BACK

Στην αγκαλιά του Μορφέα. Ο ύπνος είναι αναγκαίος

Η guru του Ελληνικού Eυ Ζην, Αϊνόλα Τερζοπούλου, μας συμβουλεύει πώς να κοιμόμαστε σαν πουλάκια 

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Καθώς οι νύχτες γίνονται πιο γλυκές και οι έξοδοι γίνονται πιο συχνά, μήπως πιάνεται τον εαυτό σας να μην μπορεί να κοιμηθεί στις συνηθισμένες ώρες που πηγαίνετε στο κρεβάτι ή να δυσκολεύετε να τον πιάσει ο ύπνος;

Στους περισσότερους ανθρώπους τυχαίνει καμιά φορά να μην  μπορούν να κοιμηθούν.

 

Σύμφωνα με μία αμερικάνικη έρευνα, 70 εκατομμύρια από τον πληθυσμό της χώρας υποφέρουν συχνά από αϋπνία και αν λάβουμε υπ΄όψιν ότι πρέπει να κοιμόμαστε οκτώ  ώρες την ημέρα το 63% κοιμάται γύρω στις επτά και το 31% λιγότερες. Έστω και αν την ώρα του ύπνου έχουμε τα μάτια μας κλειστά, οι μυς είναι χαλαρωμένοι και φαινομενικά μοιάζει σαν  να μην κάνουμε κάτι, ο εγκέφαλος αντίθετα βρίσκεται σε πλήρη δραστηριότητα. Ένα απλό παράδειγμα είναι τα όνειρα που βλέπουμε.

Όμως ανεξάρτητα ότι μερικοί τον θεωρούν χάσιμο χρόνου, ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία μας. Είναι τονωτικός, αναζωογονητικός, σημαντικός για την εκμάθηση και τη βελτίωση της μνήμης και αναγκαίος για τον μεταβολισμό. Ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει τα επίπεδα ορισμένων ορμονών που έχουν σχέση με την όρεξη και επιβραδύνει τον μεταβολισμό με συνέπεια την αύξηση βάρους. Ειδικά το τελευταίο είναι κάτι που συνιστούμε να το προσέξουν πολύ οι μητέρες. Τα κουρασμένα παιδιά είναι και πιο αδρανή για αυτό και θα πρέπει να φροντίσουν να τηρούνται οι καθορισμένες ώρες.

 

Συμβουλές για να έχετε όνειρα γλυκά


-Ένα με δύο ποτήρια κρασί κατά τη διάρκεια του δείπνου δεν κάνουν κακό, αλλά μερικά παραπάνω επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου. Το ίδιο ισχύει και για το κάπνισμα που ανεβάζει την πίεση του αίματος, για την καφείνη που διεγείρει και για το βαρύ φαγητό που δυσκολεύει την πέψη.

-Αποφεύγετε να κάνετε το κρεβάτι γραφείο μεταφέροντας το φορητό υπολογιστή σας ή να βλέπετε τηλεόραση. Το υπνοδωμάτιο πρέπει να είναι για ύπνο και αγκαλίτσες. Φροντίστε λοιπόν να είναι ένας ήσυχος χώρος που θα σας χαλαρώνει.

-Η γυμναστική βοηθάει να κοιμόμαστε καλύτερα, αλλά όχι όταν γίνεται αργά γιατί σκοπός της είναι να χαρίσει ενέργεια. Όσο πιο έντονα γίνεται τόσο αυξάνεται και η θερμοκρασία του σώματος. Προτιμήστε να κάνετε το πρωί ή το απόγευμα ή τουλάχιστον να αφήσετε να περάσουν περίπου τρεις ώρες μέχρι να πάτε για ύπνο.

-Το άγχος είναι ένα από τους βασικότερους λόγους που μας κρατάει ξύπνιους. Προσπαθήστε πριν πέσετε για ύπνο να έχετε αφήσει στην άκρη τις έγνοιες και τα προβλήματα κάνοντας τεχνικές χαλάρωσης. Ένα ζεστό μπάνιο βοηθάει επίσης. Αν παρόλα αυτά μετά από δέκα λεπτά που έχετε ξαπλώσει δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, σηκωθείτε και πηγαίνετε σε ένα άλλο δωμάτιο. Λειτουργεί ανασταλτικά.

 

 

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις