BACK

Κορίν Μεντζελόπουλος

Σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, όπως αυτός του κρασιού, η Κορίν Μεντζελόπουλος ξεχωρίζει. Η ιδιοκτήτρια του Chateau Margaux, ενός από τα ιστορικότερα κτήματα του Bordeaux, μιλάει στο Gourmed.gr τη σχέση της με το κρασί και φυσικά για τη σχέση της με την Ελλάδα.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 1.7 (6 votes)

Σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, όπως αυτός του κρασιού, η Κορίν Μεντζελόπουλος ξεχωρίζει. Η ιδιοκτήτρια του Chateau Margaux, ενός από τα ιστορικότερα κτήματα του Bordeaux, μιλάει στο Gourmed.gr τη σχέση της με το κρασί και φυσικά για τη σχέση της με την Ελλάδα.

Ποιο ήταν το κίνητρο για να ασχοληθείτε με το Chateau;
Βασικά ο πατέρας μου,  ο Aντριου (Αντρέας) Μεντζελόπουλος, ήταν εκείνος που το 1977 κατάλαβε πρώτος τις δυνατότητες του αμπελώνα Chateau Margaux.  Μία  εποχή που ακόμα δεν ενδιαφερόταν κανείς για το Bordeaux.  Και είναι εντυπωσιακό που ένας έλληνας πολίτης είδε την προοπτική του και αναγνώρισε το μακρύ παρελθόν του.

Τι σημαίνει για εσάς το Chateau Margaux;
Συμβολίζει την επιτυχία της Γαλλίας όσον αφορά την ποιότητα της ζωής και των άριστων προϊόντων της.  Έχοντας όμως τόσο ελληνική όψη, στολισμένο με Δωρικές κολώνες, θα έλεγα ότι συμβολίζει και τις ελληνικές μου ρίζες.  Αισθάνομαι περήφανη που χάρη στον πατέρα μου, έχω το προνόμιο να είμαι η ιδιοκτήτρια μιας τόσο σπουδαίας κληρονομιάς.  Επενδύω συναισθηματικά και επαγγελματικά ώστε να τη διατηρήσω.

Ο κόσμος των οινοπαραγωγών είναι κυρίως ανδροκρατούμενος.  Πώς σας αντιμετωπίζουν ως γυναίκα;
Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω σκεφτεί, κι αυτό γιατί ήμουν πολύ μικρή όταν έχασα τον πατέρα μου.  Δεν σκέφτομαι ότι είμαι γυναίκα όταν δουλεύω, απλώς κάνω αυτό που χρειάζεται να γίνει.

Πώς βλέπετε το μέλλον του Chateau Margaux σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν σχετικά με το κρασί;  Έχετε κάποια σχέδια;
Το Chateau Margaux υπάρχει εδώ και αιώνες, η δική μας συμμετοχή δεν είναι παρά μόνο ένα πέρασμα από το μακρύ του παρελθόν.  Είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε τη θέση που έχει ο αμπελώνας ανάμεσα σε όλα τα κρασιά του κόσμου.  Aλλωστε κανείς δεν μπορεί να βλάψει το τερουάρ,  της ιστορίας αυτού κρασιού.  Εμείς παρόλα αυτά, συνεχίζουμε να δουλεύουμε και να επενδύουμε για να προχωράμε μπροστά, έχουμε πια και τμήμα έρευνας και ανάπτυξης. (R&D)

Ήταν η ελληνική σας καταγωγή εμπόδιο στη συμμετοχή σας στο Bordeaux Chateau;
Το αντίθετο!!!  Κάτι ελληνικό δεν μπορεί ποτέ να σταθεί εμπόδιο!  Με πληγώνετε!!!

Ποια είναι η σχέση σας με την Ελλάδα τώρα;
Πολύ στενή.  Η οικογένειά μου ζει ακόμα στην Ελλάδα, κι εγώ κάθε χρόνο κάνω διακοπές στο σπίτι που έχω εκεί.  Η αλήθεια είναι ότι ανυπομονώ να έρθει η ώρα που θα φύγω για την Ελλάδα.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μέλλον της ελληνικής οινοπαραγωγής;  Υπάρχουν ελληνικές ποικιλίες που να ξεχωρίζουν τόσο ώστε να κινήσουν το ενδιαφέρον διεθνώς;
Μου αρέσει να δοκιμάζω ελληνικά κρασιά και αναγνωρίζω τη σημαντική βελτίωση που έχει σημειωθεί στην παραγωγή.  Οι Έλληνες δούλεψαν σκληρά για να βελτιώσουν την ποιότητα του κρασιού τους, και ας μην ξεχνάμε ότι είναι μια παράδοση που ξεκινάει από τα βάθη του χρόνου.

Εσείς ποια ελληνικά κρασιά προτιμάτε;
Προτιμώ το Ασσύρτικο της Σαντορίνης, και χαίρομαι να το δοκιμάζουν οι φίλοι μου.

Πώς αντιλαμβάνεστε τον κόσμο της Μεσογείου;  Έχετε κάποια συγκεκριμένη εικόνα;
Προφανώς δεν μπορώ φανταστώ τη Μεσόγειο κάπου αλλού, παρά μόνο στην Ελλάδα.  Πού αλλού μπορεί να βρει κανείς τέτοια κρυστάλλινη θάλασσα και τέτοιο λαμπερό φως;  Το άρωμα του λεμονιού και της ελιάς.  Οι κατσίκες που βόσκουν στα βουνά, και ο χωρικός που πάει καβάλα στο γαϊδουράκι του.  Ο παππούς μου είναι από ένα ορεινό χωριό στην Πελοπόννησο.  Κάθε χρόνο πηγαίνω τους φίλους μου και την οικογένειά μου εκεί.  Και τα νησιά, ξερά μα τόσο όμορφα, που έχουν πάντα ένα κάτασπρο χωριουδάκι και μία εκκλησία με μπλε τρούλο.  Η Ελλάδα είναι τόσο γαλήνια και ατόφια.  Τι υπέροχο να είσαι στο καράβι και να βλέπεις ξαφνικά, πίσω από το ακρωτήρι έναν έρημο κόλπο, ένα μέρος χωρίς ανθρώπους, ένα μέρος που δεν υπάρχει ψυχή.  Καμιά φορά βλέπεις έναν γάιδαρο, ή μια εκκλησούλα… μπορώ με τις ώρες να μιλάω γι’ αυτά… φυσικά έχω ταξιδέψει και σε άλλα μέρη της Μεσογείου.  Έχουν όμως βαβούρα, πολυκοσμία, βρώμα, απερίγραπτη θάλασσα, το κίνδυνο του να σε χτυπήσει κάποιο jet ski ή κάποιο σκάφος… εντάξει, μπορεί να υπερβάλλω λίγο στα τελευταία, αλλά όχι και τόσο!!!!!!!!!!

 

 

 

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις