BACK

Οι 9 καλύτεροι φούρνοι στην Αθήνα

Φτάσαμε μέχρι το Καπανδρίτι για να βρούμε νόστιμο, γνήσιο ψωμί, σαν κι αυτό που λένε οι γιαγιάδες ότι έψηναν στο χωριό. Ξεκίνησαμε λοιπόν την αναζήτηση των φούρνων εκείνων, οι οποίοι κρύβουν μικρούς θησαυρούς, άγνωστους για τους πολλούς.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2.5 (10 votes)

Οι φούρνοι που έχουν μια ιστορία που μετράει χρόνια πολλά, μια παράδοση, μια συνταγή ιδιαίτερη, αλλά κυρίως, οι φούρνοι που διακρίνονται -κατά γενική ομολογία- για την αγνότητα, την ποιότητα και τη φρεσκάδα των υλικών τους, μπορεί να μεγάλωσαν ή να "εκμοντερνίστηκαν", όμως έμειναν πιστοί στην χειροποίητη, και όχι τυποποιημένη παραγωγή των προϊόντων τους. Ιδού τα αποτελέσματα:


Στάση 1η: Έξαρχος

Αν τύχει και περνάτε από την πλατεία του Καπανδριτίου, κάντε οπωσδήποτε μια στάση στον Έξαρχο. Η πρώτη έκπληξη έρχεται με την γραφικότητα του μικρού αυτού φούρνου: θα αισθανθείτε αμέσως ότι είστε σε έναν κλασικό, ζεστό "φούρνο του χωριού". Αυτό οφείλεται κυρίως στο μικρό παραδοσιακό φούρνο με ξύλα που δεσπόζει στο κατάστημα, όπου και ψήνεται κατ’ αποκλειστικότητα το χωριάτικο ψωμί. "Ένα πράγμα και καλό" ήταν η χαρακτηριστική φράση του συμπαθέστατου κ. Έξαρχου, ο οποίος με μεγάλη προθυμία μας εξήγησε τα μυστικά της επιτυχίας στο ψωμί: "Κανένα βελτιωτικό ή χημικό, παρά μόνο καλό αλεύρι, νερό, αλάτι, προζύμι. Έτσι τα ψωμάκια μπορεί να είναι μικρότερα σε όγκο, αλλά βαρύτερα και πιο πλούσια στην γεύση". Και λέει αλήθεια!
Εκτός από το χωριάτικο ψωμί στα ξύλα, σας προτείνουμε:
•    Τσουρέκι σιροπιαστό γεμιστό με σοκολάτα
•    Φλωρεντίνες σπιτικές
•    Σπανακόπιτα με τυρί
•    Το διάσημο γαλακτομπούρεκο του φούρνου που έχει φτάσει σε ταψάκια μέχρι την Αφρική (αυτό θα πει πιστή πελατεία)!
Πιείτε κι ένα ποτηράκι κρασί που παράγει ο ίδιος ο κ. Έξαρχος και το οποίο διατίθεται εμφιαλωμένο στον φούρνο του.

Παραδοσιακός Ξυλόφουρνος "Έξαρχος"
Πλατεία Καπανδριτίου
Τηλ: 22950.53181

Στάση 2η: Καρράς

Στα Βόρεια προάστια, στον Άγιο Στέφανο, βρίσκουμε το φημισμένο στην περιοχή και τα πέριξ φούρνο "Καρράς" για το ψωμί του στα ξύλα. Ο Αντώνης και ο Νίκος, ανήκουν στην 3η γενιά που κρατά πιστά την οικογενειακή παράδοση από το 1932.
Αυτό που κάνει το ψωμί τους να ξεχωρίζει είναι ότι χρησιμοποιούν αλεύρι χοντρό, που μπορεί να ψηθεί μόνο στον αυθεντικό φούρνο με ξύλα. Θα βρείτε ποικιλίες από νόστιμα ψωμάκια, όπως χωριάτικο, ολικής αλέσεως, πολύσπορο, με λάδι, αλλά και πλήθος από άλλα γευστικά καλούδια. Δοκιμάστε το σπιτικό τσουρέκι με το μέτρο, με τις ατελείωτες στρώσεις σοκολάτας, καθώς και τα μουστοκούλουρά του.


Αρτοποιείο: "Καρράς"
Λεωφ. Μαραθώνος 58, Αγ. Στέφανος
Τηλ: 210.6217762

Στάση 3η: Πλάτανος 

Δυστυχώς ο Πλάτανος μετά από 25 χρόνια που μας έδινε το ζεστό ψωμάκι του έκλεισε.

 

Στάση 4η: Τα Γιάννενα

Ήρθαν απ’ τα Ιωάννινα το '70 και μαζί τους έφεραν και τις συνταγές των παππούδων, όπως το γιαννιώτικο καρβέλι, τη γιαννιώτικη πινακωτή που όπως λένε είναι πιο νόστιμη, και φυσικά, τις ξακουστές γιαννιώτικες πίτες. Ανέλαβαν το φούρνο που προϋπήρχε από το 1925, εμπλουτίζοντας τη γκάμα των προϊόντων και δημιουργώντας έτσι ένα πιστό κοινό. Εμείς σας προτείνουμε εκτός από τα Γιαννιώτικα ψωμιά και το επίσης πολύ καλό καλαμποκίσιο (η γνωστή μπομπότα), το κουλούρι Θεσσαλονίκης με ιδιαίτερη, μυστική συνταγή καθώς και τα εξαιρετικά βουτήματά του, σε ποικιλία γεύσεων αλλά όλα φρέσκα και γευστικά για να συνοδεύσουν το ρόφημά σας.
"Τα Γιάννενα"
Μεγάλου Αλεξάνδρου 35, Περιστέρι
Τηλ: 210.5711606


Στάση 5η: Λυκαβηττός

Στο "Λυκαβηττό", θα εντυπωσιαστείτε από την καλαισθησία, την καθαριότητα και τη ζεστή υποδοχή της θαυμάσιας Κας Ισκιδάκη, η οποία βοηθά το σύζυγό της από το 1988 στην επιχείρηση. Ο ιδιοκτήτης αγαπά αυτό που κάνει και είναι άνθρωπος που ξέρει να μελετά, να ενημερώνεται καθώς αφιερώνει όλο του το χρόνο στην παραγωγή σπιτικών προϊόντων: από τα γερμανικά πολύσπορα που φτιάχνουν με υπομονή ως τα ολόφρεσκα mini sandwiches brioche με proschiutto που φτιάχνουν καθημερινά με τα χεράκια τους, τα πάντα στο Λυκαβηττό σε τίποτα δε θυμίζουν μαζική παραγωγή, αφού δε χρησιμοποιείται προπαρασκευασμένο συστατικό, όπως συχνά συμβαίνει, ειδικά στα ζυμάρια.

Αυθεντικές Γερμανικές συνταγές των ψωμιών Holsteiner Katenbrot και Bio-Act από σπόρους και όχι αλεύρι (στάρι, σίκαλη, βύνη κτλ. μπαίνουν στο νερό για μέρες ώστε να διογκωθούν κατάλληλα) πωλούνται με το κιλό. Όπως μας εξήγησε η ιδιοκτήτρια, πρόκειται για τόσο θρεπτικά ψωμιά που συνήθως μία φέτα είναι αρκετή για να μας δώσει το αίσθημα πληρότητας, σε αντίθεση με τα ψωμιά του εμπορίου.

"Λυκαβηττός"
Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι
Τηλ: 210.7211348

Στάση 6η: A. Χρήστου

Συνεχίσαμε τη διαδρομή μας προς την Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκεί, στον αριθμό 70 στην γωνία, βρίσκεται ο φούρνος του κ. Χρήστου Ανδρέα, ο οποίος δείχνει ξεχωριστό ζήλο για τον κλάδο της αρτοποιίας όντας και Πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών στην Αθήνα. Ο φούρνος υποδειγματικός, κάτι που δεν περιμένει κανείς να βρει εύκολα στο κέντρο της Αθήνας.

Μία μόνο φράση του ιδιοκτήτη εξηγεί και την φιλοσοφία του φούρνου: "Επιμονή στην ποιότητα".   
•    Ψωμί με θυμάρι
•    Χωριάτικο με προζύμι στα ξύλα Κόβεται η… καρβέλα με το κιλό, και βγαίνει σε 2 τύπους, άσπρη και σκούρα (η διαφορά στο αλεύρι)
•    Τυρόπιτες και σπανακόπιτες βγαίνουν και σε μπουκίτσες, και στριφτή τυρόπιτα. Η σφολιάτα είναι πραγματική χωριάτικη, ανοιγμένη στο χέρι!
•    Τα κουλούρια φτιάχνονται με μέλι, καρύδι και σταφίδα, όπως και το πολύσπορο κριτσίνι, το οποίο μάλιστα προμηθεύονται γνωστά restaurants του Κολωνακίου.

Α. Χρήστου
Λεωφόρος Βουλιαγμένης 70, Ν. Κόσμος
Τηλ: 210.9270744
Αχαρνών 254, Πατήσια
Τηλ: 210.8662729
Ιπποκράτους 132α, Αθήνα
Τηλ: 210.3636434
 
Στάση 7η: Αρτοποικιλίες Έξαρχος

Προς Χατζηκυριάκειο, ο φούρνος του κ. Ηλία λειτουργεί από το ’81. Περήφανος για τη δουλειά του, επιμένει να δοκιμάσουμε πέρα από το χωριάτικο ψωμί με προζύμι, τα μελιτίνια τα Σαντορινιά με ανθότυρο, που είναι κυρίως Πασχαλινό γλυκό.
Τα μελωμένα κρουασίνια με γέμιση σοκολάτα είναι πεντανόστιμα, καθώς και το γεμιστό τσουρέκι με κάστανο και καρύδι. Άλλα ξακουστά του Έξαρχου είναι το αφράτο κέικ καρότου και η καρυδόπιτα με σοκολάτα.

"Αρτοποικιλίες Έξαρχος"
Φιλικής Εταιρίας 29, Καλλίπολη
Τηλ: 210 4512358

Στάση 8η: Αρτόζα

Στα νότια προάστια λειτουργεί ο φούρνος του κ. Παπουτσίδη τα τελευταία 30 χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρω τα κουλούρια βουτύρου με αμύγδαλο, το σκληρό μουστοκούλουρο με καρύδι, το Σμυρνέικο βανίλιας, όλων των ειδών διαίτης (κρασιού, με ελιά, με καρότο, με σπανάκι έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση), τα μπαστουνάκια αμυγδάλου και τα κριτσίνια μελιού.
Σπέσιαλ επιλογή τα Κιφίλ, τα μικρά χειροποίητα κρουασίνια γεμιστά με μαρμελάδα, σταφίδα, καρύδι και άρωμα πορτοκάλι ή γεμιστά με κέικ σοκολάτα-βανίλια!
"Αρτόζα"

Λεωφόρος Ελευθερίας 33, 'Αλιμος
Τηλ: 210. 9843821

Στάση 9η: Κατσαρός

Μια βόλτα από τον Κατσαρό στη Γλυφάδα επιβάλλεται. 25 χρόνια φούρναρης ο μπαμπάς, ο υιός ζαχαροπλάστης. Εδώ φτιάχνουν Γιαννιώτικο με προζύμι 2 φορές την εβδομάδα αλλά πρέπει να στηθείς  απ’ το πρωί για να εξασφαλίσεις τη μερίδα σου. Άλλο forte του αρτοποιείου είναι κι εδώ τα διάφορα κουλουράκια:
•    με χυμό πορτοκάλι και σταφίδα
•    με λάδι χωρίς βούτυρο που θυμίζει σκαλτσούνι
•    αλμυρό κουλούρι με σπανάκι, κρεμμύδι και άνηθο, ή με φέτα και ρίγανη, ακόμη και με ελιά ολόκληρη ή λευκό κρασί

"Κατσαρός Ιωάννης"
Σάκη Καράγιωργα 56 & Ξενοφώντος, Γλυφάδα
Τηλ: 210. 9630914
 

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις