BACK

Μέτσοβο όπως μετσοβόνε

Για τυριά και θέα, για κρασί και παραδοσιακούς ξενώνες, για βόλτες και σκι, ένα αυθεντικό σημείο της Ελλάδας που δεν προσφέρεται για όσους πάσχουν από υψοφοβία.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 1.8 (6 votes)

Κλασική αξία
H φυσική ομορφιά συνδυάζεται με την πολιτιστική κληρονομιά καθώς τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα πλαισιώνουν ήθη και έθιμα. Το ταξίδι ακολουθεί τους ορεινούς δρόμους αλλά και τις σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Το Μέτσοβο, ο ασύγκριτος ορεινός οικισμός της Πίνδου, εξακολουθεί, εδώ και δεκαετίες, να είναι μία από τις τοπ επιλογές εκείνων που ακολουθούν την αγροτουριστική πίστη.

Κάθε γωνιά θησαυρός
Το Μέτσοβο είναι χαρά ζωής. Οι νέοι δεν το εγκαταλείπουν, μένουν να δουλέψουν το ξύλο, το μαλλί, να φτιάξουν τυρί και να περιποιηθούν τους ξένους. Το σαββατοκύριακο η κεντρική πλατεία με τις βρύσες, τα καφενεία και τις ταβέρνες γεμίζει σκιέρ, φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη, ηλικιωμένους και γερόντισσες με παραδοσιακή ενδυμασία που μιλούν βλάχικα. Επιβάλλεται μια επίσκεψη στη μητροπολιτική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής για να δείτε το τέμπλο, έργο των φημισμένων ντόπιων ξυλογλυπτών. Πάρτε λίγο χρόνο να χαζέψετε τα χρώματα και την ποικιλία των προϊόντων που πωλούνται στα αμέτρητα μαγαζάκια. Ψωνίστε μετσοβίτικα τυριά, ολόμαλλα υφαντά, ξύλινα σκεύη ή ένα κομμάτι από κάποιο παλιό αρχοντικό. Αυτά τα αρχοντικά με τα ξύλινα χαγιάτια, τους φεγγίτες, τα ευρύχωρα καθιστικά με τα κοκκινόχρωμα υφαντά και τα διακοσμημένα ταβάνια φτιάχνουν μαζί με τα λαϊκά ηπειρώτικα σπίτια ένα εξαιρετικό σύνολο. Ανεβείτε το λιθόστρωτο καλντερίμι και συναντήστε το Αρχοντικό Τοσίτσα στο οποίο επάξια στεγάζεται το Μουσείο Ηπειρωτικής Λαϊκής Τέχνης. Στις πλαγιές της Πίνδου θα βρείτε και μια πινακοθήκη, εκείνη που φέρει το όνομα του ευεργέτη Ευάγγελου Αβέρωφ.

Μετσοβόνε & Cabernet
Μέτσοβο, όμως, σημαίνει και καλό φαγητό και ποτό. Αφού δοκιμάσετε τις αντοχές σας στα χιονοδρομικά κέντρα στον Προφήτη Ηλία και στη γειτονική θέση Καρακόλι, καθήστε για φαγητό στο «Παραδοσιακό» [26560-42773] που προσφέρει σαγανάκι μετσοβόνε, πίτα χόρτων, «πισπιλίτα», ψητά μανιτάρια και ντόπια κρέατα, ενώ εκείνοι που ακολουθούν τη νεολαία θα καταλήξουν για κοντοσούβλι στα γρήγορα στα 5Φ [Φίλε, φέρε φίλους, φάε, φύγε! 26560-41843]. Η γεύση θα ικανοποιηθεί με ένα μπουκάλι Κατώγι Αβέρωφ φτιαγμένο με την ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Αγιωργίτικο - αξίζει να επισκεφτείτε το ομώνυμο οινοποιείο. Μπορείτε να περάσετε τη νύχτα σας γλυκά, όταν η θερμοκρασία αγγίξει το μηδέν, στο ηπειρώτικο ξενοδοχείο Βικτώρια [26560-41771.  Ξυλόγλυπτα ταβάνια, παραδοσιακά υφαντά και είδη λαϊκής τέχνης διακοσμούν το σαλόνι που θα σας υποδεχτεί το πρωί με καφέ, ζυμωτό ψωμί, σπιτική μαρμελάδα και μετσοβίτικο τυρί.

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις