χωριού,  σε υψόμετρο 380 μέτρων και περιλαμβάνει δέκα κύριες ποικιλίες, πέντε λευκές και πέντε ερυθρές, από τις οποίες προέρχονται τα λευκά, ροζέ και ερυθρά ξηρά κρασιά του κτήματος, που αποτελούν Τοπικούς Οίνους Βελβεντού.

Ένα τμήμα του αμπελώνα, είναι φυτεμένο πειραματικά,  με πολλές τοπικές ποικιλίες, όπως το ερυθρό Βελβεντινό και η λευκή Αλπίτσα.

 Σε μικρή απόσταση από το Κτήμα Βογιατζή, μπορεί κανείς  να επισκεφθεί το Γυναικείο Συνεταιρισμό Βελβεντού ο οποίος παράγει τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.

Το συναντάμε στο Βελβεντό Κοζάνης.  

 

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις