BACK

The Illustrated Greek Wine Book

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Πρωτογνώρισα το Νίκο Μάνεση το 1994, στο Οινόραμα. Προσηνής, χειμαρώδης, μιλούσε όλο ζέση για τα ελληνικά οινικά πράγματα, για την εντυπωσιακή εξέλιξη των ελληνικών κρασιών. Η βελτίωση της ποιότητάς τους, έλεγε, δεν μπορούσε παρά να ανοίξει καινούργιους εμπορικούς ορίζοντες και πίστευε ότι το βιβλίο του Greek Wine Guide (1994) θα μπορούσε να συνεισφέρει σε αυτήν την κατεύθυνση. Δεν είχε καθόλου άδικο. Δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί για τους οποίους οι ξένες αγορές άνοιξαν χάρη στα βιβλία αυτά και στην ακούραστη προσπάθεια του συγγραφέα τους.

Σήμερα, μετά την έκδοση και εξάντληση των "The Greek Wine Guide 1994", "The Greek Wine Guide 1995" και "The Greek Wine Guide 1996" και μετά από "οκτώ χρόνια, 37.000 χιλιόμετρα και 2.100 ναυτικά μίλια", όπως λέει ο ίδιος, κυκλοφορεί στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια αγορά μέσω Internet, η πιο ώριμή του δουλειά, το "The Illustrated Greek Wine Book".

Στο νέο του αυτό βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησε στα τέλη του 2000, τα προφίλ των οινοπαραγωγών και οι σημειώσεις γευστικής δοκιμής των κρασιών τους, καταλαμβάνει, όπως και στα προηγούμενα του βιβλία, τον κύριο όγκο του βιβλίου. Οι σκιαγραφήσεις των χαρακτήρων δουλεμένες με τη γνωστή αγάπη του Νίκου για τους ανθρώπους, φέρνουν τον αναγνώστη κοντά στα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από την προσπάθεια, πίσω από το άλμα της ελληνικής οινοπαραγωγής. Μικρές λεπτομέρειες σχετικές με την ιστορία των οινοποιείων, των απλών ανθρώπων που τα πλαισιώνουν πέραν των ιδιοκτητών, στοιχεία που θα προσπερνούσε κάποιος άλλος συγγραφέας, είναι αυτά που όχι μόνο δίνουν το ιδιαίτερο στίγμα στο "The Illustrated Greek Wine Book" αλλά που το κάνουν να αγγίζει τον αναγνώστη, ακόμη και αυτόν που δεν γνωρίζει τίποτα για την ελληνική οινική πραγματικότητα. Και αυτό χωρίς για μια στιγμή να παραγνωρίζεται η σημασία της πρώτης ύλης, του σταφυλιού, για την παραγωγή αξιόλογων κρασιών.

Οι σημειώσεις γευστικής δοκιμής, όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, ξεσηκώνουν αντιδράσεις από κάποιους παραγωγούς και εμπόρους, όμως κατά βάθος κανείς δεν αμφισβητεί ούτε τις ικανότητες του Νίκου Μάνεση ως δοκιμαστή ούτε την ακεραιότητά και αντικειμενικότητά του.
Σημαντικά βοηθήματα στην κατανόηση της σύγχρονης ελληνικής οινοπαραγωγής αποτελούν κεφάλαια όπως: "Grape lexicon, Greek wine classification, vintage report, The Wine Roads of Macedonia" καθώς και επεξηγήσεις για το πώς προφέρονται τα σαφώς δύσκολα ονόματα των ελληνικών ποικιλιών και ονομάτων και ο οδηγός για την ευκολότερη κατανόηση των ελληνικών ετικετών.

Όλη αυτή η προσπάθεια πλαισιώνεται και πλουτίζει από τα ενδιαφέροντα κείμενα καταξιωμένων στο χώρο εργασίας τους συνεργατών (contributors) όπως ο Ηλίας Αναγνωστάκης (Over the wine-dark sea: tracing greek wine through the Middle Ages, ο Χρήστος Καρράς (Back to the vineyard: bringing quality into the new millennium), η Diane Kochilas (Hunting for treasure in the greek kitchen), η Maggie McNie (Reaping the export harvest: now is the time for action), η Μαρία Νέτσικα (Greek wine classification), ο Avi Sharon (George Katsimbalis – Henry Miller’s guide to greek wine), ο Nicolas Vivas (Cradled in oak – A technical look at casks and the ageing of wine), ο Γιάννης Βογιατζής (Learning from the grapes – The art of cask-ageing greek wine) και βέβαια από την εξαιρετική φωτογραφική δουλειά του Κωνσταντίνου Πήττα.

Το βιβλίο-βοήθημα για το ελληνικό κρασί που πρέπει να έχουν όλοι όσοι αγαπούν το κρασί σε όλο τον κόσμο.

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις