BACK

Τάρτα σφολιάτας με χοιρομέρι

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.3 (4 votes)

Συστατικά:

2 φύλλα φρέσκιας σφολιάτας
180 γρ. καλής ποιότητας βραστό χοιρομέρι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια ή πράσο
2 κρόκους αυγών
½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
μερικές σταγόνες κρέμας γάλακτος
μερικές σταγόνες Worcestershire sauce
μερικές σταγόνες σάλτσας καυτερής πιπεριάς
φρεσκοτριμένο πιπέρι
6 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα, ελβετικό τυρί, και / ή τυρί cheddar
1 χτυπημένο αυγό (με ένα κουταλάκι του γλυκού νερό)"

Οδηγίες:

Για τη γέμιση: Κόβουμε το χοιρομέρι σε ψιλές, φέτες (2 ½ χ 2 ½ χ ½ cm) και τις σοτάρουμε ελαφρώς σε βούτυρο μαζί με τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια ή το πράσο. Μόλις ζεσταθούν όλα τα υλικά καλά, τα αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε, ανακατεύοντας με σταθερό ρυθμό πάντα, το μείγμα αυτό στο σοταρισμένο χοιρομέρι. Μαζί, προσθέτουμε και μερικές σταγόνες σάλτσας Worcestershire και καυτερής πιπεριάς καθώς και λίγο φρεσκοτριμένο πιπέρι. Βάζουμε το μείγμα να ζεσταθεί, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει χωρίς όμως να βράσει. Το βγάζουμε στην άκρη και το αφήνουμε να κρυώσει έτσι ώστε να πήξει ακόμα πιο πολύ. Όταν έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι κρύο.

* Τη γέμιση μπορούμε να την προετοιμάσουμε από πριν και να την έχουμε στο ψυγείο.

Για τη ζύμη: Απλώνουμε το πρώτο φύλλο φρέσκιας σφολιάτας σε μια καθαρή επιφάνεια. Χρησιμοποιώντας ένα στρογγυλό σκεύος (με διάμετρο περίπου 24 cm) ως οδηγό, το τοποθετούμε στο κέντρο της ζύμης και κόβουμε ένα κομμάτι σε σχήμα δίσκου. Τη ζύμη που περισσεύει τη τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα ψησίματος για να τη χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Παίρνουμε το κυκλικό κομμάτι ζύμης και το τοποθετούμε πάνω σε βρεγμένο κυκλικό σκεύος στο οποίο θα ψήσουμε τη τάρτα.

Ξετυλίγουμε το δεύτερο φύλλο φρέσκιας σφολιάτας και κάνουμε ακριβώς το ίδιο που κάναμε και στο πρώτο. Τα κομμάτια ζύμης που περίσσεψαν από το πρώτο και δεύτερο φύλλο καθώς και το δεύτερο κυκλικό κομμάτι σφολιάτας που κόψαμε, τα τοποθετούμε όλα στο ψυγείο.

* Τα κυκλικά κομμάτια σφολιάτας μπορούμε να τα φτιάξουμε και να τα τοποθετήσουμε στη κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

Για το στρώσιμο της τάρτας: Με τις άκρες των δαχτύλων μας, τεντώνουμε και απλώνουμε το κυκλικό κομμάτι σφολιάτας, που θα είναι και η βάση της τάρτας, έτσι ώστε να γίνει ένας λίγο μεγαλύτερος δίσκος απ’ ότι το σκεύος που χρησιμοποιήσαμε ως οδηγό. Χρησιμοποιώντας δύο πιρούνια, τρυπάμε τη ζύμη έτσι ώστε να μη φουσκώσει πολύ κατά το ψήσιμο.

Αδειάζουμε το μίγμα με το χοιρομέρι που έχουμε ήδη ετοιμάσει στο κέντρο της ζύμης, εναλλάσσοντας μία στρώση μίγματος με μία δόση από τα τριμμένα μας τυριά μέχρι να τελειώσουν και τα δύο. Προσέχουμε κατά την ώρα που τοποθετούμε τη γέμιση πάνω στη ζύμη, να εξασφαλίσουμε 5 cm τουλάχιστον ζύμης, από τη περιφέρεια προς τα κέντρο της. Τη ζύμη αυτή θα τη χρειαστούμε για να εξασφαλίσουμε το στεγανό κλείσιμο της τάρτας.

Με ένα πινέλο, βρέχουμε τις άκρες της ζύμης και κατόπιν πολύ προσεκτικά σκεπάζουμε τη τάρτα με το δεύτερο κυκλικό κομμάτι σφολιάτας, τεντώνοντάς το ελαφρώς αν χρειάζεται. Στο μέσο του κυκλικού κοματιού ζύμης που κλείνει τη τάρτα, κάνουμε μία μικρή τρύπα, έτσι ώστε να φεύγει ο ατμός κατά το ψήσιμο. Με τις άκρες των δαχτύλων μας, σταθεροποιούμε και κλείνουμε ερμητικά τις άκρες των δύο κομματιών ζύμης.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 C.

Αν η ζύμη μας είναι ακόμα κρύα και σφιχτή, μπορούμε να κάνουμε διακοσμητικά σχέδια πάνω σ’ αυτή. Εάν δεν είναι, τη τοποθετούμε για 1 ώρα στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει. Στη συνέχεια, αλείφουμε τη τάρτα μας μία στρώση αυγού (αφού το έχουμε χτυπήσει με 1 κουταλάκι του γλυκού νερό), αφήνουμε να περάσει ½ λεπτό και ξαναπερνάμε και δεύτερη στρώση αυγού. Σ’ αυτό το σημείο μπορούμε να χαράξουμε τη τάρτα μας, έτσι ώστε να κάνει ένα όμορφο σχέδιο κατά το ψήσιμο.

Για το ψήσιμο: Τοποθετούμε τη τάρτα στο προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά, διάστημα κατά το οποίο η σφολιάτα θα φουσκώσει και θα αποκτήσει ένα όμορφο χρυσό-καφέ χρώμα. Εν συνεχεία, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 200 C και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά. Για να σιγουρευτούμε ότι η τάρτα μας έχει ψηθεί, ελέγχουμε τις άκρες της τάρτας οι οποίες θα πρέπει να είναι σταθερές και σφιχτές. Σερβίρουμε τη τάρτα μας ζεστή.