BACK

Μονοπάτια της Κέας

Η Κέα ή Τζια, είναι ένας παράδεισος για τους περιπατητές ειδικά το φθινόπωρο ή την άνοιξη που ο καιρός είναι πιο δροσερός. Μονοπάτια συνολικού μήκους 36 χιλιομέτρων από τα οποία το 65% είναι λιθόστρωτα, σας περιμένουν να ανακαλύψετε τη μυστική γοητεία της Κέας.  Σε όλες τις διαδρομές, υπάρχουν ξύλινες πινακίδες σήμανσης και προορισμού. 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2.2 (5 votes)

Στους αρχαϊκούς χρόνους ιδρύθηκαν στην Τζια τέσσερις ανεξάρτητες πόλεις.

Τα μονοπάτια ήταν μέρος του οδικού δικτύου που συνέδεε τις πόλεις - κράτη μεταξύ τους.

Υπάρχει μάλιστα μονοπάτι που ήταν χαραγμένο στο χώμα  για τους τροχούς των αμαξών. Άλλο τέτοιο χαραγμένο για άμαξες μονοπάτι μόνο στην Κρήτη νομίζω έχουν ανακαλύψει. Το αρχαίο οδικό δίκτυο είναι πολύ  μεγάλο, και δεν έχουν χαρτογραφηθεί όλες οι διαδρομές.
Εμένα η αγαπημένη μου διαδρομή  ξεκινάει στην Χώρα της Τζιας που λέγεται Ιουλίδα κι από εκεί ακολουθώ  την πινακίδα με την ένδειξη Λέων. Πρόκειται για βράχο που πάνω του είναι λαξευμένο από τα αρχαϊκά χρόνια ένα επιβλητικό λιοντάρι, ο "Λιόντας" όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι.  

  

Συνεχίζοντας σε τρία περίπου χιλιόμετρα  το μονοπάτι  φτάνω  στην βρύση του Βενιαμίν, μια πηγή που πότιζαν τα ζώα τους οι παλιοί αγρότες, και μετά τα έδεναν στον υπεραιωνόβιο πλάτανο και καθόντουσαν κι εκείνοι να ξεκουραστούν.  Η θέα είναι μαγευτική.  Αν είστε τυχεροί, μπορεί να πετύχετε νησιώτες τσαμπουνιέρηδες που μαζεύονται από όλα τα νησιά και παίζουν εκεί σε δικές τους μαζώξεις.  Κάτω από αυτό το πλατάνι γίνεται κάθε χρόνο και η γιορτή του παραμυθιού της Τζιάς που σκοπό έχει την διάδοση αλλά και την διάσωση των λαϊκών μύθων και της ελληνικής παράδοσης μέσα από από την αφήγηση.  Από εκεί έχω κανονίσει κάποιος να έρθει να με πάρει και να με γυρίσει  να φάω στην Χώρα.  Δεν το δικαιούμαι μετά από τόσο καθαρό αέρα;;
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα Γυρίσματα από αυτό το πανέμορφο νησί, που είναι τόσο κοντά στην Αθήνα. Δεν είναι τυχαίο που ο Αλέκος Φασιανός, ο Γιάννης Μιγάδης και τόσοι άλλοι καλλιτέχνες έχουν σπίτι εκεί.  Το δημαρχείο της Τζιας είναι έργο του φημισμένου  αρχιτέκτονα Τσίλερ, ένα κτίριο διαμάντι στην πάνω πλατεία της χώρας. Στο site  του δήμου μπορείτε να βρείτε και άλλες πολλές χρήσιμες πληροφορίες.

Εκεί κοντά στην κάτω πλατεία, θα βρείτε το υπέροχο ντόπιο μεζεδοπωλείο ΠΙΑΤΣΑ, που λειτουργεί όπως όλα τα παλιά μαγαζιά με αυθεντικά νησιώτικα στοιχεία και γραφικές φιγούρες μόνιμους θαμώνες.
Από τα χαράματα ξεκινάει με καφέ, στις 10 θα βρεις νησιώτες να παίζουν δηλωτή και να τσιμπολογούν μεζέ, το μεσημέρι τσιπουράκι με ό,τι πιο φρέσκο υπάρχει στη πιάτσα.  
Το βράδυ το μαγαζί μεταμορφώνεται σε παραδοσιακή ταβέρνα με "από το χωράφι στο πιάτο" τύπου κατάλογο και γεμίζει με κάθε λογής κόσμο από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.
Ξινό, αγκαθίτες, προβάτσα, λόζα κι άλλα τέτοια τοπικά καλούδια προσφέρονται εκεί.  
Είναι από τα μέρη που μπορείς να αφουγκραστείς τον πραγματικό πολιτισμό του νησιού, και να συναντήσεις από καλλιτέχνες μέχρι πολιτικούς. 
Να 'ναι καλά ο Γιάννης Παούρης να μας φροντίζει μια ζωή!  


Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις