BACK

Δημήτρης Χατζηνικολάου

Οινολόγος του Πανεπιστημίου του Μπορντώ ( D.N.O), διπλωματούχος γευσιγνώστης (D.U.A.D), με μεταπτυχιακό Μaster (D.E.A.) στην αμπελουργία και Διδακτορικό Δίπλωμα στη εφαρμοσμένη μικρο-βιολογία, ο Δημήτρης Χατζηνικολάου σπούδασε στο Bordeaux  με ειδική γαλλική υποτροφία. Για την πολυετή του συμβολή  σε  νέες  μεθόδους παραγωγής λευκών οίνων, του απενεμήθη τιμητικά η Γαλλική Υπηκοότητα.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2 (2 votes)

Επιστρέφοντας στη Ελλάδα ανοίγει νέους ορίζοντες στα οινικά δρώμενα του τόπου, δημιουργώντας το πρώτο  Γραφείο Συμβούλων Τεχνολογίας και Μάρκετινγκ Οίνου , με τον διακριτικό τίτλο « Οίνος ο Αγαπητός »
Η εκπόνηση μελετών για τη δημιουργία οινοποιητικών μονάδων νέας φιλοσοφίας παραγωγής, η οινοποίηση επιλεγμένων ποικιλιών και η συμβολή του στη διαμόρφωση της ιδέας του «μικρού παραγωγού» αποτελούν δείγμα δραστηριοτήτων του, ως Συμβούλος Τεχνολογίας Οίνου.       
Στο χώρο του οινικού μάρκετινγκ ασχολείται τόσο με τη βελτίωση της εμφάνισης των κρασιών στο ράφι, (δημιουργώντας ετικέτες και συσκευασίες) όσο και με την προώθηση των οινικών επιλογών στις προτιμήσεις των καταναλωτών.     
Με πλούσια αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά, διαλέξεις, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, βιβλία και ηλεκτρονικές εκδόσεις, έχει καταξιωθεί ως  πρωτοπόρος οινοδημοσιογράφος στην προσπάθεια για τη διάδοση της ιδέας του ποιοτικού κρασιού στην χώρα μας. 
Εξάλλου η εκδοτική καινοτομία των Συνεργατών του «Οίνου του Αγαπητού» που παρουσιάζουν τον διονυσιακό πλούτο των ετικετών της χώρας των ελλ-οίνων, με τίτλο: «Το Αλφαβητάρι των ελληνικών κρασιών», διανύει σήμερα τη μεθυστική πορεία της έβδομης  επανέκδοσής του.    
Αρχές του 1993 ιδρύει το πρώτο Σχολείο του Κρασιού στην Ελλάδα συμβάλλοντας τα μέγιστα στην γευστική εκπαίδευση των Ελλήνων καταναλωτών. Σήμερα οι πτυχιούχοι  ξεπερνούν τους 2.500, ενώ στη μοναδική επαγγελματική αίθουσα γευσιγνωσίας στο Μαρούσι, λειτουργούν Κύκλοι Σεμιναρίων Οινογνωσίας που απευθύνονται σε ανήσυχους και απαιτητικούς ουρανίσκους. 
Κυκλοφόρησε ήδη δέκα διαφορετικά βιβλία για το κρασί, εκ των οποίων και ο πρώτος Παγκόσμιος Αμπελοοινικός Άτλας από τις εκδόσεις Ελευθερουδάκη στα ελληνικά, τον οποίο έχει επιμεληθεί ο ίδιος με τους συνεργάτες του, ενώ το συλλογικό του έργο «Το Αλφαβητάρι των ελληνικών κρασιών», διανύει σήμερα την αξιέπαινη πορεία της έβδομης επανέκδοσής του.
Το 2008 κυκλοφόρησε  το βιβλίο «Επισκέψιμα & αγαπημένα οινοποιεία». Πρόκειται για ένα πολυτελές λεύκωμα των επισκέψιμων οινοποιείων της σημερινής διονυσιακής μας γης. Μέσα από τις 250 πολύχρωμες σελίδες του, προωθείται η νέα ιδέα του οινοτουρισμού σε αγαπημένα κτήματα της Ελλάδας.
Συνεχίζει καθημερινά τις ραδιοφωνικές εκπομπές του στη συχνότητα του VIMA FM 88.5  

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις