BACK

Παγκράτι - Καραβίτης: ιστορικός, διάσημος και πολυσυλλεκτικός

Σε μια από τις πιο όμορφες γειτονιές της Αθήνας που θυμίζουν έτσι κι αλλιώς άλλη εποχή, την πλατεία Προσκόπων (απέναντι από το άγαλμα Τρούμαν) στέκεται μια από τις πιο ιστορικές ταβέρνες της πόλης. Η χειμωνιάτικη ταβέρνα Παυσανίου και Αρκτίνου γωνία, μακρόστενη με τα βαρέλια της και τις παλιές φωτογραφίες της πρωτεύουσας και ακριβώς απέναντι ο κήπος του παλιού νεοκλασικού κτιρίου που πια είναι διατηρητέο.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.5 (4 votes)

Θα μπορούσες να τον χαρακτηρίσεις όαση. Κοιτάζοντας προς τη μία πλευρά του κήπου το μόνο που βλέπεις είναι πράσινο. Το όριο μεταξύ του τοίχου και του δρόμου καλύπτεται από διαφόρων ειδών πρασινάδες, ενώ και τα δέντρα είναι αρκετά, είναι ψηλά και σε κάνουν να πιστεύεις ότι η Ρηγίλλης και το Κολωνάκι δεν είναι απλώς δυο βήματα μακρυά.
Τα τραπέζια είναι πολλά, αλλά ακόμα και τις Δευτέρες σχεδόν γεμίζουν. Με κόσμο πολυσυλλεκτικό, όλων των ηλικιών και όλων των προελεύσεων γεωγραφικών και κοινωνικών, ενώ και η σύνθεση στα τραπέζια είναι πολύ διαφορετική: ατομικά τραπέζια, δείπνο για δύο, παρέες μικρές, μεγαλύτερες, επαγγελματικές, νεολαιίστικες.
Από τα διπλανά μας τραπέζια δεν ακούμε ελληνικά, γεγονός που σημαίνει ότι και στους τουρίστες ο Καραβίτης είναι γνωστός και αγαπητός. Μας το επιβεβαιώνει και ο κύριος Κώστας (Καραβίτητς) ο οποίος μιλάει σε μας, ταυτοχρόνως ελέγχει ι τι λείπει από τα τραπέζια, πιάνει στον αέρα τα νεύματα των πελατών.κάνει λογαριασμούς, και επίσης σκέφτεται καταλληλότερα σημεία για να φωτογραφίσουμε το μαγαζί. Το φαγητό είναι κλασικό, αγαπημένο φαγητό ταβέρνας. Με έμφαση στο κρέας, που είναι πολύ καλής ποιότητας, τα ψητά σχάρας ξεχωρίζουν. Σαλάτες πλούσιες και χρωματιστές ανάλογα με την εποχή, κάποια μαγειρευτά και πολλοί μεζέδες για να τους βάλετε στη μέση. Κοσμοπολίτικος και λαϊκός, εξωστρεφής αλλά και μοναχικός, ο Καραβίτης μπορεί να είναι ό,τι θέλει. Και το κάνει αυτό από τα τέλη του 1920, όταν από ένα μαγαζί που πουλούσε κάρβουνο, κοκ κλπ -όπως έχει συμβεί πολύ συχνά με τις μακροβιότερες ταβέρνες της Αθήνας- και πρόσφερε ένα κρασί στα όρθια στους πελάτες αλλά και στους επαγγελματίες της γειτονιάς μετατράπηκε σε ταβερνάκι. Όπως μας είπε ο κύριος Κώστας, ο υαλοπώλης, ο επιπλοποιός, ο ταχυδρόμος, ο μπακάλης καθόντουσαν και έπιναν μαζί ένα κρασάκι κάτω από τα βαρέλια.
Η ταβέρνα ήταν ήδη διάσημη απ΄όταν πρωτοάνοιξε. Απόδειξη το ρεμπέτκο τραγούδι "Στου Λινάρδου την ταβέρνα" που αναφέρεται ακριβώς σ' αυτό το μαγαζί και σατιρίζει τους θαμώνες που "πάνε όλοι τους ένα κι ένας/οι αστέρες της ταβέρνας".

Διεύθυνση: Παυσανίου και Αρκτίνου, πλ. Προσκόπων, Παγκράτι     Χάρτης

Τηλέφωνο: 2107215155

Τιμή ανα άτομο: 15-20€

Ώρες Λειτουργίας:
Δευτέρα-Σάββατο: 18.00-κλείσιμο
Κυριακή και μεσημέρι

Tips

Κανείς δε φεύγει από τον Καραβίτη αν δεν έχει τουλάχιστον δοκιμάσει τα διάσημα μπιφτέκια του! Με τυρί στο εσωτερικό τους η χωρίς.
Πολύ ωραία παϊδάκια, καλό κρέας, σωστά κομμένο και πολύ σωστά ψημένο.
Πατατούλες κανονικές, όχι προτηγανισμένες.

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις