BACK

Γιορτή της Φάβας στη Σχοινούσα

ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ - ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ - Για 3η συνεχή χρονιά οι παραγωγοί της Φάβας, οι Επιχειρηματίες της Σχοινούσας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σχοινουσιωτών διοργανώνουν την ετήσια Γιορτή της Φάβας, Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014.
 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2.8 (4 votes)

Το φεστιβάλ, μια κεφάτη εκδήλωση προς τιμήν της  συγκομιδής της φάβας, αποκτά, όπως και η ίδια η φάβα του νησιού, όλο και περισσότερους λάτρεις που έρχονται από την Αθήνα και τα γειτονικά νησιά για να δοκιμάσουν και να γλεντήσουν νησιωτικά, νόστιμα και ... καλοκαιρινά!

Eίναι μεγάλη μας χαρά να διοργανώνουμε για τρίτη συνεχή χρονιά αυτή την γιορτή,” λέει η Ελένη Μαρκουλή, Γενική Γραμματέας Πολιτιστικού Συλλόγου Σχοινουσιωτών.

Είναι προς τιμήν όλων των ανθρώπων που δουλεύουν τόσο σκληρά για την καλλιέργεια και την παραγωγή της Σχοινουσιώτικης Φάβας, ενώ παράλληλα δίνεται και μια ευκαιρία στους επισκέπτες του νησιού και των γύρω νησιών να δοκιμάσουν ένα τοπικό προϊόν που έχει μια ιστορία και είναι πλέον χαρακτηριστικό του τόπου μας.

 

Το παραδοσιακό γλέντι, που θα πραγματοποιηθεί κάτω από τα μεγάλα δέντρα του προαύλιου χώρου του σχολείου, ξεκινάει στις 21.30 και παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα ζωντανής μουσικής από δημοφιλείς  καλλιτέχνες, με παραδοσιακά τραγούδια και χορό.

Ο καταξιωμένος Νίκος Οικονομίδης από τη Σχοινούσα (βιολί), η Κυριακή Σπανού (τραγούδι), ο Αργύρης Ψαθάς (λαούτο) και ο Παναγιώτης Βέργος (σαντούρι) θα ερμηνέψουν αγαπημένα Αιγαιοπελαγίτικα τραγούδια.

Θα υπάρχει επίσης και ένα μπουφέ με τοπικές λιχουδιές και σπιτικές συνταγές φαβας και άλλων εδεσμάτων συνοδευόμενα από κρασί και ρακή.

 

Επίσης, στην έναρξη της εκδήλωσης οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την καλλιέργεια και την παράγωγη της Σχοινουσιώτικης φάβας, γνωστή με το όνομα <<κατσούνι>> (λόγω του σχήματος του φυτού).

 

Η ποικιλία αυτή κέρδισε την πρώτη θέση στο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Κυκλάδων που έγινε στη Σίφνο το Σεπτέμβριο του 2012.

 

Είσοδος ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες: Ελένη Μαρκουλή, Γενικη Γραμματέας Πολιτιστικου Συλλόγου Σχοινουσιωτών, +(30) 6938 717 320

 

 


Λίγα λόγια για την Φαβα της Σχοινούσας: Στη μικρή Σχοινούσα, η φάβα γνώρισε μια δυναμική «αναγέννηση» και η ντόπια παραγωγή ξεχώρισε, δίνοντας την πρώτη ύλη για υπέροχα πιάτα, με παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές.

Η ποικιλία φάβας της Σχονούσας είναι γνωστή με την ονομασία κατσούνι,  λόγω του σχήματος του φυτού. Σύμφωνα με τους ντόπιους παραγωγούς, ο σπόρος από το κατσούνι  καλλιεργήθηκε αρχικά στο γειτονικό νησί της Αμοργού, (όπου καλλιεργείται μέχρι σήμερα).

Μεταφέρθηκε στη Σχοινούσα όταν οικογένειες από την Αμοργό μετακινήθηκαν στη Σχοινούσα στις αρχές του 19ου αιώνα. Στη Σχοινούσα η καλλιέργεια της φάβας έχει παράδοση πολλών ετών, καθώς το έδαφος του νησιού, που είναι σχετικά επίπεδο, με χαμηλούς λόφους, λίγες βροχοπτώσεις και ήπιους νότιους ανέμους, είναι ιδανικό για την καλλιέργεια αυτού του φυτού.  Κάθε οικογένεια είχε τότε τη δική της παραγωγή, σε ποσότητες που κυμαίνονταν από 300 έως 400 κιλά το χρόνο συνολικά σε όλο το νησί.

 

 

 

 

Σήμερα οι ποσότητες αυξήθηκαν σε περίπου πέντε τόνους, και η ποσότητα αυτή προβλέπεται να διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί στα επόμενα χρόνια, όπως εκτιμούν οι ντόπιοι παραγωγοί."

 


Πρόσβαση στη Σχοινούσα: Από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και της Νάξου. Από Πειραιά: Blue Star Ferries και Hellenic Seaways- Από Ραφήνα: Hellenic Seaways- Από τη Νάξο: Blue Star Ferries, Hellenic Seaways, Express Σκοπελίτης και NEL Lines. Επικοινωνήστε με τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα ή / και με τις  εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών για συγκεκριμένες ημέρες και δρομολόγια.Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (www.naxos.gr) είναι μια δημοτική ενότητα που αποτελείται από πέντε νησιά του Νοτίου Αιγαίου και περιλαμβάνει το νησί της Νάξου και τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων--Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα.

Πολιτιστικός Σύλλογος Σχοινουσιωτών
Ελένη Μαρκουλή
Mobile: (+30) 6938 717 320

E-mail: eleniemarkouli@hotmail.com

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις