BACK

Στιφάδο

Το πιο κλασσικό φαγητό για να συνοδεύσει μια πλούσια Γουμένισσα. Ο λαγός και το κουνέλι γίνονται πολύ ωραία όταν μαγειρευτούν κατά τον ίδιο τρόπο.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

800 γρ. μοσχαρίσιο κρέας
1 φλιτζάνι τσαγιού κόκκινο κρασί
2 φύλλα δάφνης
1 κομμάτι κανέλας 5 εκ.
2 γαρίφαλα
800 γρ. μικρά κρεμμυδάκια
4 σκελίδες σκόρδο
300 γρ. ντομάτες
6 κουταλιές σούπας λάδι
1/2 κουταλιά τσαγιού ζάχαρη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
 

Οδηγίες:

 

Πλένετε το μοσχάρι, το στεγνώνετε και το κόβετε σε κύβους 5 εκ. Το βάζετε σε μπολ και

ρίχνετε επάνω το κρασί. Προσθέτετε τα φύλ­λα δάφνης, την κανέλα και τα γαρίφαλα. Το α­φήνετε στο ψυγείο μια νύχτα να μαριναρι­στεί.

Όταν ετοιμαστείτε να το μαγειρέψετε, κα­θαρίζετε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Βου­τάτε τις ντομάτες σε βραστό νερό, τις ξε­φλουδίζετε και ψιλοκόβετε τη σάρκα τους. Στραγγίζετε το κρέας, κρατώντας το κρασί και τα μυρωδικά.

Ζεσταίνετε το λάδι σε φαρδιά, πυρίμαχη κατσαρόλα, πάνω από μέτρια φωτιά. Σωτά­ρετε το κρέας, μέχρι να πάρει χρώμα και το βγάζετε από την κατσαρόλα. Στο λίπος και στους χυμούς του κρέατος που έμειναν στην κατσαρόλα, σωτάρετε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Ρίχνετε τις ντομάτες και τις βράζετε για 2-3 λεπτά.

Ξαναβάζετε το κρέας στην κατσαρόλα. Προσθέτετε το κρασί και τα μυρωδικά και ρί­χνετε αλάτι, λίγη ζάχαρη και αρκετό πιπέρι. Τα σκεπάζετε και τα βάζετε σε μέτρια φωτιά για 1-1+1/4 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώ­σει. Τα ανακατεύετε συχνά, προσέχοντας να μην σπάσουν τα κρεμμυδάκια. Εάν τα υγρά εξατμιστούν, προσθέτετε λίγο νερό. Ελέγχε­τε το αλάτι και το πιπέρι και σερβίρετε.

 

 

Συνταγή από Κεντρική Ελλάδα

 

Από το βιβλίο " Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα"- Χριστίνα Λικίδη

Εκδόσεις Καρακώστογλου

Tips

Για να μην κλαίμε, όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια, τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν καλά, και μετά τα καθαρίζουμε.
Προέλευση:
Κατηγορία:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: