BACK

Σαμσάδες

Οι σαμσάδες είναι ένα παραδοσιακό Λημνιακό γλυκό που παλιά τρωγόταν τα Χριστούγεννα· τώρα μαγειρεύεται και τρώγεται ως μια γλυκιά σύνδεση με το παρελθόν. Συνταγή από το βιβλίο Συνταγές Λημνιακής Κουζίνας. 

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

 

Για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι
½ ποτηράκι ελαιόλαδο
νερό
 
Για τη γέμιση
2 ποτήρια σουσάμι, καβουρδισμένο και κοπανισμένο
1 ποτήρι αμυγδαλόψιχα τριμμένη
½ κ.σ. γαρίφαλλο
1 κ.σ. κανέλα
½ ποτηράκι ζάχαρη
5 ποτήρια μούστο (πετιμέζι), για το "μέλωμα"

Οδηγίες:

 

1. Μέσα σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το σουσάμι, τα αμύγδαλα, τα κανελογαρίφαλα και τη ζάχαρη. 
2. Σε άλλη λεκάνη, ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο με το αλεύρι, 2 κουταλιές λάδι και όσο νερό πάρει για να γίνει η ζύμη μαλακιά. 
3.Την ανοίγουμε σε φύλλο μέτριο, το αλείφουμε με το υπόλοιπο λάδι και το στρώνουμε με γέμιση μέχρι να σκεπαστεί όλο το φύλλο. 
4.Παίρνουμε μία βέργα πάχους ενός μολυβιού, την τοποθετούμε στην άκρη του φύλλου και τυλίγουμε το φύλλο, με τη γέμιση, 4-5 φορές γύρω από αυτή.
5.Σουρώνουμε το ρολό που έχει δημιουργήσει πιέζοντάς το από τις δύο άκρες. 
6.Το βγάζουμε από τη βέργα και το κόβουμε σε λοξές ροδέλες, τις οποίες τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. 
 7.Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο φύλλο και με την υπόλοιπη γέμιση.
8.Τα ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά και όπως είναι ζεστά τα κομμάτια τα ρίχνουμε στο μούστο μέσα σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε για 10 λεπτά. 
9.Τα βγάζουμε σε πιατέλα έτοιμα για σερβίρισμα (αντί για μούστο μπορούμε να τα βουτήξουμε σε σιρόπι με ζάχαρη και μέλι).

Tips

Αντί για σουσάμι ή αμύγδαλα, παλιά χρησιμοποιούσαν και τραχανό (τραχανά) για τη γέμιση.