BACK

Ελληνικοί Αφρώδεις Οίνοι - Όταν το « ΠΟΠ » δεν κοστίζει τόσο ακριβά.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι πλέον συνυφασμένες με τον ήχο του «ποπ!», που σημαίνει το άνοιγμα μιας φιάλης πολύτιμου καμπανίτη. Υπάρχουν, όμως, κι άλλες αξιόλογες εναλλακτικές -και μάλιστα πολύ πιο οικονομικές- για να γεμίσουμε τα flute ποτήρια μας.
 

Από τον Πάνο Γεωργούντζο

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2 (4 votes)

Τα ελληνικά οινοποιεία έχουν να μας παρουσιάσουν αφρώδεις οινοποιήσεις, ικανές να αντικαταστήσουν επάξια τη σαμπάνια.
Εμείς δοκιμάσαμε ορισμένες από αυτές, τις αξιολογήσαμε και σας τις παρουσιάζουμε.

1. CAIR ROSE RESERVE 1996 BRUT – βαθμολογία 81.3

Αφρώδης οίνος παλαίωσης από αθήρι και μανδηλαριά με συνεχόμενες λεπτές φυσαλίδες και αιχμηρή οξύτητα. Ντελικάτα αρώματα κόκκινων αλλά και λευκόσαρκων φρούτων στην ωριμότητά τους. Νότες καβουρδισμένου φουντουκιού και μακρά επίγευση. 

2. CAIR BLANC DEMI SEC – βαθμολογία 81.3

Αφρώδης ημίξηρος οίνος από αθήρι με μέτριες αλλά συνεχόμενες φυσαλίδες. Αρώματα βερίκοκου και βανίλιας και μελένιο στόμα με ισορροπία οξύτητας και διοξειδίου. Μακρά και ευχάριστη επίγευση.

 3. ΑΜΥΝΤΑΣ BLANC DE NOIR DEMI SEC – βαθμολογία 80

Αφρώδης ημίξηρος οίνος από ξινόμαυρο με απαλές και ευχάριστες φυσαλίδες με συνεχόμενο «κορδόνι».  Aγουρο μήλο και ανθόμελο στη μύτη και στο στόμα. Έντονη οξύτητα και νότες μεταλλικότητας. Γλυκιά και ευχάριστη επίγευση.

 4. ΚΤΗΜΑ ΕΥΧΑΡΙΣ EVA ROSE – βαθμολογία 79.7

Χρώμα σολομού και μέτριες συνεχόμενες φυσαλίδες. Γλυκό τριαντάφυλλο και κόκκινα φρούτα μέτριας έντασης με τόνους φυτικότητας στη μύτη. Το στόμα γλυκό και φρουτένιο. Ρόδι και κόκκινα φρούτα στην επίγευση.

 5. POEME ΖΙΤΣΑ DEMI SEC – βαθμολογία 79

Μέτριο λεμονί χρώμα και λεπτό αραιό κορδόνι. Μύτη πολύπλοκη, όπου κυριαρχούν τα άγουρα λευκόσαρκα φρούτα και τα καβουρδισμένα αρώματα. Στο στόμα κυριαρχούν οι ζύμες και τα λευκόσαρκα φρούτα και η οξύτητα αρχίζει και φθίνει. Μέτρια επίγευση.

 

Επίσης δοκιμάστηκαν:

6. EMERY GRAND PRIX BRUT

7. ΑΜΥΝΤΑΙΟΝ ROZE DEMI SEC

8. AMYNTAION ROSE SEC

9. CAIR BRUT

10. POEME ΖΙΤΣΑ BRUT

Στην «τυφλή» γευσιγνωσία έλαβαν μέρος οι:

Φώτης Ζαχαριάδης, ιδιοκτήτης κάβας-γευσιγνώστης
Μάριος Δημητρόπουλος, τεχνολόγος τροφίμων-διευθυντής ποιοτικού ελέγχου ΜΕΤΑΧΑ
Νίκος Χασάπης, υπεύθυνος πωλήσεων Ευτυχιάδης-γευσιγνώστης
Νώντας Μπίτσης, Οινόφιλος
Πάνος Γεωργούντζος, Δημοσιογράφος οίνου-γευσιγνώστης

Συντονισμός: Νέλλη Παγκάκη

Ευχαριστούμε την Κάβα Ζαχαριάδη (Αργυροκάστρου 23, Παπάγου) για τη φιλοξενία.

Τις φιάλες προμηθευτήκαμε από τους παραγωγούς.

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις