BACK

Πασχαλινό μενού: backstage

Δεν υπάρχει Έλληνας νομίζω, που δεν αναμένει με λαχτάρα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και την Κυριακή του Πάσχα. Από τη μία είναι η Ανάσταση, τα πυροτεχνήματα, οι ευχές, η αισιοδοξία αλλά από την άλλη, το πέρασμα από τη νηστεία στη δίχως όρια κατανάλωση εδεσμάτων, κάνει πολλούς να τρέχουν στο γιορτινό τραπέζι πριν ακόμα σταματήσουν να χτυπούν οι καμπάνες.
Από τον Παναγιώτη Μαστρογιαννόπουλο

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 1.5 (2 votes)

Μεγάλο Σάββατο. Μεσάνυχτα και κάτι. Το γλέντι αρχίζει. Ο Χριστός Ανέστη και εμείς πρέπει να γεμίσουμε το στομάχι. Σκεφτείτε έξυπνα. Το να βουτήξεις στα αυγά και τα τσουρέκια θα είναι μια κακή αρχή που μόνο ενοχές θα φέρει.

Ξεκινήστε με μια σαλάτα για να δαμάσετε το ζώο μέσα σας πριν ορμήσετε σε αυτό που θα έρθει σε λίγο στο πιάτο σας.

Τσουγγρίστε το αυγό, επιτέλους! Είναι πλούσιο σε ζωική πρωτεΐνη, λίπος, βιταμίνες αλλά και χοληστερίνη.

Η στιγμή του βαθύ πιάτου έρχεται. Αχνιστή, λυγερή, η μοναδική μας μαγειρίτσα. Κάποιοι την απεχθάνονται γιατί περιέχει εντόσθια και συκωταριά (αν και αυτά δίνουν στον οργανισμό βιταμίνη Α, φώσφορο και σίδηρο) αλλά τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ρύζι, ο άνηθος και το ελαιόλαδο καταφέρνουν να τη μεταμορφώνουν σε πιάτο υψηλής γαστρονομίας.

Ξημέρωσε Πάσχα. Οι γειτονιές μυρίζουν τσίκνα και κάρβουνο και από παντού έρχονται ήχοι παρέας και γλεντιού. Μην μπείτε κατευθείαν «στο ψητό». Ξεκινήστε με λίγο ημιαποβουτυρωμένο γάλα και μία φέτα τσουρέκι.

Ήρθε η ώρα για το μεγάλο γεύμα. Περιττό να πούμε ότι μια σαλάτα θα βοηθήσει στο γρήγορο κορεσμό και θα σας κάνει να αποφύγετε την υπερβολική κρεατοφαγία. Αν έχετε επιλογή, προτιμήστε το κατσίκι από το αρνί γιατί έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Αν είστε ταγμένοι στο αρνί, προτιμήστε το αρνάκι γάλακτος και συγκεκριμένα το μπούτι, αφού αφαιρέσετε το ορατό λίπος. Αν είστε εσείς ο οικοδεσπότης, φροντίστε από την προηγούμενη μέρα να προσθέσετε μυρωδικά όπως ρίγανη, θυμάρι και βασιλικό καθώς αυτά μειώνουν τις ποσότητες των επικίνδυνων ουσιών που παράγονται κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αν η όρεξή σας τραβάει και κάτι συνοδευτικό, προτιμήστε υδατάνθρακες - μακαρόνια, ρύζι ή ψωμί ολικής άλεσης- για να προσλάβετε ενέργεια και φυτικές ίνες που κάνουν καλό στη λειτουργία του εντέρου και αντισταθμίζουν τη λήψη υψηλής ποσότητας κορεσμένου λίπους και χοληστερίνης, γεγονός που συνδέετεαι άμεσα με καρδιακές παθήσεις.
Όσο για το τι θα πιείτε; Φυσικά κρασί. Χρειάζεστε τα αντιοξειδωτικά συστατικά του.

Το βράδυ αρκεστείτε σε ένα ελαφρύ γεύμα και όσο για την επόμενη μέρα, μη θεωρήσετε ότι είναι πάλι Πάσχα ή σας πιάσουν οι ενοχές για τα περισσεύματα του πασχαλινού τραπεζιού και αρχίσετε πάλι «το χορό των κρεάτων». Πολλά λαχανικά, λίγο κρέας, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, φρούτα, σε μικρά και συχνά γεύματα, θα είναι ο καλύτερος συνδετικός κρίκος από τα λιπαρά και τις θερμίδες της προηγούμενης μέρας, στη φυσιολογική και ισορροπημένη διατροφή των επόμενων.

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις