BACK

Τσουρέκι με πορτοκάλι και φουντούκια

Το ελληνικό πασχαλινό τραπέζι είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το πασχαλινό τσουρέκι. Η ευωδιά του βουτύρου, τα θεσπέσια μυρωδικά, η αφράτη και μαλακή ζύμη ξεσηκώνουν μικρούς και μεγάλους.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.4 (7 votes)

Συστατικά:

120 γρ. νερό

120 γρ. μαγιά

7 γρ. μαχλέπι σκόνη

2 κ.γ. γλυκάνισο (σπασμένο)

2 γρ. σκόνη μαστίχας Χίου, μαγειρική χρήση

2 βανίλινες

2 πορτοκάλια (ξύσμα)

200 γρ. βούτυρο φρέσκο

250 γρ. ζάχαρη

λίγο αλάτι

4 αυγά

50γρ. τσίπουρο

150 γρ. γάλα

1 κιλό αλεύρι triticum dicocum bio

1 κρόκο αυγού

100γρ. φουντούκι (χοντροκομμένο)

 

Οδηγίες:

Βήμα 1: Ετοιμάστε το προζύμι. Βάλτε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό, τη μαγιά και 1 κ.σ. από τη ζάχαρη. Ανακατέψτε καλά μέχρι να λιώσει η μαγιά και η ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέστε λίγο από το αλεύρι, τόσο ώστε να καλύψετε όλη την επιφάνεια του υγρού (περίπου 3 κ.σ.). Σκεπάστε το μπολ και αφήστε το σε ζεστό περιβάλλον μέχρι να αρχίσει η μαγιά να βγάζει φουσκάλες (να βγαίνει σαν λάβα μέσα από το αλεύρι).

 

Βήμα 2: Ετοιμάστε τα μυρωδικά. Βάλτε σε ένα μπολ το μαχλέπι, τη μαστίχα, τις βανιλίνες, το ξύσμα πορτοκαλιού και το σπασμένο γλυκάνισο. Ανακατέψτε και κρατήστε το μείγμα στην άκρη.

 

Βήμα 3: Ετοιμάστε τη ζύμη. Βάλτε στο μίξερ το μισό βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπήστε σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν μια αφράτη κρέμα. Στη συνέχεια προσθέστε διαδοχικά το αλάτι, τα αυγά, το τσίπουρο, το γάλα, το μείγμα μυρωδικών και τελευταίο το προζύμι.

 

Βήμα 4: Αλλάξτε το σύρμα του μίξερ σε γάντζο και σε χαμηλή ταχύτητα αυτή τη φορά αρχίστε να χτυπάτε το μείγμα, ενώ συγχρόνως προσθέτετε το αλεύρι. Ελέγχετε τη ζύμη, αν χρειάζεται κι άλλο αλεύρι τόσο, ώστε να είναι μαλακή η ζύμη αλλά να μην κολλάει. Τέλος, ενώ το μίξερ είναι σε λειτουργία, προσθέστε το υπόλοιπο βούτυρο λιωμένο αλλά κρύο και συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι να το πάρει όλο.

 

Βήμα 5: Βγάλτε τη ζύμη από το μίξερ και βάλτε την σε ένα βουτυρωμένο μπολ. Σκεπάστε την και αφήστε την να διπλασιάσει τον όγκο της για 3-4 ώρες τουλάχιστον σε ζεστό περιβάλλον. Στη συνέχεια ξεφουσκώστε την, ζυμώστε την ξανά για λίγα λεπτά και αφήστε την να φουσκώσει ξανά για 1-2 ώρες.

 

Βήμα 6: Χωρίστε τη ζύμη σε 6 μπάλες (ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε να έχουν τα τσουρέκια) και φτιάξτε τις μπάλες σε ό,τι σχήμα θέλετε να έχουν τα τσουρέκια σας.

 

Βήμα 7: Βάλτε τα τσουρέκια σε ένα ή δύο ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα και αφήστε τα ωμά τσουρέκια σας να φουσκώσουν για 30 λεπτά περίπου.

 

Βήμα 8: Αλείψτε τα τσουρέκια με τον κρόκο και στη συνέχεια πασπαλίστε τα με το χοντροκομμένο φουντούκι. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 40-45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρώμα.

 

Βήμα 9: Αφήστε τα τσουρέκια να κρυώσουν καλά και μετά τα τυλίγετε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά για αρκετές μέρες.

 

 

 

Προέλευση:
Κατηγορία:
Κύριο συστατικό: