BACK

Επιστροφή στο Μεσογειακό τραπέζι!

Οι πιο παλιοί σίγουρα θα θυμούνται τις εποχές που γνώριζες αυτούς που παρήγαγαν τις πρώτες ύλες, που έβρισκαν το δρόμο για το οικογενειακό τραπέζι. Το γάλα είναι από τις κατσίκες του γείτονα, όπως και το τυρί. Το χοιρινό από τον συγχωριανό που εκτρέφει γουρούνια και τις χυλοπίτες τις φτιάχνει κάθε Αύγουστο η γιαγιά ή η θεία. Τα ραπανάκια είναι από το μποστάνι του κυρ-τάδε όπως και τα μαρούλια, ενώ τα λεμόνια από το δέντρο μας.
 

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Σήμερα η επαφή με την πρωτογενή παραγωγή των τροφίμων έχει σχεδόν χαθεί. Η κατάσταση δείχνει μη αναστρέψιμη και τα τρόφιμα στο τραπέζι μας θα γίνονται όλο και πιο «απρόσωπα» σε σχέση με το χέρι που τα παρήγαγε.

Αυτό που όμως ακόμα δεν έχει χαθεί, είναι η δυνατότητα που μας εξασφαλίζει το Μεσογειακό μας κλίμα αλλά και οι τοπικές αγοραστικές παραδόσεις και συνήθειες που επιβιώνουν μέχρι σήμερα, ώστε να αντισταθούμε σθεναρά στη βιομηχανοποίηση και να ανακαλύψουμε νέους δρόμους ή να αναβιώσουμε παλαιότερους.

Μία λύση που βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στα πόδια μας είναι οι λαϊκές αγορές. Σε αυτές μπορεί κανείς να βρει εποχιακά φρούτα και λαχανικά σε καλές τιμές και σε σίγουρα καλύτερη ποιότητα από το σούπερ μάρκετ. Για ακόμη μεγαλύτερο σεβασμό στην εποχικότητα αλλά και μικρότερη χρήση φαρμάκων και χημικών, προτιμήστε τις βιολογικές λαϊκές που περιφέρονται στις γειτονιές της Αθήνας. Από τις λαϊκές μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να προμηθευτείτε και τα μπαχαρικά σας, τα βότανα, τους ξηρούς καρπούς αλλά και τα ψάρια σας.

Ένα άλλο είδος αγορών που σας φέρνουν πιο κοντά στον παραγωγό, είναι τα κρεοπωλεία. Σε αυτά μπορείτε να βρείτε ντόπια κρέατα, από μικρούς παραγωγούς, που εγγυώνται καλύτερες συνθήκες εκτροφής και ωρίμανσης του ζώου σε σχέση με τις μεγάλες βιομηχανίες. Μη διστάσετε σε τέτοια μαγαζιά να ζητήσετε να δείτε τιμολόγια ή πιστοποιητικά που να αποδεικνύουν την προέλευση των προϊόντων που ισχυρίζεται ο επαγγελματίας.

Τέλος μην ξεχνάτε ότι πολλοί μικροί παραγωγοί της επαρχίας χρησιμοποιούν τα ΚΤΕΛ ή τα πλοία της γραμμής για να στείλουν τα προϊόντα τους σε ιδιώτες. Αν σας άρεσε λοιπόν το τυρί που φτιάχνει ο κυρ-Μιχάλης στο νησί που επισκεφτήκατε το καλοκαίρι, μη διστάσετε να κρατήσετε το τηλέφωνό του και τον αριθμό λογαριασμού του για μελλοντικές παραγγελίες.

Είμαστε τυχεροί κατά μία έννοια που αυτοί οι τρόποι για να εξασφαλίσουμε αγνά προϊόντα στο τραπέζι μας δεν έχουν ακόμα πεθάνει. Φτάνει να μάθουμε να δίνουμε λίγο μεγαλύτερη σημασία σε πράγματα που το αξίζουν, όπως είναι η διατροφή μας. Κι αν κάνουμε την προσπάθεια και γυρίσουμε την πλάτη στην ευκολία των ραφιών του σούπερ μάρκετ, θα ανταμειφθούμε με πιο γνήσιες και νόστιμες γεύσεις.

 

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις