BACK

Εξάρχεια - Ταβέρνα η Λεύκα: Το δέντρο έφυγε, το στέκι παραμένει

Μια αυλίτσα στα Εξάρχεια, σε μια περιοχή που εδώ και χρόνια αποτελεί τόπο συγκέντρωσης μεζεδοπωλείων. Μια αυλίτσα που μόλις περνάς το κατώφλι της μπορείς να φανταστείς πώς θα ήταν η γειτονιά πριν 50 ή και 100 χρόνια, αφού το μέρος παραμένει σχεδόν ίδιο από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3 (2 votes)

Στην αυλή της Λεύκας δεν υπάρχει πια το ομώνυμο δέντρο. Στη θέση του δεσπόζει μια μεγάλη "Αγγελικούλα" που έχει γίνει κι αυτή πια δέντρο ολόκληρο. Η αυλή παραπέμπει ακριβώς στην εποχή προέλευσή της που φτάνει πολλές δεκαετίες πίσω. Τα βαρέλια στη σειρά, ενώ και μια παραδοσιακή βρύση πλαισιώνουν τους τοίχους. Στη Λεύκα θα βρείτε επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής ή περαστικούς από το κέντρο να τρώνε σε μια ταβέρνα εγγύηση και σύμβολο για τα μεσημεριανά διαλείμματα για φαγητό. Τα βράδια οι παρέες μεγαλώνουν, οι συζητήσεις ανάβουν, τα γέλια ακούγονται δυνατά όσο το καλοκαίρι προχωράει.
Με αρκετά τραπέζια για να τους χωρέσει όλους και φαγητό για όλα τα γούστα με μαγειρευτά, ψητά και σαλάτες, η Λεύκα ξέρει να ικανοποιεί τους επισκέπτες της.
Σε περίπτωση βροχής υπάρχει πάντα το εσωτερικό του μαγαζιού αλλά και τέντες στο μεγαλύτερο μέρος της αυλής ώστε να απολαύσετε το θέαμα των σταγόνων που χορεύουν στα πλακάκια.

Στη Λεύκα προσπαθούν να μαγειρεύουν όπως λένε σπιτικά, τόσο όσον αφορά τα υλικά που χρησιμοποιούν όσο και στο αποτέλεσμα της γεύσης. Θέλουν να βγάζουν τα πιάτα όπως θα τα έτρωγε κανείς στο σπίτι. Χρησιμοποιούν πολύ καλό ελαιόλαδο, με απίστευτο άρωμα και γεύση, από παραγωγό στην Τρίπολη.
Τα μαγειρευτά πιάτα αλλάζουν ανάλογα με την εποχή, ενώ στην παρασκευή τους ακολουθούνται παλιές, οικογενειακές συνταγές με μικρές αλλαγές και τροποποιήσεις που τα προσαρμόζουν σε πιο σύγχρονες γεύσεις. Θα βρείτε σίγουρα σουτζουκάκια, ντολμαδάκια με αυγολέμονο και σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια και χόρτα.

Το κρέας σταθερή αξία στους μεζέδες και στα κυρίως πιάτα με ψητά της ώρας, μπριζόλες, παϊδάκια και σουβλάκια κοτόπουλο.

Η ιστορία της Λεύκας πάει πολύ πίσω στο χρόνο, στα 1900, όταν ένα παλιό καρβουνιάρικο, προσέφερε ένα κρασί κι ένα μεζεδάκι στους πελάτες του και σιγά σιγά μετεξελιχθηκε σε στέκι. Τα φαγητά που σερβίρονταν άρχισαν να πληθαίνουν κι έτσι γεννήθηκε η ταβέρνα "Άνδρος".  Κάπου στο Μεσοπόλεμο η ταβέρνα άλλαξε χέρια και όνομα και έγινε η Λεύκα, η οποία ακόμα πιο μετά γύρω στο 1970 έφτασε στα χέρια του κυρ Βασίλη. Σήμερα τα εγγόνια του και ο ανιψιός του δουλεύουν το μαγαζί, έχοντας μοιράσει τις δουλειές που χρειάζεται να γίνουν.
Με πολλά χρόνια πια πείρας στις πλάτες τους οι σημερινοί ιδιοκτήτες βλέπουν τα πράγματα να αλλάζουν γύρω τους και μέσα τους, προσπαθώντας να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες. Με φροντίδα και νοιάξιμο για τους πολυσυλλεκτικούς πελάτες τους, συνεχίζουν να σερβίρουν φαγητό με την καρδιά τους, αλλά να προσφέρουν κι ένα χώρο όλο αναμνήσεις που ομορφαίνει την πόλη.

Διεύθυνση: Μαυρομιχάλη 121, Εξάρχεια    Βρείτε μας στόν χάρτη

Τηλέφωνο: 2103614038

Τιμή ανα άτομο: 15-20€  με κρασί

Δευτέρα έως Σαββατο   μεσημέρι - βράδυ Κυριακή: μεσημέρι
Καλοκαίρι: τηλεφωνήστε μας πάμε λίγες μέρες να ξεκουραστούμεπαραμένει κλειστό τα μεσημ

Tips

Δοκιμάστε οπωσδήποτε τις μελιτζάνες ιμάμ!
Αν σας αρέσει το αρνί, εδώ το φτιάχνουν ριγανάτο και πολύ νόστιμο.
Ωραίες σαλάτες με χόρτα, όσπρια και φυσικά κλασικές επιλογές.

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις