BACK

Τα χρυσά μυστικά της μαγειρικής με γιαούρτι

Οι βασικές τεχνικές και τα μικρά μυστικά για να μπορείτε να μαγειρεύετε και να συντηρείτε σωστά το γιαούρτι.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Διατηρείται το γιαούρτι στο ψυγείο.

Μην το βάζετε όμως ποτέ στην κατάψυξη γιατί καταστρέφονται οι πολύτιμοί του βάκιλοι.

Πριν το ζεστάνετε, αφήστε το να πάρει θερμοκρασία δωματίου

Φροντίστε να μαγειρεύετε το γιαούρτι σε χαμηλές θερμοκρασίες και για σύντομο χρονικό διάστημα

Εφόσον είναι δυνατό, προσθέστε το γιαούρτι προς το τέλος του ψησίματος για να μην "κόψει". Αν, όμως, πρέπει να χρησιμοποιηθεί από την αρχή, θα πρέπει να το σταθεροποιήσετε προηγουμένως ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνουμε παρακάτω. Μην ανησυχείτε καθόλου όταν ψήνετε ψωμί, κέικ και γλυκίσματα, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση το γιαούρτι να αποκτήσει την υφή του τυριού, αφού η συνταγή περιέχει ήδη αλεύρι.

Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος με γιαούρτι, διατηρείτε τη θερμοκρασία κάτω από τους 45° C, ώστε οι βάκιλοι να μη νεκρωθούν. Φυσικά, τα φαγητά και τα γλυκίσματα, θα διατηρήσουν το άρωμα και την αξεπέραστη γεύση του.

Μπορείτε να κάνετε το γιαούρτι σας πιο πηχτό, προσθέτοντας λίγη σκόνη γάλακτος. Αν πρόκειται να το ζεστάνετε, ενδεχομένως να γίνει λίγο νερουλό. Προσθέστε τότε λίγο αλεύρι ή κορν φλάουρ, διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό.

Αν το γιαούρτι φαίνεται ότι έχει νερουλιάσει από το υπερβολικό ανακάτεμα, δοκιμάστε να το ψύξετε για λίγη ώρα, ώστε να αποκτήσει την πυκνότητά του.

Αν επιθυμείτε γιαούρτι με πιο ρευστή σύσταση, δεν έχετε παρά να το χτυπήσετε γερά.

Όταν αντικαθιστάται, στα κέικ ή τα γλυκίσματα, το γάλα ή την κρέμα με γιαούρτι, προσθέστε μισή κουταλιά της σούπας μπείκιν πάουντερ για κάθε φλιτζάνι γιαουρτιού.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε πολλές συνταγές γιαούρτι ή μείγμα γιαουρτιού και μαγιονέζας, αντί για σκέτη μαγιονέζα.

Χρησιμοποιείστε το γιαούρτι αντικαθιστώντας το λαδολέμονο σε κρέατα και πουλερικά.


Για πλούσια και σταθερή γεύση 
Το γιαούρτι έχει τις παραξενιές του όταν μπαίνει στην κατσαρόλα. Το παρατεταμένο ψήσιμο κάνει το "ευαίσθητο" γιαούρτι από αγελαδινό γάλα να αποκτά την υφή του τυριού. Για να αποφύγετε μια τέτοια εξέλιξη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σταθεροποιητές, όπως είναι το ασπράδι του αυγού ή το κορν φλάουρ. Ξεκινήστε λοιπόν έχοντας: 

Απαραίτητα υλικά
1 κιλό γιαούρτι (σκέτο)
1 ασπράδι αυγού, χτυπημένο ελαφρά (ή μια κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ ή αλεύρι διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό)
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Σε εμαγιέ ή ανοξείδωτη κατσαρόλα, χτυπάτε δυνατά το γιαούρτι μέχρι να αποκτήσει ρευστή σύσταση. Προσθέτετε το ασπράδι του αυγού (ή το κορν φλάουρ ή το αλεύρι διαλυμένο σε νερό) με το αλάτι. 

Ανακατεύετε καλά με ξύλινη κουτάλα. Αφήστε τα να πάρουν βράση, ανακατεύοντας συνεχώς κατά την ίδια φορά. Πρόκειται για μια παραδοσιακή μεσοανατολίτικη τεχνική που πιθανώς να αποτρέπει το "κόψιμο". Στη συνέχεια, μειώνετε τη θερμοκρασία τόσο ώστε μόλις να σιγοβράζει. Αφήνετε ξεσκέπαστη τη κατσαρόλα για δέκα περίπου λεπτά ή ωσότου το μείγμα να αποκτήσει υφή πυκνόρρευστης κρέμας. Έτσι, το γιαούρτι σας είναι έτοιμο για να μαγειρευτεί με κρέας ή με λαχανικά, χωρίς τον κίνδυνο να αποκτήσει την υφή του τυριού. Δοκιμάστε το!

Δημοφιλείς συνταγές

Προτάσεις

  • Νηστίσιμα Ζυμαρικά
Οι καλύτερες νηστίσιμες συνταγές με ζυμαρικά
  • Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Νηστίσιμες συνταγές της Σαρακοστής
Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Αττική
Ντιπάκια και σως για όλες τις χρήσεις
  • Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις
Μαγευτικές τριήμερες αποδράσεις