BACK

Ελάτη: Η αγαπημένη του δάσους

Δάση την αγκαλιάζουν, βουνά τη σκιάζουν και εκείνη παραμένει γοητευτική, όποια εποχή κι αν την επισκεφτείς. Η Ελάτη, χτισμένη στα 940 μέτρα στη δυτική πλευρά του ορεινού όγκου των Τρικάλων, ορθώνει τις στέγες των πέτρινων σπιτιών της μέσα στο αλπικό τοπίο, που μετατρέπεται σε αληθινό παράδεισο όταν βγει ο ανοιξιάτικος ήλιος για να γεμίσει τα γύρω λιβάδια παπαρούνες και μαργαρίτες.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.5 (2 votes)


Ταξίδι στην παράδοση
Η απόδραση από την πόλη δε θα μπορούσε να ξεκινήσει καλύτερα καθώς ανηφορίζουμε από τα Τρίκαλα, προς τον Κόζιακα. Έξω από την Πύλη, ο Πορταϊκός ποταμός ρέει κάτω από το ιστορικό πέτρινο γεφύρι του 16ου αιώνα, κοντά στη βυζαντινή εκκλησία της Πόρτας Παναγιάς, που πάντα τραβά το ενδιαφέρον των περαστικών, μιας και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της χώρας. Γρήγορα ο δρόμος θα χαθεί στα ψηλά έλατα για να συναντήσει, στην είσοδο του χωριού, μικροπωλητές που μας υποδέχονται με βοτάνια, ελατόμελο, φρέσκα καρύδια, κάστανα και γλυκά του κουταλιού. Ο δροσερός αέρας κουνά τους γεροπλάτανους της πέτρινης πλατείας με τις κελαρυστές βρύσες, εκεί που συναντιούνται πεζοπόροι, ορειβάτες και κυνηγοί. Αγριογούρουνα φιγουράρουν στις πόρτες των ταβερνών.

Προτού τιμήσουμε τις ντόπιες σπεσιαλιτέ, ας περπατήσουμε στα σοκάκια της παλιάς Ελάτης, ή Τύρνας, που ξεχωρίζει για τα πέτρινα αρχοντικά με τα ξύλινα μπαλκόνια. Στη δεύτερη πλατεία του οικισμού θα μπούμε στο «Λίκνο»,  για να ψωνίσουμε αγνά προϊόντα -από μέλι, σπιτικές μαρμελάδες και μανιτάρια μέχρι φαρμακευτικά βότανα και φυσικά καλλυντικά- αλλά και να για να πάρουμε πληροφορίες για το πλούσιο οικοσύστημα του Νομού Τρικάλων και το σωματείο του Αρκτούρου.

Καλλιτέχνης ή μάγειρας
Από την πρώτη στιγμή που θα βρεθούμε εδώ θα αντιληφθούμε ότι οι κάτοικοι έχουν ταλέντο. Τα μαγαζάκια πλημμυρίζουν από είδη λαϊκής τέχνης, ξυλόγλυπτα, υφαντά και κεντίδια που δημιουργούν οι γυναίκες με βελονάκι και τέχνη. Τέχνη που φαίνεται ότι κατέχουν ακόμα και στο να φτιάχνουν τα χειροποίητα ζυμαρικά τους και τα γλυκά του κουταλιού. Η φήμη των μαγείρων δικαιώνεται όταν δοκιμάσουμε αγριογούρουνο, κοκορέτσι, τηγανιά, κρεατόσουπα, αλλά και πρασόπιτα, φασολάδα και τουρσιά στην παραδοσιακή ταβέρνα «Παπαναστασίου». Κι αν αυτά μοιάζουν πεζά, η βραδιά μας παίρνει άλλη διάσταση, αφού θα την περάσουμε σε ένα από τα καλαίσθητα  δωμάτια του «Γιαμάνδες» [24340-71749], που ξεπροβάλλει μέσα από τις πυκνές φυλλωσιές του δάσους του Προφήτη Ηλία. Το πρωί, ύστερα από ένα πλούσιο σπιτικό πρωινό, θα μπούμε με το άλογό μας στο παραμυθένιο σκηνικό, για το οποίο φημίζονται τα Περτουλιώτικα Λιβάδια, απολαμβάνοντας μια φύση που μόλις ξύπνησε από βαρύ χειμωνιάτικο ύπνο.

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις