BACK

Η «αμμουδερή» Πύλος του Ομήρου

Μια πολυτάραχη ιστορία, δύο κάστρα, ένα αρχαίο βασιλικό συγκρότημα, μια λιμνοθάλασσα και μια εξωτική παραλία με παγκόσμια φήμη είναι μερικά από εκείνα που κάνουν την Πύλο έναν αληθινό θησαυρό.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3 (5 votes)

Εδώ γράφτηκε ιστορία
Η Πύλος, το βασίλειο του Νέστορα και δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο της μυκηναϊκής εποχής που πολέμησε στον Τρωικό και τον Πελοποννησιακό πόλεμο, έγινε το θέατρο όπου διαδραματίστηκε η καθοριστική για την έκβαση της ελληνικής επανάστασης ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Πρώτες εικόνες
Η σημερινή πόλη, σχεδιασμένη από Γάλλους το 1829, στέκει αμφιθεατρικά πάνω από τον Όρμο του Ναυαρίνο με φύλακες, στα απέναντι άκρα του, τα δύο της κάστρα. Πρώτη μας εικόνα, τα άσπρα σπίτια με τις κεραμοσκεπές να φωλιάζουν στα πόδια του βουνού του Αγίου Νικολάου και μπροστά στα νερά που ακουμπούν το ιστορικό νησί της Σφακτηρίας.

Και… φωτογραφίες
Η πανέμορφη κωμόπολη του Ιονίου μας περιμένει να κάνουμε βόλτα ανάμεσα στα νεοκλασικά πριν καταλήξουμε στη μεγάλη πλατεία των Τριών Ναυάρχων με το μνημείο των ναυάρχων της Επανάστασης Κόδριγκτον, Δεριγνί και Χέιδεν. Θα χαζέψουμε στα μαγαζιά που βρίσκονται τριγύρω, θα φωτογραφίσουμε το σπίτι του Ολυμπιονίκη και θα επισκεφτούμε το Αντωνοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Για ποδαρόδρομο
Θα προχωρήσουμε προς την νότια είσοδο του όρμου για να μπούμε στο καλοδιατηρημένο τούρκικο Νιόκαστρο, που εντυπωσιάζει με τους 6 προμαχώνες, την οχυρωμένη ακρόπολή του και την πανοραμική θέα. Στον κεντρικό περίβολο δεσπόζει η γοτθική εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, ενώ μέσα στην ακρόπολη θα βρούμε το Κέντρο Ενάλιων Αρχαιολογικών Ερευνών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το απέναντι φραγκικό Παλαιόκαστρο [13ος αιώνας]. Στέκει στο σημείο όπου χωρίζεται το νησάκι της Σφακτηρίας με την ηπειρωτική Ελλάδα, δεσπόζοντας πάνω από τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και τον Όρμο Ναβαρίνο. Στο λόφο Επάνω Εγκλιανού σώζονται τα ερείπια ενός από τα σημαντικότερα μυκηναϊκά μνημεία. Πρόκειται για το εντυπωσιακό ανάκτορο του βασιλιά της Πύλου, Νέστορα.

Όνειρεμένη εκδρομή 
Από ολόκληρο τον κόσμο είναι οι επισκέπτες της Πύλου αλλά και της ονειρεμένης παραλίας που απλώνεται βόρειά της. Η ξακουστή αμμουδιά της Βοϊδοκοιλιάς, σα χρυσό δαχτυλίδι ακρογιαλιάς με κρυστάλλινα ρηχά νερά, μας προκαλεί για μια βουτιά. Ένα στενό κομμάτι γης τη χωρίζει από τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, υδροβιότοπο. Η τεράστια, αμμουδερή, ασφαλής παραλία και οι ταβέρνες με τα τραπέζια δίπλα στην άμμο προκαλούν για εκδρομή.  Στη διαδρομή θα δείτε μία πράσινη πινακίδα που δείχνει την κατεύθυνση προς το ξύλινο παρατηρητήριο σπάνιων πουλιών. Μπροστά του απλώνεται η λιμνοθάλασσα Διβάρι (Γιάλοβα) όπου έχουν παρατηρηθεί πάνω από 250 είδη πουλιών. Στην ευρύτερη περιοχή συναντάται και ο αφρικανός χαμαιλέοντας.

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις