BACK
user

Άνω Δολιανά Ένας παραδοσιακός οικισμός αποκάλυψη

Όταν οι εκδρομείς κατακλύζουν τα τουριστικά χωριά της Πελοποννήσου, εσείς μπορείτε να «χαθείτε» για να βρεθείτε κάπου που το θρόισμα των φύλλων και ο καλπασμός των αλόγων είναι οι μοναδικοί ήχοι που διαταράσσουν την ησυχία του βουνού.

Αποκάλυψη παραμένει το νοικοκυρεμένο χωριό της Αρκαδίας, τα Άνω Δολιανά.

Rate
Rate: 
No votes yet

 

Σε αργούς ρυθμούς

Τα Άνω Δολιανά είναι πετρόχτιστο χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1050 μέτρων ενώ στον ορίζοντα ξεχωρίζουν οι κορυφές του Μαινάλου, του Χελμού, του Ερύμανθου και του Αρτεμισίου.

ΧΑΡΤΗΣ

Eδώ συνδυάζεται το σκιερό δάσος από καστανιές, καρυδιές, βελανιδιές και πυκνά πλατάνια με έναν παραδοσιακό οικισμό φτιαγμένο με μάρμαρο, πέτρα και κεραμίδι. Οι μέρες περνούν ήρεμα μαζί με τους λιγοστούς μονίμους κατοίκους.

Μια βόλτα στα πλακόστρωτα δρομάκια είναι απαραίτητη καθώς και η ξεκούραση στην πλατανοσκέπαστη πλατεία μπροστά στο αρκαδικό οροπέδιο για καφέ και ντόπιες σπεσιαλιτέ.

Το πρώτο Σάββατο του Νοεμβρίου γίνεται στο χωριό η γιορτή του κάστανου.
Τριήμερες εκδηλώσεις με κάστανα ψητά, βραστά, γλυκά και μαγειρευτά με την συνοδεία εκλεκτού τσίπουρου).

Την επόμενη μέρα γίνεται η λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και οι κάτοικοι μεταφέρουν την εικόνα με τα πόδια στα Κάτω Δολιανά μέσα από δασικά μονοπάτια σε μία διαδρομή 8 ωρών!!!

Στις 18 Μαίου (κάθε 4 χρόνια) γίνεται αναπαράσταση της ιστορικής μάχης των Δολιανών.


Για λαγοτό και χειροποίητες πατάτες
Η κυρία Βάσω καλοδέχεται τους επισκέπτες στον «Πλάτανο» [6986 25 96 79], για να σερβίρει κουνέλι με σκόρδο [λαγοτό], λουκάνικα, σουτζουκάκια, χειροποίητες πατάτες αλλά και αγριογούρουνο.

Στον οικισμό βρίσκεται η πετρόχτιστη εκκλησία του Αϊ-Γιώργη και το σπίτι του Χριστοφίλη, που πήρε το όνομα Τουρκοφάγος όταν ταμπουρωμένος εδώ μαζί με άλλους Δολιανίτες αντιστάθηκε στους Τούρκους.
 

Ένα σαλέ στον Πάρνωνα
Τη διαφορά στο χωριό την κάνει η διαμονή και η απόλαυση της φύσης. Ένας πανέμορφος «Ξενώνας 1821» 2710-234080], το παλιό πέτρινο σχολείο, θα μας φιλοξενήσει στα καλαίσθητα ρουστίκ δωμάτιά του μεταφέροντάς μας νοητά στο παρελθόν.

Για πιο ...βουκολικές καταστάσεις, λίγο πιο πάνω από το χωριό, στη θέση Χορευταρού, το «Δασικό Χωριό»  [2710-222194, 6978971575] απλώνει τα 20 ξύλινα σπιτάκια του, σε μια έκταση 29 στρεμμάτων.

Ξύλο, λιτότητα και ζεστή ατμόσφαιρα χαρακτηρίζουν το συγκρότημα που υπόσχεται όμορφες στιγμές στο κεντρικό σαλέ, γύρω από τη φωτιά με κουβέντα, επιτραπέζια παιχνίδια, πολύ τσίπουρο και σπιτική κουζίνα.

 

 

Ο ιδιοκτήτης προτείνει εξορμήσεις στην ύπαιθρο κάνοντας εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως τοξοβολία, ποδήλατο βουνού ή πεζοπορία.

Αποχαιρετήστε τον Πάρνωνα ιππεύοντας ένα από τα άλογα του Ιππικού Ομίλου [2710-234027], απαραίτητη εμπειρία για τη φυσιολατρική μας εκδρομή.

Most Popular recipes

Suggestions

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Best Recipes for fasting period of Lent
Best fish restaurant in Athens
Sauces for all-purpose
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις