BACK

Οι καλύτερες τροφές για την καρδιά μας

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για την καρδιά μας, μας εξηγεί ο ιατρός Γιώργος Μπαλτάς απο το Cosmopoliti

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

"Είμαστε οτι τρώμε" όπως λένε και οι φίλοι μας οι Κινέζοι και πόσο μεγαλη αλήθεια είναι αυτό τελικά.

Οι αρτηρίες ειναι τα "ποτάμια" του σώματος που μεταφέρουν ακατάπαυστα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Ενα μεγάλο κομμάτι της υγείας αυτών των ποταμών όπως και στη φύση, έχει να κάνει με τι τα φορτώνουμε καθημερινά. Όταν σε ενα ποτάμι πετάς καθημερινά σκουπίδια, αυτό κάποια στιγμή θα φρακάρει ή θα μολυνθεί και η ροή του, όπως και η υγεία του, θα πάρουν ένα δρόμο δίχως επιστροφή.
Νομίζω πως ο καθένας μπορεί να καταλάβει πως ό,τι τρώμε καθορίζει τη γενική μας υγεία αλλά και αυτή του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Έτσι αν προσαρμόσουμε τη δίαιτά μας σε φιλικές προς την καρδιά μας τροφές, βελτιώνουμε σε πολυ μεγάλο βαθμό την υγεία μας  και τον οργανισμό μας στο συνολό του και βοηθάμε με απόλυτα δραστικό τρόπο στην αποφυγή ενός εμφράγματος .
Δείτε ποιες είναι μερικές απο τις τροφές αυτές :

•ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ
Τα σπαράγγια είναι απο τα καλύτερα φυσικά "καθαριστικά" των αρτηριών μας όπως λέει η Shane Ellison, χημικός και συγγραφέας του βιβλίου Over-The-Counter Natural Cures. Τα σπαράγγια λειτουργούν με θαυμαστό τρόπο όπως οι οδοκαθαριστές στα 160.000 χλμ αρτηριών και φλεβών -ναι, σωστά διαβάσατε- που εμπεριέχει το ανθρώπινο σώμα. Μπορεί η συχνή κατανάλωση σπαραγγιών ακόμη και να απομακρύνει θανάσιμους για τις αρτηρίες μας θρόμβους.

•ΡΟΔΙΑ
Τα ρόδια περιέχουν φυτοχημικά που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και προστατεύουν την εσωτερική επιφάνεια των αρτηριών μας απο την καταστροφή, όπως εξηγεί ο Dr. Gregg Schneider ένας διάσημος οδοντίατρος που ασχολείται με τη διατροφή και τις εναλλακτικές θεραπείες. Μια μελέτη του 2005 που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences αποκάλυψε ότι ένας πλούσιος σε αντιοξειδωτικά φρέσκοστημένος χυμός ροδιού ενεργοποιεί την παραγωγή Νιτρικού οξειδίου στο σώμα, μιας ουσίας που βοηθά δραστικά στη απρόσκοπτη ροή του αίματος και διατηρεί τις αρτηρίες "ανοιχτές". (Το νιτρικό οξείδιο (nitric oxide) είναι ένα αέριο που παράγει φυσικά το σώμα μας και βοηθά στη ρύθμιση της ροής του αίματος. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ, διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα αργινίνης αυξάνουν σημαντικά το νιτρικό οξείδιο στο σώμα. )

•ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ ή ΤΟΥΡΜΕΡΙΚ
Το τούρμερικ είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μπαχαρικό στους λαούς της Μέσης Ανατολής το οποίο περιέχει μια εξαιρετικά ισχυρή αντιφλεγμονώδη ουσία .Στην πραγματικότητα περιέχει κουρκουμίνη  η οποία έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Μια πανεπιστημιακή έρευνα του 2009 μας λέει οτι η κουρκουμίνη βοηθά στην αποτροπή δημιουργίας αθηρωματικών πλακών  στις αρτηρίες σε ποσοστό που ξεπερνά το 26%. Υλικό από λιπαρές ουσίες, χοληστερίνη και άλλα προϊόντα του μεταβολισμού των κυττάρων που κυκλοφορούν στις αρτηρίες «κολλάνε» στο τοίχωμα των αγγείων και σιγά σιγά προκαλούν στένωση του αυλού, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παροχή αίματος προς το όργανο που «αρδεύει» η αρτηρία. Αυτό ακριβώς είναι που αποτρέπει η κουρκουμίνη.

•ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ
Μια καθημερινή δόση 4500 mg αυτής της θαυματουργης πράσινης άλγης, βοηθά δραστικά στην "ηρεμία" των αρτηριακών τοιχωμάτων καθώς και στην επαναφορά, στα φυσιολογικά πλαίσια της αρτηριακής πίεσης. Βοηθά επίσης στη φυσιολογική ηπατική λειτουργία, όπως και στην ισορροπία των κορεσμένων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μειώνοντας την LDL-χοληστερόλη κατά 10% και αυξάνοντας την HDL-χοληστερόλη κατά 15% βελτιώνοντας το περιβόητο κλάσμα που μας συστήνουν ολοι οι διατροφολόγοι και συμβάλλοντας δραστικότατα στην καλή μας υγεία.

•CRANBERRIES
Έρευνες δείχνουν λοιπόν πως τα πλούσια σε ποτάσσιο κράνμπερυς βοηθούν αποτελεσματικά στη μείωση της LDL-χοληστερόλης και στην αύξηση της "καλής" HDL μειώνοντας έτσι τα ποσοστά κινδύνου εμφράγματος κατα σχεδόν 40%.

•ΠΕΠΟΝΙ
Εδω μιλάμε για το τέλειο διατροφικό σνακ. Το πεπόνι δεν ειναι μόνο ενα φιλικό προς τη δίαιτα σας φρούτο αλλα βοηθά και την καρδιά σας. Οπως φαίνεται σε μελέτη του Florida State University 4.000 mg L-Citruline ενός αμινοξέος που βρίσκεται σε αφθονία στη σάρκα του πεπονιού κατέβαζε άμεσα την αρτηριακή πίεση σε σχεδόν 6 εβδομάδες. Η αιτία είναι για ακόμη μια φορά η παραγωγή Νιτρικού οξειδίου, της ουσιας δηλαδή που βοηθά στη διαπλάτυνση των αρτηριών μας και στη ρύθμιση της ροής του αίματος.


Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο παραπανω κείμενο παρέχουν ενημέρωση βάση μιας συγκεκριμένης βιβλιογραφίας και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν σε καμιά περίπτωση την ιατρική γνωμάτευση ή θεραπεία

Tips

Προτιμήστε ολα τα παραπάνω προϊόντα να ειναι βιολογικά και απαλαγμένα φυτοφαρμάκων για να πάρετε τα μέγιστα ωφέλη.

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις