BACK

Ψωμί με μαχλέπι και μαστίχα Χίου

Η βασική συνταγή για το βασικότερο είδος διαροφής το ψωμί με μία μικρή γκουρμέ προσθήκη.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

1 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αν έχετε χωριάτικο ακόμα καλύτερα
1 κουταλιά σούπας αλάτι
4 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1 φλιτζανάκι καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλάκι γλυκού μαχλέπι
3-4 κόκκους μαστίχα Χίου τριμμένη
100 γραμμάρια μαγιά νωπή

Οδηγίες:

Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια καθαρή λεκάνη.

Ανοίγετε στη μέση μια λακκούβα και βάζετε μέσα τη μαγιά, την οποία διαλύετε με νερό που έχετε φτιάξει ως εξής:

Βράζετε σε μια κατσαρόλα 1 κιλό νερό με μια κουταλιά της σούπας γλυκάνισο. Διαλύετε τη μαγιά και από γύρω - γύρω παίρνετε αλευράκι και φτιάχνετε έναν αραιό χυλό. Το νεράκι που ρίχνετε είναι μαζί με το γλυκάνισο και δεν το σουρώνετε. Το νερό χλιαρό, λίγο προς το ζεστό. Όχι καυτό, γιατί χαλάει η μαγιά. Σκεπάζετε το χυλό με αλεύρι που παίρνετε γύρω - γύρω από τη λακουβίτσα και κάνετε πάνω στο αλεύρι ένα σταυρό. Το σκεπάζετε με μια πετσέτα και αφήνετε να φουσκώσει η μαγιά. Όταν αρχίσει να σκάει το αλεύρι, δηλαδή να κάνει ρωγμές, έχει γίνει η μαγιά και τότε ρίχνετε το αλάτι, τη ζάχαρη, το λάδι, το μαχλέπι, τη μαστίχα τριμμένη και αρχίζετε να ζυμώνετε. Το νερό το ρίχνετε λίγο - λίγο για να φτιάξετε μια ζύμη κανονική. Η ζύμη πρέπει να είναι ομοιόμορφη και αφράτη. Η ποσότητα του νερού διαφέρει πάντα γιατί κανένα αλεύρι δεν είναι ίδιο με το άλλο. Το ψωμάκι για να γίνει αφράτο θέλει αρκετή ώρα ζύμωμα, περίπου 1/2 ώρα.

Μόλις το ζυμώσετε το βάζετε μέσα σε ένα ταψί Νο 36 το οποίο έχετε αλείψει με λάδι ή βούτυρο και το έχετε πασπαλίσει με αλεύρι. Το αφήνετε να φουσκώσει δηλαδή να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν είναι έτοιμο από πάνω το αλείφετε με 1/2 φλιτζάνι τσαγιού γάλα εβαπορέ διαλυμένο, για να πάρει χρώμα, όταν το ψήσετε. Και το πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι.

Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στη κάτω-κάτω σχάρα και το ψήνετε στους 25Ο° C για 15 λεπτά. Κατεβάζετε το φούρνο στους 2ΟΟ° C και το ψήνετε για άλλα 45 λεπτά. Συνολικά θέλει 60 λεπτά ψήσιμο. Για να δείτε αν το ψωμάκι έχει ψηθεί καλά, το χτυπάτε με το χέρι σας από κάτω και πρέπει να κάνει ένα ήχο σαν να είναι κούφιο. Επίσης πρέπει να είναι ελαφρύ και όχι βαρύ. Μπορείτε επίσης το ψωμάκι αυτό να το κάνετε Χριστόψωμο. Αφαιρείτε λίγη ζύμη και πλάθετε δύο κορδόνια. Στην άκρη τα κόβετε στη μέση με ψαλίδι και τα στρίβετε σαλιγκαράκια. Με αυτά τα κορδόνια κάνετε το σχήμα του σταυρού πάνω στο ψωμάκι. Στις άκρες του σταυρού και στο κέντρο βάζετε καρύδια ολόκληρα για τα Χριστούγεννα ή αυγά βαμμένα για το Πάσχα.

Μόλις ψηθεί, το βγάζετε και το βάζετε πάνω σε μία σχάρα για να στεγνώσει καλά.