BACK

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της σοκολάτας

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Το 17ο και 18ο αιώνα είχαν γραφτεί πολλά για τις θεραπευτικές ιδιότητες της σοκολάτας. Οι δοξασίες των Αζτέκων ταξίδεψαν μαζί της στο δυτικό κόσμο, ενώ πολλοί απ' τους λάτρεις και κατασκευαστές σοκολατένιων προϊόντων υποστήριξαν πως η σοκολάτα είναι το αντίδοτο στην κούραση και την εξάντληση.

Σήμερα γνωρίζουμε πως όλα αυτά οφείλονται στους υδατάνθρακες που περιέχει και οι οποίοι αποτελούν καύσιμη ύλη για το σώμα μας. Η σοκολάτα περιέχει επίσης λίπος, ουσία που ο οργανισμός μας χρειάζεται πολλή ώρα για να χωνέψει, δημιουργώντας έτσι μια αίσθηση πληρότητας και κορεσμού. Επίσης, ο σίδηρος που παίρνουμε με κάθε γλυκιά σοκολατένια μπουκιά βοηθά στην ταχύτερη μεταφορά οξυγόνου στον εγκέφαλο και έτσι νιώθουμε μεγαλύτερη πνευματική εγρήγορση, αν και αυτό δεν έχει αποδειχθεί ακόμα επιστημονικά.
 

Ανά 100 g Σοκολάτα υγείας Σοκολάτα γάλακτος Λευκή σοκολάτα
Πρωτεΐνη (g) 4.7 8.4 8.0
Λίπος (g) 29.2 30.3 30.9
Θερμίδες 525 529 529
Υδατάνθρακες (g) 64.8 59.4 58.3
Ασβέστιο (mg) 38 220 270
Μαγνήσιο (mg) 100 55 26
Σίδηρος (mg) 2.4 1.6 0.2
Ψευδάργυρος (mg) 0.2 0.2 0.9
Καροτίνη (Βιταμίνη Α) (mcg) 40 40 75
Βιταμίνη E (mg) 0.85 0.74 1.14
Θιαμίνη (Βιταμίνη Β1) (mg) 0.07 0.10 0.08
Ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη Β2) (mg) 0.08 0.23 0.49
Νιασίνη (Βιταμίνη Β3) (mg) 0.4 0.2 0.2
Βιταμίνη Β6 (mg) 0.07 0.07 0.07
Βιταμίνη Β12 (mcg) - ίχνος ίχνος
Φολικό οξύ (mcg) 10 10 10
Βιταμίνη C 0 0 0


Πηγή: McCance και Widdowson's "The composition of Foods" 5η έκδοση

Η θεραπευτική αξία της σοκολάτας
Η ανάλυση της θρεπτικής αξίας μιας σοκολάτας δεν μπορεί να είναι ακριβής αν δε γνωρίζουμε την περιεκτικότητα της σε συστατικά κακάο και τη μάρκα της. Παρ' όλα αυτά, ο συγκριτικός πίνακας παραπάνω μας δείχνει πως η σοκολάτα υγείας, παρά την αναγνώριση της από ειδικούς και λάτρεις, δεν είναι και τόσο πολύτιμη. Χωρίς το γάλα, η σοκολάτα υγείας μας δίνει τις μισές από τις πρωτεΐνες που παίρνουμε από τη λευκή ή τη σοκολάτα γάλακτος και πολύ λιγότερο ασβέστιο. Η σοκολάτα υγείας περιέχει λιγότερο λίπος απ' τις υπόλοιπες σοκολάτες, κάτι που όλοι μας συμβουλεύουν πως πρέπει να αποφεύγουμε Αλλά έρχεται πρώτη σε υδατάνθρακες, μαγνήσιο, σίδηρο και νιασίνη. Η σοκολάτα υγείας μας δίνει επίσης λιγότερες θερμίδες. Η λευκή σοκολάτα, όμως. παρά την απόρριψη της από τους ειδικούς, περιέχει περισσότερο ασβέστιο, ψευδάργυρο, καροτίνη και ριβοφλαδίνη (Βιταμίνη Β2) από τη σοκολάτα υγείας.

Ένα φυσικό διεγερτικό
Όπως και πολλές θρεπτικές τροφές, έτσι κι η σοκολάτα περιέχει κάποια αλκαλοειδή, δηλαδή οργανικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τον οργανισμό μας- Η πιο σημαντική είναι η θεοβρομίνη, η οποία διεγείρει τα νεφρά μας και δρα ως ελαφρύ διουρητικό. Η σοκολάτα επίσης έχει διεγερτικές επιδράσεις και στο κεντρικό νευρικό σύστημα του οργανισμού μας, με συμπτώματα ανάλογα με αυτά που προκαλεί η καφεΐνη, η οποία είναι άλλο ένα συστατικό της σοκολάτας. Η θεοβρομίνη περιέχεται στο σπόρο του κακάο σε ποσοστό 2 τοις εκατό ενώ σε μια μέση πλάκα σοκολάτας περιέχονται περίπου 200 mg. Η περιεκτικότητα της σε καφεΐνη είναι πολύ μικρότερη - 25 mg περίπου σε κάθε πλάκα, δηλαδή, γύρω στο ένα τέταρτο της ποσότητας που περιέχεται σε ένα φλιτζάνι καφέ.

Μύθοι και προκαταλήψεις
Οι ισχυρισμοί πως η σοκολάτα είναι βλαβερή αφορούν κυρίως τις σοκολάτες μαζικής παραγωγής που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και φυτικού λίπους. Οι σοκολάτες καλής ποιότητας, όμως, δεν περιέχουν πρόσθετο λίπος παρά μόνο γνήσιο βούτυρο κακάο και φυσικά μεγαλύτερο ποσοστό συστατικών κακάο, το οποίο εγγυάται μικρότερη περιεκτικότητα της σοκολάτας σε ζάχαρη, μερικές φορές μάλιστα και καθόλου. Επίσης, οι ισχυρισμοί πως η σοκολάτα προκαλεί ημικρανίες, παχυσαρκία, ακμή, τερηδόνα και αλλεργίες έχουν καταρριφθεί από πολλούς επιστήμονες.

  • Ημικρανίες: Το τυρί και η σοκολάτα έχουν κατηγορηθεί πως προκαλούν ημικρανίες χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα τους σε τυραμίνη. Η σοκολάτα, όμως, περιέχει πολύ μικρή ποσότητα τυραμίνης σε σχέση με το τυρί.
  • Παχυσαρκία: Η καλής ποιότητας σοκολάτα υγείας πολύ δύσκολα προκαλεί παχυσαρκία, αφού περιέχει πολύ λιγότερη ζάχαρη από τις σοκολάτες του εμπορίου και, επειδή είναι αρκετά ακριβή, σπάνια καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.
  • Ακμή: Αμερικανικές έρευνες αποδεικνύουν πως δεν υπάρχει καμία σύνδεση ανάμεσα στη σοκολάτα και την εφηβική ακμή. Οι πιο πιθανές αιτίες για την εμφάνιση των ενοχλητικών στιγμάτων είναι οι ορμονικές διαταραχές κι η έλλειψη φρέσκων λαχανικών και φρούτων από τη διατροφή των εφήβων.
  • Τερηδόνα: Η σοκολάτα λιώνει στο στόμα κι έτσι δεν παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω στα δόντια μας, συγκριτικά με άλλες τροφές. Παρά το γεγονός πως η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει από μόνη της τερηδόνα, η σοκολάτα είναι πολύ πιο ακίνδυνη από τις καραμέλες και όλα τα παρόμοια γλυκά που κολλάνε στα δόντια.
  • Αλλεργίες: Οι άνθρωποι που υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες δεν ξεπερνούν το 2 τοις εκατό του πληθυσμού κι η αλλεργία στη σοκολάτα είναι μία από τις πιο σπάνιες. Αν παρουσιάσετε αλλεργία στη σοκολάτα, ελέγξτε το γάλα ή τους ξηρούς καρπούς που μπορεί να περιέχει γιατί το πιο πιθανό είναι η αλλεργία σας να οφείλεται σ' αυτά.


Πειράματα ομοιοπαθητικής με σοκολάτα
Τα πειράματα που διεξήγαγαν ειδικοί της ομοιοπαθητικής απέδειξαν ης διεγερτικές ιδιότητες της σοκολάτας. Στο πρώτο πείραμα χρησιμοποιήθηκε αφέψημα από καβουρντισμένους σπόρους κακάο με βραστό νερό, το οποίο και προκάλεσε μια διέγερση του νευρικού συστήματος και παρατηρήθηκε μια αύξηση των παλμών της καρδιάς. Στο δεύτερο πείραμα χρησιμοποιήθηκε αφέψημα από μη καβουρντισμένους σπόρους κακάο. Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως δε σημειώθηκε κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα, πράγμα που οδήγησε τους μελετητές στο συμπέρασμα πως οι διεγερτικές ιδιότητες της σοκολάτας οφείλονται στις αρωματικές ουσίες του κακάο που απελευθερώνονται με το καβούρντισμα.

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις