BACK

Πάω να ζ'μώσω την Κοπανιστή στη Μύκονο

Μην με ψάξετε από τις 3 έως τις 5 Οκτωβρίου. Πάω να ζ'μώσω την Κοπανιστή στη Μύκονο.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 5 (1 vote)

Από την πρώτη μέρα που πήρα χαμπάρι την εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Μυκόνου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να τιμήσει το τυρί του νησιού,  την Κοπανιστή, περιμένω με ανυπομονησία κάθε μέρα να περάσει μέχρι τις 3 Οκτωβρίου που ξεκινά το γαστρονομικό τριήμερο.
Το πόσα θα μάθουμε, το πόσα θα θαυμάσουμε, το πόσα θα απολαύσουμε είναι αδύνατον να περιγραφούν.  Θα καλοπεράσουμε, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.  Όσοι έχουν την δυνατότητα να παρευρεθούν είτε από τις γύρω Κυκλάδες, είτε από την υπόλοιπη χώρα, θα αποκτήσουν ένα ακόμα κομμάτι στο πάζλ «Μοναδικές γευστικές εμπειρίες σε αυτήν την ζωή» . Μην το χάσετε!!

Η κοπανιστή, ένα από τα νοστιμότερα τυριά της χώρας μας τυροκομείται στη Μύκονο, και όχι μόνον. Είναι προϊόν ΠΟΠ των Κυκλάδων, και προς τιμήν τους οι Μυκονιάτες στην ημερίδα που διοργανώνουν δεν επικεντρώνουν το ενδιαφέρον μόνον στην δική τους παραγωγή, αλλά έχουν δώσει παραγγελιά σε όλα τα νησιά να στείλουν τα δικά τους δείγματα. Όλες στο χρώμα της ώχρας, άλλες πιο κιτρινωπές κι άλλες πιο ροζουλί, άλλες με πιο ώριμα αρώματα, άλλες πιο πικάντικες, η κάθε μια θα σταθεί μπροστά μας να ευχαριστηθούμε την νοστιμάδα της .


Η κοπανιστή ταιριάζει πολύ στους γευστικούς κάλυκες των καλοφαγάδων. Στην Αθήνα την πρωτοέμαθα όταν πήγαινα με τον παππού μου να ψωνίσω στον Κουκά, τον Μυκονιάτη τυρά που πολλά του χρωστάμε για την εκμάθηση του ουρανίσκου μας! 

Εγώ κρατώ πάντα λίγη μέσα στο ψυγείο μου και σε ξαφνικούς επισκέπτες τυλίγω με σταφίδες ξανθιές λίγο κοπανιστή πλασμένη σε μπαλίτσες,  και τις σερβίρω μαζί με Γλυκό Σαμιώτικο κρασί. Είναι πραγματικά ακαταμάχητος συνδυασμός. Η μακρά επίγευση του μοναδικού αυτού πικάντικου κι έντονα αλμυρού τυριού πάει γάντι με την αντίστοιχα τεράστια επίγευση ενός από τα καλύτερα ελληνικά γλυκά κρασιά που έχουμε.  Και τα δύο αντανακλούν με τον καλύτερο τρόπο αυτό που ονομάζουμε terroir, δηλαδή την εντοπιότητα, μια και βασίζονται εξ ολοκλήρου σε εγχώριες πρώτες ύλες και εγχώρια επεξεργασία.
Απορίες με τί ταιριάζει καλύτερα, με τον γλυκύ φυσικό ή με τον φυσικώς γλυκύ Σαμιώτικο οίνο, θα λυθούν μέσα στο τριήμερο μια και εξαίρετοι ειδικοί σε θέματα συνδυασμών όπως ο Ανδρέας Αδρουλιδάκης αλλά και από κάθε χώρο θα μιλήσουν για τα πάντα γύρω από την Κοπανιστή. Η κάθε τους λέξη θα είναι μάθημα για όλους μας!

Τα μάτια λοιπόν μας τα ανοίγουν και πάλι οι Μυκονιάτες. Βγάζοντας στην φόρα όχι την «φρου φρου κι αρώματα» διεθνή τους κουζίνα - που σίγουρα βάζει τα γυαλιά ακόμα και σε Αθηναϊκά εστιατόρια-  αλλά την ντόπια αγρότισσα που σαν γνήσια καπετάνισσα, σύγχρονη Μαντώ, βάζει το στήθος μπροστά, στον τωρινό αγώνα ενάντια στη  ραγδαία εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής. Και μας εμπνέει για ένα καλύτερο ΑΥΡΙΟ!
 

Πίνω στην υγειά τους και στην υγειά του τυριού που κοπανάνε!

 

Για όσους όμως δεν τα καταφέρουν, υπάρχει μια μικρή παρηγοριά. Έχουν στα σκαριά βιβλίο με τις πιο απίθανες συνταγές από τους καλύτερους σεφ που δουλεύουν στο νησί και όχι μόνον.  Και επειδή σίγουρα σας τρέχουν τα σάλια όταν θυμάστε την τελευταία φορά που γευτήκατε μια καλοψημένη καυτή φέτα ψωμί και πάνω της να λιώνει λίγη κοπανιστή, μπορείτε να καταλάβετε τι θα πάθετε με το βιβλίο αυτό που ετοιμάζουν οι Μυκονιάτες για εμάς! 

Οι συνδυασμοί της κοπανιστής που θα διαβάσουμε, θα σφραγίσουν γευστικά τις γενιές που έρχονται, όπως κάνουν πάντα οι μοναδικές εμπειρίες τέχνης.

 

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης, αλλά επισκεφτείτε και την ειδική σελίδα τους «Γεύση από Μύκονο».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014
• Υποδοχή προσκεκλημένων ομιλητών και ομάδας δημοσιογράφων ειδικού Τύπου
• Επίσκεψη προσκεκλημένων σε τυροκομείο
• Αρμονία οίνου-κοπανιστής, από ειδική ομάδα
• Δείπνο για τους προσκεκλημένους

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

• 9:30-13:30 Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο – Εκδήλωση ανοιχτή για το κοινό  «Ημερίδα αφιερωμένη στην Κοπανιστή»

Ομιλητές:
– Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, δημοσιογράφος, ειδικός σε θέματα οίνου
– Ηλίας Μαμαλάκης, συγγραφέας και γευσιγνώστης
– Γιώργος Πίττας, συγγραφέας, μέλος Δ.Σ. Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος & επικεφαλής του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό»
– Γιώργος Ρόζος, κτηνίατρος (με διδακτορική διατριβή και αντικείμενο μελέτης την κοπανιστή)
– Σέρκος Χαρουτουνιάν, καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

και από την Μύκονο
– Άννα Γρυπάρη, φιλόλογος, ιστορικός
– Δημήτρης Ρουσουνέλος, συγγραφέας, ερευνητής γεύσης
– Γιώργος Συριανός, δημοτικός υπάλληλος, αγρότης

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς


• Γευσιγνωσία-γνωριμία των δημοσιογράφων ειδικού Τύπου, με κοπανιστές των Κυκλάδων

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

• Μαγειρεύουμε με κοπανιστή

 

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις