BACK

Μικρές Τάρτες γλυκού τυριού από την Τήνο - Λυχναράκια ή Μυζηθροπιτάκια

Αυτή είναι πολύ παλιά κρητικιά συνταγή από την Ιεράπετρα και εκεί λέγεται καλτσούνι. Σε άλλα μέρη της ανατολικής Κρήτης όπου συνηθίζεται να γίνεται, τα λένε λυχναράκια από το σχήμα τους που θυμίζει παλιό Μινωικό λύχνο. Στη Σητεία τα λένε ανεβατά, γιατί τα κάνουν με ανεβατή ζύμη και μερικές φορές τα κλείνουν σταυρωτά σαν φάκελο από πάνω. 

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

Για τη γέμιση
1 κιλό μυζήθρα
500 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1 κάψουλα (ή φακελάκι) βανίλια σε σκόνη
1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικό)
½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
κουτ. γλυκού τριμμένη μαστίχα
1 κουτ. σούπας αλεύρι (εάν χρειάζεται)

Για τη ζύμη
750 γραμ. αλεύρι
1 κουτ. σούπας λάδι
1 αυγό
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
αρκετό νερό για να γίνει μια μαλακιά ζύμη

Γαρνιτούρα
σουσάμι
ζάχαρη άχνη

Οδηγίες:

Λιώνουμε το τυρί με ένα πιρούνι και προσθέτουμε σταδιακά τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Προσθέτουμε περισσότερο αλεύρι εάν χρειάζεται για να δέσει η γέμιση.

Αναμιγνύουμε τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μπολ και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μέτρια μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε να "ξεκουραστεί" για περίπου 15 λεπτά. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1 εκατοστού και το κόβουμε σε κύκλους των 5 εκατοστών.

Τοποθετούμε 1-2 κουταλιές του γλυκού γέμιση στο κέντρο της ζύμης και το απλώνουμε σε απόσταση 1 ½ εκατοστών από την άκρη. Τσιμπάμε τις άκρες μαζί ώστε να σχηματιστούν αυλακώσεις στα πλάγια. Πασπαλίζουμε τη γέμιση με σουσάμι και ζάχαρη άχνη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 20 λεπτά.

Tips

Στη γέμιση βάλτε κανέλα, μαστίχα, ξύσμα λεμονιού, δυόσμο, εσάνς αμυγδάλου, εσάνς βανίλιας, ή συνδυασμό κάποιων από τα παραπάνω.
Προέλευση:
Κατηγορία:
Κύριο συστατικό: