BACK

Σαλιγκάρια Θερμοκηπίου

Ποιό είναι το κοινό γευστικό μυστικό που κοχλάζει, ή μάλλον κοχλιάζει (!) σε γαλλικές κυρίως, αλλά και ιταλικές και ντόπιες κατσαρόλες;
Από τη Νίκη Αβραμίδου

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 1 (1 vote)

Σαλιγκάρια, escargots ή κοχλιοί, ακόμα και κερατάδες, όπως τους ονομάζουν στην Κρήτη. Όλες αυτές οι περίεργες ονομασίες αφορούν σε αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα, τα οποία κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας από μικρή ηλικία. Είναι αυτά που βρίσκουμε στην εξοχή, όταν βρέχει, αυτά που κουβαλούν μαζί το σπίτι τους κατά νομαδικά πρότυπα και κατά τη λαϊκή ρήση «όπου γης και πατρίς».
Καλλιεργήστε… σαλιγκάρια
Τα σαλιγκάρια είναι διάσημος μεζές για κούρκους, γαλοπούλες και… Γάλλους (!). Για λόγους αυξημένης ζήτησης, τα τελευταία νέα από το μέτωπο των αγροτών και παντός είδους καλλιεργητών μας μιλούν για αναβρασμό στη σαλιγκαροβιομηχανία. «Φάρμες σαλιγκαριών» είναι  μία από τις πολλά υποσχόμενες νέες επενδύσεις για βαλκανικά κράτη ενώ στη Γαλλία λειτουργούν περίπου 200 τέτοιες εκκεντρικές φάρμες. Παρότι οι φάρμες αυτές χρειάζονται αρκετή φροντίδα (περίφραξη, δίχτυ για να μην πλησιάζουν τα πουλιά, ειδικά χόρτα που τρέφουν τα σαλιγκάρια) οι καλλιεργητές δικαιώνονται μιας και πωλούνται προς τουλάχιστον 4 ευρώ το κιλό.
Σαλιγκάρια σε Χρυσό Κουτάλι
Τα γαλλικά εστιατόρια και περισσότερο οι πελάτες τους, καταναλώνουν με μανία escargots, αν και συνήθως τα χρησιμοποιούν για σάλτσες κρέατος ανακατεμένα με σκόρδα και μανιτάρια. Εμείς στην Ελλάδα τον κοχλιό μας τον ξέρουμε αλλιώς. Ο αξιοπρεπούς μεγέθους κοχλιός μας είναι ελευθέρας βοσκής και το συναντάμε στα πιάτα μας με κόκκινη σάλτσα και σούπερ γεύση.  Στην Κρήτη μάλιστα, οι κοχλιοί γίνονται μπουμπουριστοί, που σημαίνει τηγανητοί, και το αποτέλεσμα είναι να γλείφεις τα δάχτυλα σου.

Συνταγή της Γιαγιάς:  
Προετοιμασία: Αφού βάλετε τους κοχλιούς σε νερό για να ξεμυτίσουν από το κέλυφος τους και να τους καθαρίσετε καλά, τους ρίχνετε σε βραστό νερό. Τους αφήνετε να πάρουν βράση.
Εκτέλεση: Σε ένα τηγάνι βάζετε λάδι, πέντε κουταλιές ξύδι, μία κουταλιά αλεύρι και λίγο δεντρολίβανο. Ρίχνετε τους κοχλιούς (περίπου 30) και ανακατεύετε συχνά για περίπου είκοσι λεπτά.

 

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις